Ο σκεπτικισμός του OPEC συνεχίζεται - Αναθεωρεί τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου


16 11 2020 | 12:51
Για ακόμα έναν μήνα, ο OPEC αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, καθώς η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού απειλεί τις οικονομίες πολλών χωρών και συνεπώς τη ζήτηση για μαύρο χρυσό.
Στη μηνιαία έκθεσή του, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, ο Οργανισμός μείωσε τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση κατά 300.000 βαρέλια/ημέρα σε σχέση με τις εκτιμήσεις του περασμένου μήνα. Ο OPEC σημειώνει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα κινηθεί οριακά άνω των 90 εκατ. βαρελιών/ημέρα φέτος, καταγράφοντας μείωση 9,8 εκατ. βαρελιών/ημέρα σε σχέση με το 2019.
Η κυριότερη αιτία για την προς τα κάτω εκτίμηση είναι τα νέα lockdowns σε πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Την ίδια ώρα, ασθενέστερη του αναμενομένου ήταν και η ζήτηση για πετρέλαιο από χώρες της Αμερικής το γ΄ τρίμηνο.
Η εξασθενημένη σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα ζήτηση μαύρου χρυσού θα είναι χαρακτηριστικό της αγοράς και το 2021, κατά τον OPEC. Ωστόσο, ο Οργανισμός αναμένει η ζήτηση να είναι αυξημένη κατά 6,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα σε σύγκριση με φέτος.
Οι εκτιμήσεις του OPEC ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα πλήξει περισσότερο του αναμενομένου τη ζήτηση για πετρέλαιο έρχεται λίγες εβδομάδες πριν εκπρόσωποι του Οργανισμού και της Ρωσίας συναντηθούν την 30ή Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου, προκειμένου να συζητήσουν για την κατάσταση στην αγορά και τις συμφωνηθείσες περικοπές στην παραγωγή.
(ναυτικά χρονικά)
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/o-skeptikismos-toy-opec-synehizetai-anatheorei-tis-ektimiseis-gia-tin-pagkosmia-zitisi

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr