«Πρασινίζει» την ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ η εκλογή Μπάιντεν – Η επαναφορά στη συμφωνία των Παρισίων και το πρόγραμμα για περισσότερες ΑΠΕ

 
10 11 2020 | 08:44
Η υιοθέτηση μιας πιο τολμηρής ατζέντας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η επαναφορά των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, αποτέλεσαν τις βασικές θέσεις του προγράμματος του νέου αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Μάλιστα ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε στην καταπολέμηση  της κλιματικής αλλαγής ως μία από τις βασικότερες προκλήσεις της επερχόμενης θητείας του, δίνοντας το στίγμα της πράσινης ατζέντας του. Ο ίδιος έχει υπογραμμίσει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερες φιλοδοξίες για να αντιμετωπίσουν την κλιματική πρόκληση και ότι το περιβάλλον και η οικονομία συνδέονται απόλυτα μεταξύ τους. 
Πιο συγκεκριμένα ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα του αλλά και τον κόσμο και έχει αναφερθεί στην ανάγκη για ένα Πράσινο New Deal. Ο ίδιος έχει δεσμευτεί για την υιοθέτηση ενός γενναίου σχεδίου, υπό τον τίτλο «Επανάσταση της καθαρής ενέργειας» με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής απειλής και την ανάδειξη των ΗΠΑ ως ηγέτιδας δύναμης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 
Το πλάνο προβλέπει ότι οι ΗΠΑ μέχρι το 2050 θα έχουν 100% καθαρή ενεργειακή οικονομία με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Προβλέπεται ότι θα θεσμοθετηθεί μηχανισμός ελέγχου με συγκεκριμένους ενδιάμεσους στόχους ορόσημα. Επίσης θα αυξηθούν οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, θα ενισχυθεί η έρευνα και καινοτομία για το κλίμα και θα θεσπιστούν κίνητρα για την ανάπτυξη ενεργειακών καινοτομιών σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι οι ομοσπονδιακές επενδύσεις για την καθαρή ενέργεια και το περιβάλλον θα φτάσουν τα επόμενα 10 χρόνια στο 1,7 τρις δολάρια. 
Παράλληλα ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει δεσμευτεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ηγηθούν μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας ώστε όλες οι μεγάλες χώρες να δεσμευτούν να θέσουν πιο φιλόδοξους εγχώριους κλιματικούς στόχους. 
Σε ό,τι αφορά τα ορυκτά καύσιμα, πληροφορίες θέλουν την ομάδα του νέου Αμερικανού προέδρου να εργάζεται ήδη για τη νέα νομοθεσία, η οποία θα θέσει αυστηρότερους όρους ή ακόμη και θα απαγορεύσει τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε δημόσια γη και δημόσια ύδατα. Ταυτόχρονα αναμένεται να υπάρξει νέα νομοθεσία υπέρ των ηλεκτρικών οχημάτων αλλά και ομοσπονδιακά κίνητρα για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 
Από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει την προεδρία ο κ. Μπάιντεν έχει δεσμευτεί μεταξύ άλλων:
Για τη θέσπιση ορίων μόλυνσης για τις νέες και τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου
Την αξιοποίηση του ομοσπονδιακού συστήματος διαγωνισμών που διαθέτει ετησίως 500 δις. δολάρια για την ενίσχυση των οχημάτων καθαρής ενέργειας και μηδενικών εκπομπών
Τη διασφάλιση ότι όλα τα κυβερνητικά κτίρια και οι εγκαταστάσεις είναι ενεργειακά αποδοτικά 
Τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου στις μεταφορές, με την ενεργοποίηση του νομοσχεδίου για την καθαρή ατμόσφαιρα (Clean Air Act)

Τη μείωση περισσότερο από 50% της χρήσης υγρών καυσίμων στο μέλλον και την αξιοποίηση των προηγμένων βιοκαυσίμων 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/prasinizei-tin-energeiaki-politiki-ton-ipa-i-eklogi-mpainten-i-epanafora-sti-symfonia-ton

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr