O κύβος ερρίφθη: H χώρα μπαίνει σε lockdown

Επιμέλεια: Στράτος Ιωακείμ
Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε έλεγχο της πανδημίας. Μία σπασμωδική κίνηση μετά την άλλη, μέτρα πάνω στα μέτρα και πάλι από την αρχή.
Ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε «απαγορευτικό» τριών εβδομάδων έπειτα από τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. «Έχουμε πάρει την απόφαση από το πρωί του Σαββάτου στις 6 να ξαναμπούμε σε οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου» σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI
Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αιτιολογήσει τι μεσολάβησε και σε τέσσερις μέρες η κυβέρνησή του έχει ανακοινώσει τρεις διαφορετικές δέσμες μέτρων.
«Τις τελευταίες πέντε ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Σχεδόν 10.000 κρούσματα σε 5 ημέρες. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, στις πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε, άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων» τόνισε χωρίς βέβαια να κάνει καμία αναφορά στο χρόνο που έχει η κυβέρνηση προκειμένου να προετοιμαστεί.
Η μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας υπήρξε ο βασικός λόγος για τη λήψη επιπλέον μέτρων. «Αυτό το κύμα πρέπει να ανακόψουμε. 50 ΜΕΘ τις οποίες προσθέτουμε στο Σωτηρία, με αυτή την ταχύτητα, μπορούσαν να γεμίσουν σε 3-4 ημέρες», είπε ο πρωθυπουργός, φανερώνοντας πως από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα οι καθησυχαστικοί τόνοι των κυβερνητικών αξιωματούχων έπεσαν στο κενό.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση διαβεβαίωσε ότι θα αντέξει το ΕΣΥ και είπε ότι «παίρνουμε αυτά τα μέτρα σήμερα για να είμαστε σίγουροι ότι το ΕΣΥ θα αντέξει».
Τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τις 6 το πρωί του Σαββάτου (7/11) θα περιλαμβάνουν:
  • Kλείσιμο του λιανεμπορίου, με εξαίρεση τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων.
  • Κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης με εξαίρεση τα delivery και τα take away.
  • Κανονικά θα συνεχίσουν να λειτουργού οι δομές υγείας και τα φαρμακεία.
  • Κανονικά θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα.
  • Με τηλεκπαίδευση θα γίνονται τα μαθήματα σε γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια. Ανοιχτά θα παραμείνουν όλα σχολεία ειδικής αγωγής. 
  • Δεν επιτρέπονται τα ομαδικά σπορ ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους. 
  • Η πολιτεία θα είναι πιο ανεκτική με την ατομική άθληση σε εξωτερικούς χώρους από ό,τι το Μάρτιο.
  • Καθολική χρήση μάσκας σε όλες τις μετακινήσεις. 
Υπενθυμίζεται ότι ήδη με τα μέτρα που είχε ανακοινωθεί το Σάββατο και τέθηκαν σε εφαρμογή από την Τρίτη, τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά. 
► Σημειώνεται πως τίποτα δεν ανακοινώθηκε (ακόμη) σχετικά με τη λειτουργία των εκκλησιών.
SMS
Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις των πολιτών, αυτές θα γίνονται με την αποστολή –χωρίς χρέωση- γραπτού μηνύματος στον πενταψήφιο αριθμό 13033 ή ειδικό έντυπο όπως τον Μάρτιο.
Τρία πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης
  • Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής τον Νοέμβριο θα πάρουν 800 ευρώ αντί για 534 (ισχύει μόνο για τον Νοέμβριο).
  • Επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν μέχρι τον Δεκέμβριο.
  • Μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι θα λάβουν εφάπαξ αποζημίωση ύψους 400 ευρώ.
Οι γιορτές του Δεκεμβρίου
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην περίοδο των γιορτών.
«Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να πάρουν τέτοια μέτρα όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας» ανέφερε αρχικά θέτοντας ως στόχο «να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν πιο σχετικά κανονικό Δεκέμβριο και κάτι που θα μοιάζει με γιορτές άλλων ετών» τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο με κανόνες.
Η ευθύνη
Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» (Γιάννης Μπασκάκης) για τις κυβερνητικές ευθύνες και τη συνεχής επίκληση της ατομικής ευθύνης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο πρωθυπουργός απάντησε:
«Προφανώς και υπάρχει και ατομική ευθύνη και συλλογική ευθύνη και κυβερνητική ευθύνη. Εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις και εμείς χρεωνόμαστε, πιστωνόμαστε την επιτυχία ή την αποτυχία των πολιτικών τις οποίες εφαρμόζουμε. Προφανώς και στην πορεία αυτής της πανδημίας έχουν γίνει και λάθη τα οποία με θάρρος έχουμε αναγνωρίσει και έχουμε σπεύσει να τα διορθώσουμε. Προφανώς έχουν καλλιεργηθεί και προσδοκίες ή έχουμε δεχθεί κριτική από την αντιπολίτευση η οποία είναι ανυπόστατη» σημείωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι στα ΜΜΜ η κυβέρνηση έκανε το καλύτερο που μπορούσε.
«Το ένα λάθος το οποίο ίσως ήταν αναμενόμενο ήταν ο συνολικός εφησυχασμός ότι αυτό πέρασε. Παρότι ξέραμε ότι θα ξανάρθει, παρότι προετοιμαζόμασταν, ψυχολογικά όλοι μας θέλαμε να πιστεύουμε ότι τελειώσαμε με αυτό τον εφιάλτη» τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας: «τα στοιχεία δείχνουν ότι τα έχουμε πάει πολύ καλύτερα από τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα είναι παράδειγμα χώρας που κινήθηκε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα παρά το ότι είχα διαχρονικές διαρθρωτικές αδυναμίες στο ΕΣΥ», πρόσθεσε.
Παλινωδίες
Μέχρι χθες το πρωί, η κυβέρνηση δεν προσανατολιζόταν σε άμεσο lockdown, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, που είχε απαντήσει (Open) ότι δεν είμαστε κοντά σε lockdown στην Αττική (σενάριο που επίσης εξεταζόταν). Μεσολάβησε η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για lockdown σε τηλεδιάσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε έλεγχο της πανδημίας. Μία σπασμωδική κίνηση μετά την άλλη, μέτρα πάνω στα μέτρα και πάλι από την αρχή.
© Mykhailo Polenok | Dreamstime.com
Σπάνε όλα τα αρνητικά ρεκόρ

Με τις ημερήσιες γνωστές διαγνώσεις σχεδόν να έχουν επταπλασιαστεί από το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου (13 Οκτωβρίου 408 κρούσματα, 2.646 χθες) και με το ΕΣΥ να παραμένει αβοήθητο, οι κορυφαίοι επιστήμονες της χώρας δεν μπορούσαν να καθίσουν άλλο με σταυρωμένα τα χέρια. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: από τις 2.646 διαγνώσεις χθες, 588 εντοπίστηκαν στην Αττική, 823 στη Θεσσαλονίκη, 111 στη Λάρισα, 85 στη Δράμα, 83 στη Ροδόπη, 72 στις Σέρρες, 61 στον Εβρο και η λίστα συνεχίζεται καλύπτοντας ολόκληρη τη χώρα. 

ΠΗΓΗ:https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/267228_o-kybos-errifthi-h-hora-mpainei-se-lockdown

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr