Οι Έλληνες στην πρώτη θέση όσων αποδέχονται την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή


20 11 2020 | 08:05
Το 91% των Ελλήνων αποδέχονται ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο ανάμεσα σε 25 χώρες όπου διενεργήθηκε σχετική έρευνα λίγο μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, περίπου 26.000 άτομα σε 25 χώρες ερωτήθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020 από το YouGov-Cambridge Globalism Project, σε μια έρευνα που σχεδιάστηκε με τον Guardian.
Με αναλογία άνω των τριών προς ένα, οι ερωτηθέντες συμφώνησαν ότι η ανθρωπότητα ευθύνεται κυρίως ή εν μέρει για την έκτακτη ανάγκη για το κλίμα.
Αυτή η ευρεία αναγνώριση της επιστήμης είναι πιθανό να ενισχύσει τις εκκλήσεις για πιο φιλόδοξες διεθνείς προσπάθειες για τη μείωση των βιομηχανικών και γεωργικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου που εντείνουν την παγκόσμια θέρμανση και προκαλούν ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες, πλημμύρες και ξηρασίες.
Μετά την Ελλάδα (91%), μεταξύ των χωρών με την ισχυρότερη υποστήριξη για αυτήν την επιστημονικά αποδεδειγμένη άποψη είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (86%), η Κίνα (87%), η Ιαπωνία (85%), η Βραζιλία (88%) και η Ισπανία (87%).
Στις χαμηλότερες θέσεις της λίστας βρίσκονται όλα τα κράτη του πετρελαίου. Όμως, ακόμη και σε αυτές τις χώρες - που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις πωλήσεις ορυκτών καυσίμων - μια σημαντική πλειοψηφία αναγνώρισε τον ρόλο της ανθρωπότητας στην αλλαγή του κλίματος. Η Σαουδική Αραβία είναι στη χαμηλότερη θέση με 57%, και λίγο πιο πάνω η Αίγυπτος με 67% και οι ΗΠΑ με 69%.
Αντανακλώντας παρόμοιες τάσεις, ο αριθμός των ανθρώπων που πιστεύουν ότι η ανθρωπογενής παγκόσμια υπερθέρμανση είναι ψέμα (hoax) είναι χαμηλότερος στο Ηνωμένο Βασίλειο (μόλις 9%) και υψηλότερος στις χώρες παραγωγής πετρελαίου όπως οι ΗΠΑ (27%), η Νιγηρία (31%) και Σαουδική Αραβία (27%).
Με βάση τα ευρήματα αυτά, είναι άξιο απορίας πώς τα Ελληνικά κοινωνικά δίκτυα κατακλύζονται από θεωρίες συνωμοσίας ενάντια στα αιολικά πάρκα και γενικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Φαίνεται ότι όσοι θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια απάτη, προκειμένου οι ξένοι να κλέψουν τον άνεμο και τον ήλιο της Ελλάδας, κατορθώνουν και προκαλούν πολύ μεγαλύτερο θόρυβο.
Πηγή για τα στοιχεία της έρευνας: The Guardian,  “People plan to drive more post-Covid, climate poll shows”, Jonathan Watts, Tue 10 Nov 2020 06.00 GMT
 
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/oi-ellines-stin-proti-thesi-oson-apodehontai-tin-anthropogeni-klimatiki-allagi

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr