Αιολικά πάρκα στη μέση της θάλασσας και ενέργεια από παλίρροιες - Το σχέδιο της Κομισιόν για την πράσινη ενέργεια

 
19 11 2020 | 09:15
Θαλάσσια αιολικά πάρκα και ενέργεια από παλίρροιες ή κύματα. Αυτό είναι το φιλόδοξο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια, το οποίο απαιτεί κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. 
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στόχος της Κομισιόν είναι η αύξηση της αιολικής ενέργειας στα 300 GigaWatts έως το 2050, όταν η σημερινή παραγόμενη ενέργεια δεν υπερβαίνει τα 12 GigaWatts.
Για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου, απαιτούνται επενδύσεις, αξίας 789 δισεκατομμύριων ευρώ, η πλειοψηφία των οποίων θα αφορά τη δημιουργία αιολικών πάρκων στη μέση της… θάλασσας. Πρόκειται, άλλωστε, για μια καινοτομία, η οποία έχει αποδειχθεί και φθηνότερη και αποδοτικότερη σε σχέση με τα χερσαία αιολικά πάρκα.
Όμως, προτού προχωρήσει σ’ αυτό το βήμα, η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά γραφειοκρατικών προσκομμάτων, τα οποία δυσχεραίνουν σημαντικά την υλοποίηση επίμαχων projects. «Δεδομένης της μεγάλης διάρκειας που απαιτείται για τα θαλάσσια project -έως και 10 χρόνια- ήρθε η ώρα να εφαρμόσουμε μια σαφή στρατηγική επιλογή» αναφέρεται στο επίμαχο ευρωπαϊκό έγγραφο.
Ενέργεια από… παλίρροια
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρώπη θέλει να καταστεί έως το 2050 παγκόσμιο ενεργειακό πρότυπο, αποτελώντας την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο του πλανήτη. Σ’ αυτή την κατεύθυνση προσπαθεί να υιοθετήσει ολοένα και περισσότερες «πράσινες» πολιτικές, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.
Πέραν των 300 GigaWatts αιολικής ενέργειας, η Γηραιά Ήπειρος φιλοδοξεί να παραγάγει ενέργεια από παλίρροιες ή/και θαλάσσια κύματα, μεγέθους 60 GigaWatts. «Πρόκειται για έναν σημαντικό στόχο, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες τεχνολογίες δεν συνδέονται προς το παρόν με εμπορικές χρήσεις» εξηγεί η Ίμογκεν Μπάουν, αναλύτρια του Bloomberg NEF.
Μεγάλο μέρος των απαιτούμενων επενδυτικών κεφαλαίων αναμένεται να αντληθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., συνολικού ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Τα ιδιωτικά κεφάλαια αναμένεται να παράσχουν επιπλέον στήριξη σ’ αυτές τις επενδύσεις, αλλά καταλυτικός θα αποδειχθεί κυρίως, ο ρόλος των ευρωπαϊκών κοινοτικών κονδυλίων» επισημαίνει χαρακτηριστικά η Κομισιόν. 

(Με πληροφορίες από Bloomberg, Καθημερινή) 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/aiolika-parka-sti-mesi-tis-thalassas-kai-energeia-apo-palirroies-shedio-tis-komision-gia-tin

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr