ΙΕΑ: Αρνητικά για τη ζήτηση πετρελαίου τα lockdowns στην Ευρώπη

 
09 11 2020 | 10:00
Η επαναφορά των μέτρων lockdown στην Ευρώπη, για να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19, φαίνεται πως θα πιέσει την προοπτική για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, σύμφωνα με αξιωματούχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ).
Ο διευθυντής ενεργειακών αγορών και ασφάλειας της ΙΕΑ, Keisuke Sadamori, δήλωσε στο Reuters πως η επίπτωση θα είναι λιγότερο σοβαρή απ’ ότι στα lockdowns που εφαρμόστηκαν στις αρχές του έτους.
«Σημαντικά κομμάτια της Ευρωπαϊκής ηπείρου βρίσκονται σε lockdown. Αυτό οπωσδήποτε θα λειτουργήσει αρνητικά», είπε σε συνέντευξή του, χωρίς ωστόσο να λέει πως η ΙΕΑ θα προχωρήσει επισήμως σε υποβάθμιση προβλέψεων.
«Οπωσδήποτε περιμένουμε αυτή τη φορά να υπάρξει μικρότερη επίπτωση απ’ ότι στο τελευταίο lockdown… αυτή τη φορά τα σχολεία μένουν ανοικτά και ορισμένα καταστήματα παραμένουν ανοικτά».
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει μετά την κατάρρευση στις αρχές του έτους, και κυμαίνονται γύρω στα 40 δολάρια το βαρέλι, όμως οι φόβοι για τη ζήτηση παραμένουν, ενώ συντηρείται η νευρικότητα στις αγορές για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ.
«Ο κλάδος του πετρελαίου και του αερίου, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, παρακολουθεί με τεράστιο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών», σημείωσε ο κ. Sadamori. «Αν οι Δημοκρατικοί σχεδιάζουν μια ριζοσπαστική μετάβαση σε χαμηλή χρήση άνθρακα, αν η Γερουσία παραμείνει στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων, θα υπάρξουν εμπόδια στη νομοθεσία αυτή. Γενικά, πρέπει να δούμε όλο το αποτέλεσμα».
Η ΙΕΑ διατήρησε την σταθερή την πρόβλεψή της για τη ζήτηση πετρελαίου το 2020 και 2021 στην μηνιαία έκθεση του Οκτωβρίου, πριν την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στη Γερμανία, στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

(euro2day.gr) 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/iea-arnitika-gia-ti-zitisi-petrelaioy-ta-lockdowns-stin-eyropi

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr