Έρευνα για την προέλευση της νόσου Covid-19 ξεκινά ο ΠΟΥ

efsyn.gr
Από την πόλη Γουχάν της Κίνας θα ξεκινήσει η έρευνα για την προέλευση του νέου κορονοϊού που θα πραγματοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ώστε να διαπιστωθεί από πού ακριβώς ξεκίνησε αλλά και πώς μεταδόθηκε στους ανθρώπους.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΠΟΥ η αποστολή στην Κίνα θα καθοδηγείται από την επιστήμη, και θα διερευνήσει οποιαδήποτε πιθανή υπόθεση που θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις ή που θα μπορούσε να περιορίσει τις πιθανότητες αναφορικά με την προέλευση του ιού.
Η διερεύνηση της πορείας της διασποράς του ιού είναι σημαντική για την πρόληψη τυχόν μελλοντικών μεταδόσεων από ζώα, αλλά οι επιστήμονες του ΕΚΠΑ θεωρούν ότι ο ΠΟΥ, που ανακοίνωσε τη έναρξη της έρευνας μέσω του περιοδικού nature έχει εξαιρετικά δύσκολο έργο. Η βιβλιογραφία που κατατέθηκε ανασκοπείται στην Ελλάδα από τους καθηγητές του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής, ΕΚΠΑ,) και Θάνο Δημόπουλο (καθηγητής Θεραπευτικής και Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Οι περισσότεροι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ιός προήλθε από νυχτερίδες, αλλά ο ακριβής τρόπος με τον οποίο μεταπήδησε στους ανθρώπους είναι άγνωστος. Άλλοι κορονοϊοί έχουν μεταδοθεί στον άνθρωπο μέσω ενδιάμεσου ξενιστή. Για παράδειγμα, ο ιός SARS-CoV-1 που προκάλεσε την επιδημία το 2002–04 προήλθε πιθανότατα από ρακούν ή μοσχογαλή.
Σύμφωνα με τον ιολόγο στο Columbia University της Νέας Υόρκης, Άντζελα Ράσμουσεν, «η εύρεση ενός ζώου με λοίμωξη SARS-CoV-2 είναι σαν να ψάχνoυμε ψύλλους στα άχυρα. Μπορεί να μη βρεθεί ποτέ μια νυχτερίδα ή άλλο ζώο με τον ιό».
Από πλευρά της η Λίνφα Γουάνγκ, ιολόγος της Ιατρικής Σχολής του Duke – National University της Σιγκαπούρης, εξηγεί ότι η διερεύνηση της προέλευσης του ιού μπορεί να διαρκέσει χρόνια και να μην οδηγήσει πουθενά, ενώ θα πρέπει να λάβει υπόψη και τις διακρατικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ, απερχόμενος πλέον πρόεδρος των ΗΠΑ, αποκαλεί τον κορονοϊό «τον ιό από την Κίνα, ενώ η Κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είναι ιός της Κίνας», λέει και εξηγεί ότι το παιχνίδι πολιτικής ευθύνης δημιουργεί προβλήματα στην έρευνα.
Όπως ανακοινώθηκε, μια διεθνής ομάδα επιδημιολόγων, ιολόγων και ερευνητών με εμπειρία στη δημόσια υγεία, την κτηνιατρική και την υγιεινή των τροφίμων θα ηγηθεί της έρευνας. Πιθανότατα, η αρχική έρευνα θα διεξαχθεί από ερευνητές που βρίσκονται ήδη στην Κίνα, και οι υπόλοιποι ερευνητές θα μεταβούν στη Κίνα αφού εξετάσουν πρώτα τα αρχικά αποτελέσματα.
Στη Γουχάν, θα διερευνήσουν προσεκτικά την αγορά νωπού κρέατος στη Huanan, που είχαν επισκεφτεί πολλοί από τα πρώτα περιστατικά COVID-19. Ο ακριβής ρόλος της συγκεκριμένης αγοράς στην εξάπλωση του ιού παραμένει άγνωστος.  Θα ερευνήσουν επίσης και άλλες αγορές στη Γουχάν, και θα εντοπίσουν την προέλευση των ζώων που διέρχονται από την Κίνα. Οι ερευνητές θα δώσουν προτεραιότητα σε ζώα που μπορεί να μολυνθούν με τον ιό, όπως οι γάτες και τα μινκ.
Οι πρώτες έρευνες έλαβαν δείγμα κατεψυγμένων ζώων που είχαν σφαγιασθεί στην αγορά, αλλά δεν βρέθηκαν ενδείξεις για SARS-CoV-2. Παρ' όλα αυτά, σε δείγματα από λύματα, ανιχνεύθηκε ιός. «Οι προκαταρκτικές μελέτες δεν απέφεραν αποτελέσματα που θα μπορούσαν να περιορίσουν το πεδίο της έρευνας», αναφέρει η έκθεση. 
Η αποστολή του ΠΟΥ θα ερευνήσει τα άγρια ​​και τα ζώα σε εκτροφές που πωλούνται στην αγορά, όπως αλεπούδες, ρακούν και ελάφια. 
Η ομάδα θα εξετάσει επίσης και τα αρχεία νοσοκομείων της Γουχάν, για να διερευνήσει αν ο ιός είχε εξαπλωθεί νωρίτερα από τον Δεκέμβριο του 2019 ενώ θα πάρουν συνέντευξη από τους πρώτους ανθρώπους που διαγνώστηκαν με Covid-19, για να εντοπίσουν πού και πώς εκτέθηκαν και θα εξετάσουν δείγματα για παρουσία αντισωμάτων που συλλέχθηκαν από επαγγελματίες υγείας, τεχνικούς εργαστηρίων και αγρότες εβδομάδες και μήνες πριν από τον Δεκέμβριο του 2019.
Μακροπρόθεσμα σχέδια
Η αρχική έρευνα στη Γουχάν θα παρέχει στοιχεία για μακροπρόθεσμες μελέτες αναφορικά με την προέλευση της πανδημίας, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν και εκτός της Κίνας. «Η τοποθεσία που εντοπίζεται η πανδημία για πρώτη φορά δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα από πού ξεκίνησε», αναφέρει η έκθεση του ΠΟΥ
Αρκετοί ειδικοί θεωρούν ότι ο άμεση πηγή του SARS-CoV-2 είναι πιθανότερο να αφορά νυχτερίδες εκτός της Κίνας, λέει ο η Γυάνγκ, η οποία θεωρεί ότι η ομάδα του ΠΟΥ πρέπει να ερευνήσει νυχτερίδες και άλλα άγρια ​​ζώα σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία για αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2.
Η έρευνα θα πρέπει επίσης να δώσει προτεραιότητα σε θηλαστικά που εκτρέφονται για τη γούνα τους, όπως ρακούν και μοσχογαλή, τα οποία είχαν σημαντικό ρόλο στην επιδημία του SARS το 2002. «Αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν γίνεται αναφορά σε αυτά τα ζώα στην έκθεση και δεν έχουμε πληροφορίες από την Κίνα σχετικά με το αν αυτά τα ζώα έχουν ελεγχθεί», επισημαίνει και ο Μάρτιν Μπίερ, ιολόγος στο Federal Research Institute for Animal Health του Ρεμ της Γερμανίας.
ΠΗΓΗ:https://www.efsyn.gr/node/269811
 

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr