Ανθεκτικός στην Πανδημία ο Κλάδος της Διύλισης - Σε Υγιή Τροχιά οι Επιδόσεις Γ' Τριμήνου των ΕΛΠΕ

Ανθεκτικός στην Πανδημία ο Κλάδος της Διύλισης - Σε Υγιή Τροχιά οι Επιδόσεις Γ' Τριμήνου των ΕΛΠΕ

energia.gr
Πεμ, 5 Νοεμβρίου 2020 - 08:15
Σε περιδίνηση διαρκείας, από τις παρενέργειες που έχει προκαλέσει διεθνώς η παρατεταμένη κρίση του COVID-19, έχουν εισέλθει οι εταιρίες-κολοσσοί του πετρελαϊκού κλάδου, ενώ ισχυρό είναι το χτύπημα που έχουν δεχθεί τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν στο πιο δυσμενές περιβάλλον διύλισης που έχουν αντιμετωπίσει στην ιστορία τους. Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι το γεγονός ότι τα διυλιστήρια στην Ευρώπη μειώνουν την απόδοση τους καθώς επιβάλλονται νέα περιοριστικά μέτρα σε ολόκληρη την ήπειρο για τον περιορισμό εξάπλωσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας,
AddThis Sharing Buttons
FacebookShare to TwitterTwitterShare to E-mailE-mailShare to ΕκτύπωσηΕκτύπωσηShare to Περισσότερα...
ενώ ορισμένα διυλιστήρια παραμένουν κλειστά «επ’ αόριστον». Οι εταιρείες διύλισης ανέφεραν χαμηλές επιδόσεις στο τρίτο Τρίμηνο του έτους, με τις προβλέψεις για τους επόμενους μήνες να παραμένουν  δυσοίωνες.
Πριν λίγες ημέρες, η TOTAL ανακοίνωσε απότομη μείωση των καθαρών της κερδών κατά 93% σε σχέση με πέρσι, ενώ σημαντική ήταν η πτώση στα καθαρά κέρδη και της Shell που διαμορφώθηκαν στα  489 εκατ. δολ., από 5,88 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα. Για την Saudi Aramco η «βουτιά» στα κέρδη γ’ τριμήνου έφτασε το 44,6%. Την ίδια ώρα, ζημιές για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο ανακοίνωνε η Exxon Mobil Corp., με τις απώλειες να ανέρχονται στα 680 εκατ. δολ., έναντι κερδών 3,17 δισ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Στην Ιταλία, η Eni γνωστοποίησε ότι τα επίπεδα παραγωγής στα διυλιστήριά της μειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο κατά 35%, ως συνέπεια ενός «απότομα καταθλιπτικού περιβάλλοντος διύλισης». Η συνολική παραγωγή στα γαλλικά διυλιστήρια της Total ήταν 267.000 bpd το τρίτο τρίμηνο, μειωμένη κατά 47% σε ετήσια βάση, κυρίως «λόγω των υψηλών αποθεμάτων των διυλισμένων προϊόντων και της πτώσης της ζήτησης.» Στην Πορτογαλία, η Galp έκλεισε στις 10 Οκτωβρίου -για δεύτερη φορά εφέτος- τις μονάδες παραγωγής καυσίμων στα μικρότερα από τα δύο διυλιστήρια της στο Πόρτο, ενώ ανέφερε αρνητικό περιθώριο διύλισης, στα μείον 70 σεντς ανά βαρέλι. Το διυλιστήριο Sarroch της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι θα λειτουργούσε σε ελάχιστα επίπεδα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, προκειμένου να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από τη μείωση των περιθωρίων διύλισης τους τελευταίους μήνες, ενώ ταυτόχρονα θα θέσει σε διαθεσιμότητα μεγάλο αριθμό των 1.400 υπαλλήλων του. Στην Ισπανία, η La Rabida αποφάσισε να διατηρήσει κλειστές δύο μονάδες στο διυλιστήριο της, ακόμη και μετά τις εργασίες συντήρησης που τώρα πραγματοποιούνται. Όταν το «επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς» θα επαναλειτουργήσει το διυλιστήριο της Repsol στην πόλη Μπιλμπάο, που έχει τεθεί εκτός παραγωγής από τις 9 Μαΐου.
Σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον διύλισης όπως έχει διαμορφωθεί πανευρωπαϊκά, με τα αρνητικά περιθώρια, την καθίζηση της ζήτησης, την αισθητή πτώση της παραγωγής και την σημαντική μείωση των όγκων πωλήσεων, σε συνδυασμό και με το «αδύναμο» δολάριο που δεν βοηθά τις εταιρίες του κλάδου, τα δύο ελληνικά διυλιστήρια δείχνουν, όχι απλώς να αντέχουν στους ισχυρούς κραδασμούς, αλλά να προγραμματίζουν και τη δυναμική επάνοδό τους σε αυτή τη «νέα κανονικότητα».
Ειδικότερα για τα ΕΛΠΕ, τα οποία θα είναι τα πρώτα που θα ανακοινώσουν σήμερα, Πέμπτη 5/11, τα οικονομικά αποτελέσματα Γ’ Τριμήνου, αναλυτές της αγοράς κάνουν λόγο για ισχυρό ισολογισμό και θετικά ΕΒΙTDA. Όπως αναφέρουν, παρά τη μειωμένη διαθεσιμότητα των μονάδων εξαιτίας του εκτενούς προγράμματος συντήρησης και αναβάθμισης στον Ασπρόπυργο, η παραγωγή διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα και την αύξηση των εξαγωγών.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του REUTERS στην οποία συμμετείχαν πέντε Έλληνες και ξένοι αναλυτές που καλύπτουν τη μετοχή των ΕΛΠΕ, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA εκτιμάται ότι  θα ανέλθουν σε €49 εκατ., επηρεασμένα από το δυσμενέστατο περιβάλλον διύλισης και τις επιπτώσεις του Covid.
Αντίστοιχα, στα δελτία που εξέδωσαν για ενημέρωση των επενδυτών τόσο η Optima Bank, όσο και η AXIA Ventures, κάνουν λόγο για ένα ακόμα τρίμηνο προκλήσεων που αντιμετώπισε η εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, με σημαντική υποχώρηση κερδών. Προεξοφλούν, ωστόσο, δυναμική ανάκαμψη μέσα στο 2021, δίνοντας μάλιστα σύσταση για αγορά της μετοχής, με την Optima να θέτει ως στόχο τα 7 ευρώ και την ΑΧΙΑ τα 7,3 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή άνοδος πάνω από 70% από την τιμή κλεισίματος της περασμένης Δευτέρας στο Χρηματιστήριο Αξιών.
Σημειώνεται, ότι ο Όμιλος επισπεύδει τον ενεργειακό και ψηφιακό του μετασχηματισμό και προχωρά σε ταχεία υλοποίηση του πλάνου για την ανάπτυξη σημαντικού χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ. Άλλωστε, είναι πρόσφατη η ανακοίνωση για την επιτυχή ολοκλήρωση της εξαγοράς του γιγαντιαίου πάρκου Φωτοβολταϊκών στην Κοζάνη από την «ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ», όπου σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον ο Όμιλος κατόρθωσε να διασφαλίσει από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές την αναγκαία χρηματοδότηση και μάλιστα με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/172076/anthektikos-sthn-pandhmia-o-klados-ths-diylishs-se-ygih-trohia-oi-epidoseis-g-trimhnoy-ton-elpe-

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr