«Παγωμένες» οι Πωλήσεις στο Πετρέλαιο Θέρμανσης


«Παγωμένες» οι Πωλήσεις στο Πετρέλαιο Θέρμανσης
Του Δημήτρη Αβαρλή
Τρι, 3 Νοεμβρίου 2020 - 08:30
Σε χαμηλές πτήσεις κινείται η αγορά πετρελαίου θέρμανσης αποτέλεσμα του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργήσει η πανδημία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, παρά το γεγονός πως οι τιμές πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης βρίσκονται καθηλωμένες. Αυτή τη στιγμή με βάση το δελτίο επισκόπησης τιμών υγρών καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την περασμένη Πέμπτη ο νομός Κυκλάδων καταγράφει την υψηλότερη τιμή πώλησης και συγκεκριμένα στα 0,943 λεπτά του ευρώ/ ανά λίτρο. Ακολουθεί ο νομός Λευκάδος με 0,929 λεπτά του ευρώ/ ανά λίτρο, ενώ παρόμοιες τιμές καταγράφονται και σε άλλους νησιωτικούς νομούς της χώρας,
όπως το νομό Δωδεκανήσων όπου εκεί η τιμή πώλησης του πετρελαίου ανέρχεται στα 0,891 λεπτά του ευρώ/ ανά λίτρο.
Στο πλαίσιο αυτό, η αγορά παραμένει μουδιασμένη καθώς από τη μια πλευρά δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής την εμφάνιση τους οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που θα «ζεστάνουν» την κίνηση, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το γεγονός πως αρκετά νοικοκυριά έχουν «φουλάρει» από τον περασμένο Μάιο.
Με φόντο αυτά τα δεδομένα οι ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων περιμένουν να δουν πώς θα αντιδράσουν φέτος οι καταναλωτές δεδομένης της δύσκολης οικονομικής περιόδου.  Από την περασμένη χειμερινή περίοδο οι πρατηριούχοι είδαν πτώση στους τζίρους τους, με συνέπεια να υπάρχει ο φόβος λουκέτων, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται, ωστόσο τα δεδομένα την φετινή χρονιά θα φανούν καθοριστικά για το μέλλον αρκετών πρατηρίων.
Οι ιδιοκτήτες τους ζητούν την άμεση μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης ως άμεσο πρώτο βήμα για την τόνωση της αγοράς. Μάλιστα παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως και φέτος η αγορά θα κινηθεί σε χαμηλές πτήσεις.
Σε κάθε περίπτωση ο φετινός χειμώνας παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα γιατί θα είναι ο πιο δύσκολος των τελευταίων χρόνων με επιδημιολόγους να αναφέρουν πως οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν περισσότερα, ώστε να είναι ένας ζεστός χειμώνας για τα νοικοκυριά.
Η παροχή υπηρεσιών θέρμανσης μπορεί να μειώσει περαιτέρω τους κινδύνους και τις επιπτώσεις στην υγεία ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα πόλεων. Παρατηρεί πως «σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, τα φτωχότερα νοικοκυριά είναι 4 έως 5 φορές πιο εκτεθειμένα σε κρύα σπίτια από τα πιο εύπορα, και σε αρκετές χώρες περισσότερο από το 30% των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος δεν είναι σε θέση να διατηρήσουν τα σπίτια τους ζεστά».
Τέλος υπογραμμίζει  τη σημασία του καλού αερισμού των εσωτερικών χώρων κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς όπως επισημαίνει σε μεγάλα νοικοκυριά με μικρό οικιακό χώρο η  μειωμένη δυνατότητα διατήρησης της φυσικής απόστασης αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/171989/pagomenes-oi-polhseis-sto-petrelaio-thermanshs

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr