Άρση Εμποδίων για το FSRU της «Διώρυγας Gas» της MotorOil

Άρση Εμποδίων για το FSRU της «Διώρυγας Gas» της  MotorOil

energia.gr
Πεμ, 5 Νοεμβρίου 2020 - 17:13
Σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε η χρυσή τομή ώστε το έργο «Διώρυγα Gas» της Motor Oil να συμπεριληφθεί στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2030 του ΔΕΣΦΑ. Η ένταξη της υποδομής θα γίνει μέσω των τροποποιήσεων στις οποίες θα προβεί ο ΔΕΣΦΑ, με βάση τις υποδείξεις της ΡΑΕ, βάσει των τοποθετήσεων των συμμετεχόντων στην πρόσφατη δημόσια διαβούλευση. Ως αποτέλεσμα, στην εγκεκριμένη εκδοχή του Προγράμματος, θα συμπεριληφθεί η υπό σχεδίαση μονάδα FSRU στους Αγίους Θεοδώρους Κορίνθου
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia.gr, οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν συναινέσει στους όρους και τις προϋποθέσεις συμπερίληψης του πλωτού σταθμού στο Πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Έτσι, με τη δημοσιοποίηση του εγκεκριμένου Προγράμματος, θα γνωστοποιηθεί και η ακριβής φόρμουλα ένταξης. Σε κάθε περίπτωση, η ανωτέρω εξέλιξη δίνει τέλος στη διελκυστίνδα μεταξύ ΔΕΣΦΑ και Motor Oil  αναφορικά με τον αποκλεισμό του έργου. Όπως είναι γνωστό, η Motor Oil είχε διαμαρτυρηθεί τόσο στον ΔΕΣΦΑ όσο και στη ΡΑΕ. Επίσης, η ένταξη αίρει ένα εμπόδιο για τη λήψη αποφάσεων του ενεργειακού ομίλου, αναφορικά με την επένδυση, την οριστικοποίηση των τεχνικών και εμπορικών χαρακτηριστικών και, κατά συνέπεια, την έναρξη εμπορικής λειτουργίας της υποδομής. Σύμφωνα με τους κύκλους της Motor Oil, τη δεδομένη χρονική στιγμή μελετώνται σενάρια εμπορικής λειτουργίας τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν το πρώτο εξάμηνο του 2021, έτος το οποίο και αποτελεί καθοριστικό ορόσημο για το έργο.
Το έργο «Διώρυγα Gas» αφορά στην κατασκευή μιας πλωτής μονάδας αεριοποίησης και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) χωρητικότητας 2-3 bcm το χρόνο, η οποία θα αγκυροβοληθεί σε απόσταση περίπου 1,5 χλμ. νοτιοδυτικά του διυλιστηρίου του ομίλου στην Κόρινθο. Με αυτό τον τρόπο, θα προστεθεί μία ακόμη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στο εγχώριο σύστημα, το οποίο θα καταφθάνει ακτοπλοϊκώς στη μονάδα με τη μορφή LNG. Ως συνέπεια, και όπως υποστήριξε η Motor Oil στο αίτημα της για ένταξη του έργου στο δεκαετές της ΔΕΣΦΑ, "η υποδομή θα καταστήσει ανταγωνιστικότερη την τιμή φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά, με προφανή οφέλη για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις."
Να υπενθυμίσουμε ότι στην πρόσφατη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ για το Δεκαετές Σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2030 του ΔΕΣΦΑ, το ΙΕΝΕ είχε υποστηρίξει με επιχειρήματα γιατί το ΑΣΦΑ Διώρυγα Gas θα έπρεπε να ενταχθεί στο 10ετές Πλάνο Ανάπτυξης.
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/172102/arsh-empodion-gia-to-fsru-ths-diorygas-gas-ths-motoroil-

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr