Ενέργεια: Η χειρότερη χρονιά από το… 1931

 
03 11 2020 | 17:18
Ο ενεργειακός κλάδος, αναμφίβολα, αποτελεί έναν εκ των μεγάλων χαμένων της φετινής χρονιάς, καταγράφοντας τις χειρότερες απώλειες στον δείκτη S&P 500 της Wall Street. Άλλωστε, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία, ο κλάδος βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τον S&P 500 από το μακρινό… 1931. Δηλαδή, σχεδόν 90 χρόνια πριν. 
«Ο κλάδος είναι πραγματικά προβληματικός όχι μόνο το τρέχον έτος, αλλά τα τελευταία πέντε» διαπιστώνει ο Άρι Γολντ, αναλυτής της Oppenheimer. «Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ότι θα υπάρξει αντιστροφή (σ.σ. του κλίματος)» σπεύδει να προσθέσει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 20 χρόνια, ο δείκτης S&P 500 έχει εμφανίσει σωρευτικά κέρδη άνω του 130. Κατά το ίδιο διάστημα, ο κλάδος της ενέργειας έχει υποχωρήσει κατά 3%. 
Οι λόγοι φαίνεται ότι δεν εξαντλούνται σ’ έναν ή δύο, αλλά σε κάθε περίπτωση συνδέονται άρρηκτα με την οίρα των ορυκτών καυσίμων και δη, του πετρελαίου, το οποίο παραμένει καθηλωμένο στο όριο των 40 δολαρίων ανά βαρέλι.
Και πώς να μην συμβαίνει αυτό, όταν η ζήτηση για τον μαύρο χρυσό έχει υποχωρήσει σε δραματικά επίπεδα λόγω τόσο της πανδημίας του κορωνοϊού όσο και της ευρύτερης στροφής προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
«Δίνουμε τη σύσταση “underweight” για τον ενεργειακό κλάδο. Πιστεύουμε ότι τους επόμενους τουλάχιστον τρεις μήνες θα πρέπει να είμαστε κάπως επιφυλακτικοί στις επενδύσεις του ενεργειακού τομέα» υπερθεματίζει ο Τσαντ Μοργναλάντερ, αναλυτής της Washington Crossing Advisors. 
Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τους επενδυτές να εμπιστευτούν μόνο τις μετοχές εταιρειών, οι οποίοι έχουν υψηλή έκθεση στον κλάδο των ΑΠΕ, φέρνοντας ως παράδειγμα τις μετοχές των NextEra Energy και First Solar.

(Καθημερινή) 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/energeia-i-heiroteri-hronia-apo-1931

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr