Motor Oil: Ένα «στοίχημα» για contrarians και μακροπρόθεσμους επενδυτές

 
02 11 2020 | 11:44
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δημοσιοποιημένα προκαταρκτικά  στοιχεία για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο γ΄ τρίμηνο, το συνδυασμένο ΑΕΠ των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ σημείωσε άνοδο 12,7% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, μετά τη συρρίκνωση 11,8% κατά το β΄ τρίμηνο του έτους,  χάρη στις πολύ καλές επιδόσεις της Ιταλίας, τη Γαλλίας και της Ισπανίας. 
Τα στοιχεία όμως αυτά επισκιάστηκαν από το γεγονός  ότι  όλο και περισσότερες οικονομίες της Ευρωζώνης  επιβάλλουν διάφορες μορφές  lockdown με τους αναλυτές να ανησυχούν για μεγαλύτερη ύφεση τη φετινή χρονιά. Τα μέτρα περιορισμού της δραστηριότητας αυξάνονται και η εμπιστοσύνη τόσο των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών αμφισβητείται και υποχωρεί μετά την ανάκαμψη του καλοκαιριού.
Σε αυτό το πλαίσιο, με την ορατότητα των επενδυτών περιορισμένη και την ανάληψη ρίσκου λόγω της κρίσης σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, υπάρχουν τίτλοι που είτε επλήγη σημαντικά ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιούνται, είτε ανήκουν σε κυκλικούς κλάδους της οικονομίας.
Τέτοιες μετοχικές αξίες  έχουν απωλέσει μεγάλο μέρος της κεφαλαιοποίησης τους σε σχετικά γρήγορο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να μπαίνουν στο στόχαστρο αντιθετικών ( contrarians) επενδυτών.
Κλασικό παράδειγμα η μετοχή της Motor Oil, που είχε σημαντική υστέρηση των εσόδων στο α΄ εξάμηνο ( -38%) ως αποτέλεσμα της μείωσης του όγκου πωλήσεων κατά 15,24% (από ΜΤ 7.513.946 σε ΜΤ 6.368.481) σε συνδυασμό με το μειωμένο μέσο όρο των τιμών των προϊόντων πετρελαίου (εκπεφρασμένες σε Δολάρια Η.Π.Α.) κατά 40% περίπου σε σχέση με τις τιμές της αντίστοιχης περιόδου του 2019.
 
Οι δραστηριότητες των εταιρειών διύλισης και εμπορίας προϊόντων πετρελαίου, καθώς και η κερδοφορία τους, είναι συνάρτηση σειράς εξωγενών παραμέτρων και κυρίως των τιμών του αργού, των περιθωρίων διύλισης, της ισοτιμίας Ευρώ / Δολαρίου Η.Π.Α και της εξέλιξης των επιτοκίων. Να επισημάνουμε την πιθανολογούμενη έξοδο της μετοχής από την αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI τον Νοέμβριο που σαφώς έχει επηρεάσει την καθοδική πορεία του τίτλου.
Στο μηνιαίο γράφημα 9 ετών της κίνησης της μετοχής επισημαίνεται η καθοδική διάσπαση της μακροπρόθεσμης γραμμής τάσης της μετοχής F100 με συνέπεια τα χαμηλά 5ετίας και επόμενο στόχο την περιοχή που ορίζεται από την D1 στα 6,80 ευρώ. Η μετοχή θα μεταβάλλει την μεσοπρόθεσμη τάση της με την επαναφορά της πάνω από την Κ των 9,40 ευρώ και κυρίως με την επιβεβαιωμένη ανοδική διάτρηση  της   F10.

(του Μιχάλη Μιχαηλίδη, Liberal.gr) 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/motor-oil-ena-stoihima-gia-contrarians-kai-makroprothesmoys-ependytes

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr