Τεχνικά έτοιμη ο σύνδεση του TAP με το δίκτυο του ΔΕΣΦΑ – Τέλος του χρόνου έρχεται το αζέρικο αέριο – Πέντε, πλέον, οι πύλες εφοδιασμού της χώρας

Σε δοκιμαστική λειτουργία βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες, το σημείο διασύνδεσης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου με τον αγωγό TAP στη Ν. Μεσημβρία της Θεσσαλονίκης.
Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της κοινοπραξίας του Διαδρατικού αγωγού για την εκκίνηση της εμπορικής του λειτουργίας και πια κι ο ΔΕΣΦΑ, όπως όλα δείχνουν, θα είναι σε μερικές εβδομάδες σε θέση να υποδεχτεί το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν και να προσφέρει άλλη μία εναλλακτική πηγή εφοδιασμού στους χρήστες του ΕΣΜΦΑ.
Το διάστημα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται τεχνικές δοκιμές με έμφαση στο σημείο διασύνδεσης, στον κόμβο των δύο αγωγών. Αυτές θα διαρκέσουν μέχρι και τον επόμενο μήνα, οπότε και θα ξεκινήσει η εμπορική του λειτουργία. Υπενθυμίζεται ότι στις δημοπρασίες για δέσμευση χωρητικότητας εμφανίστηκαν η ΔΕΠΑ και η βουλγαρική BEH.

Η εκκίνηση του TAP αποφέρει σημαντικά οφέλη στην εσωτερική αγορά και την εθνική οικονομία, ενώ παράλληλα αυξάνει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας. Από τρείς πύλες εισόδου το ΕΣΜΦΑ αποκτά πια πέντε. Μέχρι σήμερα οι πηγές προμήθειας είναι η Ν. Μεσημβρία που φέρνει το ρωσικό αέριο μέσω του βουλγαρικού συστήματος, οι Κήποι του Έβρου όπου γίνεται υποδοχή φυσικού αερίου από τον ελληνοτουρκικό αγωγό και η Ρεβυθούσα με το LNG.  Τώρα προστίθενται ο αγωγός TANAP, στον οποίο συνδέεται ο TAP και η Ιταλία όπου καταλήγει ο Διαδρατικός αγωγός. Από τη χώρα αυτή υπάρχει επίσης η δυνατότητα εισόδου άλλων ποσοτήτων φυσικού αερίου, καθώς ο TAP λειτουργεί και αντίστροφα. 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/tehnika-etoimi-o-syndesi-toy-tap-me-diktyo-toy-desfa-telos-toy-hronoy-erhetai-azeriko-aerio

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr