Επιστρέφει η Αβεβαιότητα στην Αγορά – το Στοίχημα για την Επόμενη Περίοδο


Επιστρέφει η Αβεβαιότητα  στην Αγορά – το Στοίχημα για την Επόμενη Περίοδο
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 6 Νοεμβρίου 2020 - 08:15
Εντείνεται η ανησυχία σε σχέση με την πορεία του ενεργειακού τομέα στην χώρα μας, μετά και τις χθεσινές αποφάσεις για νέο lockdown για ένα μήνα. Με τα βλέμματα να στρέφονται σε δύο ζητήματα: στον αντίκτυπο που θα έχει στην αγορά και στις επιπτώσεις των μέτρων στους καταναλωτές. Το πρώτο ερώτημα αφορά κατά πόσο τα μέτρα θα επηρεάσουν την ΔΕΗ. Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού προσπάθησε να καλλιεργήσει το τελευταίο διάστημα μια εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα. Πριν ένα μήνα ανακοίνωσε ένα πακέτο εκπτώσεων προς τους καταναλωτές, το οποίο σύμφωνα με πηγές της επιχείρησης είχε θετικό αντίκτυπο, καθώς επέφερε μια σημαντική μείωση στους λογαριασμούς. Σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών της, στοχεύει στην ολοκλήρωση
 
της είσπραξης ενός ποσού γύρω στα 500 εκατ. ευρώ από την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πάντως, έχει μεγάλο ενδιαφέρον η πορεία της εισπραξιμότητας στην επιχείρηση εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα που βρίσκεται μπροστά μας. Κατ’ επέκταση το ερώτημα είναι κατά πόσο θα αυξηθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές λόγω της αδυναμίας καταναλωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις.
Ειδικά, για τον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το «χτύπημα» που υφίστανται εξαιτίας του  lockdown, εκτιμάται από τους φορείς του κλάδου να οδηγήσει σε «λουκέτα» χιλιάδες επιχειρήσεις. Επομένως, μένει να φανεί κατά πόσο και αν τα μέτρα οικονομικής στήριξης που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση θα ανακόψουν την αρνητική πορεία.
Σε ότι αφορά τον κλάδο των πρατηρίων καυσίμων όπως παρατηρούσαμε στο Energia.gr στην αρχή της εβδομάδας η ανησυχία επιστρέφει. Οι ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων περιμένουν να δουν πώς θα αντιδράσουν φέτος οι καταναλωτές δεδομένης της δύσκολης οικονομικής περιόδου.  Από την περασμένη χειμερινή περίοδο οι πρατηριούχοι είδαν πτώση στους τζίρους τους, με συνέπεια να υπάρχει ο φόβος λουκέτων, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται, ωστόσο τα δεδομένα την φετινή χρονιά θα φανούν καθοριστικά για το μέλλον αρκετών πρατηρίων.
Τελευταίο ζήτημα αποτελεί εκείνο της διαχείρισης του ελλείμματος στον Ειδικό Λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με την «τρύπα» να υπολογίζεται σε 284 εκατ. ευρώ. Τις τελευταίες ημέρες υπήρχε η πληροφορία πως η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα σε ανακοινώσεις. Το σενάριο ότι ενδεχομένως θα υπάρξει «κούρεμα» στις αποζημιώσεις παλιών έργων συγκαταλέγεται σε εκείνα που μελετά το υπουργείο, προκαλώντας ανησυχία στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση το στοίχημα για την επόμενη ημέρα είναι να κλείσει το συγκεκριμένο κεφάλαιο, το συντομότερο δυνατό.
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/172113/epistrefei-h-avevaiothta-sthn-agora-to-stoihhma-gia-thn-epomenh-periodo

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr