ΕΛΠΕ: Ανησυχία για τις επιπτώσεις του lockdown – Πως κινήθηκαν Elpedison και ΔΕΠΑ – Το πιο δύσκολο περιβάλλον αγοράς στην ιστορία

06 11 2020 | 08:43
Την ανησυχία της για τις επιπτώσεις του lockdown στη ζήτηση καυσίμων εξέφρασε χθες στη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα γ τριμήνου η διοίκηση των ΕΛΠΕ. Όπως ανέφερε ο CEO Α. Σιάμισιης το lockdown αν και διαφορετικό από το πρώτο, αναμένεται να έχει σημαντική επίπτωση στη ζήτηση καυσίμων.
Σε κάθε περίπτωση το τρίμηνο που πέρασε χαρακτηρίστηκε από τη διοίκηση ως το πιο δύσκολο από πλευράς προκλήσεων στην ιστορία, με δεδομένο ότι τα περιθώρια διύλισης κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος ενώ και η ζήτηση παρουσίασε υποχώρηση. Για το επόμενο διάστημα ως προς τα περιθώρια διαφαίνονται πάντως ακτίνες αισιοδοξίας.
Ως προς τις επιμέρους δραστηριότητες στην ηλεκτροπαραγωγή η Elpedison είχε ένα ισχυρό τρίμηνο, καθώς βοήθησε η προμήθεια ανταγωνιστικού LNG για τις μονάδες της εταιρείας ενώ και η εφαρμογή του νέου μοντέλου λειτουργίας της αγοράς (target model) φαίνεται να αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα και στρεβλώσεις. Η καθαρή παραγωγή σημείωσε αύξηση 31% στο εννιάμηνο ενώ οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 5% με τη λειτουργική κερδοφορία να ανέρχεται σε 43 εκατ. από 15 εκατ. ευρώ πέρυσι. 
Στην αγορά του φυσικού αερίου, η συνεισφορά της ΔΕΠΑ ήταν μεγαλύτερη με υψηλότερους όγκους στο τρίμηνο την ίδια στιγμή που προχωρά η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης που αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάρτιο και για τις δύο εταιρείες των υποδομών και της εμπορίας. Οι πωλήσεις σε όγκο ενισχύθηκαν κατά 48% στο γ τρίμηνο ενώ τα EBITDA κινήθηκαν στα 18 εκατ. από 6 εκατ. ευρώ πέρυσι. 
Στις ΑΠΕ τέλος η διοίκηση ανακοίνωσε ότι το pipeline των έργων ΑΠΕ έχει υπερδιπλασιαστεί από πέρυσι. Για το πρότζεκτ της Κοζάνης, τονίστηκε ότι ο εξοπλισμός έχει παραληφθεί και ξεκινά η κατασκευή με στόχο την ολοκλήρωση και θέση σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2022. Επιπλέον 50 MW βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης ενώ  ακόμη 450MW τελούν υπό αδειοδότηση και αναμένεται να ωριμάσουν τους επόμενους μήνες.
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/elpe-anisyhia-gia-tis-epiptoseis-toy-lockdown-pos-kinithikan-elpedison-kai-depa-pio-dyskolo

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr