Χ. Φλουδόπουλος: Νίκη Μπάιντεν - Έρχεται στροφή 180 μοιρών στην ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ

 
09 11 2020 | 09:01
Νέα δεδομένα για τον ενεργειακό τομέα όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά παγκοσμίως σηματοδοτεί η εκλογή του νέου Αμερικανού προέδρου. Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να υιοθετήσει πιο τολμηρή ατζέντα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και έχει δηλώσει ότι θα επαναφέρει άμεσα τις ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ενισχύοντας σημαντικά την παγκόσμια συμμαχία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Υπενθυμίζεται ότι ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όντας ο ίδιος σκεπτικός απέναντι στην κλιματική αλλαγή, εφάρμοσε πολιτική υπέρ των ορυκτών καυσίμων αποσύροντας τις Ηνωμένες Πολιτείες από την κλιματική συμφωνία του Παρισιού.
Πιο αναλυτικά, η εκλογή του Τζο Μπάιντεν αναμένεται να μεταφραστεί σε στροφή 180 μοιρών των ΗΠΑ στα θέματα της ενέργειας, με δεδομένο ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα και τον κόσμο.
Ο ίδιος έχει δεσμευτεί για την υιοθέτηση ενός γενναίου σχεδίου, το οποίο αποκαλεί ως "Επανάσταση της καθαρής ενέργειας" με στόχο την αντιμετώπιση της απειλής και την ανάδειξη των ΗΠΑ ως ηγέτιδας δύναμης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μεταξύ άλλων προβλέπεται οι ομοσπονδιακές επενδύσεις για την καθαρή ενέργεια και το περιβάλλον να φτάσουν  τα επόμενα 10 χρόνια στο 1,7 τρισ. δολάρια.
Σύμφωνα με το πλάνο του νέου προέδρου των ΗΠΑ, η χώρα θα φτάσει το 2050 να έχει 100% καθαρή ενεργειακή οικονομία με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Συγκεκριμένα το πλάνο Μπάιντεν, προβλέπει την θεσμοθέτηση  μηχανισμού με ενδιάμεσους στόχους ορόσημα, την αύξηση των επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια, την ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας για το κλίμα και τη θέσπιση κινήτρων για την ανάπτυξη ενεργειακών καινοτομιών σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας.
Σε διεθνές επίπεδο, εκτός από την επαναφορά των ΗΠΑ στην κλιματική συμφωνία του Παρισιού, ο κ. Μπάιντεν έχει δεσμευτεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ηγηθούν μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας ώστε όλες οι μεγάλες χώρες να δεσμευτούν να θέσουν πιο φιλόδοξους εγχώριους κλιματικούς στόχους.
Σε ό,τι αφορά στα ορυκτά καύσιμα, πληροφορίες θέλουν την ομάδα του νέου Αμερικανού προέδρου να εργάζεται ήδη για τη νέα νομοθεσία, η οποία θα θέσει αυστηρότερους όρους ή ακόμη και θα απαγορεύσει τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε δημόσια γη και δημόσια ύδατα. Ταυτόχρονα αναμένεται να υπάρξει νέα νομοθεσία υπέρ των ηλεκτρικών οχημάτων αλλά και ομοσπονδιακά κίνητρα για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή ως μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της προεδρίας του κατά την πρώτη ομιλία του μετά την ανακήρυξη της νίκης του το περασμένο Σάββατο.
Ενδεικτική της αλλαγής που αναμένεται να επέλθει στην ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ, είναι η απόφαση του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τραμπ, ο οποίος μετά τις εκλογές που ηττήθηκε, αντικατέστησε την περασμένη εβδομάδα τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας.
Η αντικατάσταση έγινε καθώς ο πρόεδρος της Επιτροπής τάχθηκε υπέρ της τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Ωστόσο η θητεία του νέου προέδρου της Επιτροπής μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά βραχύβια καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει το δικαίωμα να τον αντικαταστήσει ακόμη και χωρίς την έγκριση της Γερουσίας.

(capital.gr) 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/h-floydopoylos-niki-mpainten-erhetai-strofi-180-moiron-stin-energeiaki-politiki-ton-ipa

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr