ΗΠΑ-Εκλογές 2020: Μίσιγκαν και Ρεπουμπλικάνοι Οδήγησαν τον Τραμπ σε Αλλαγή Στάσης

 
ΗΠΑ-Εκλογές 2020: Μίσιγκαν και Ρεπουμπλικάνοι Οδήγησαν τον Τραμπ σε Αλλαγή Στάσης
 energia.gr
 Τρι, 24 Νοεμβρίου 2020 - 12:28
 
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα αρχίσει να συνεργάζεται με την ομάδα μετάβασης του Τζο Μπάιντεν, υποκύπτοντας στην πίεση των Ρεπουμπλικανών για να ξεκινήσει η μεταβίβαση εξουσίας, ακόμη και όταν δεσμεύθηκε να συνεχίσει να αμφισβητεί την απώλεια των εκλογών κατά την αναμ'ετρηση της 3ης Νοεμβρίου.

Είκοσι μία ημέρες έχουν περάσει από την ημέρα των εκλογών, ενώ τα περισσότερα μέλη του κόμματος του Τραμπ εξακολουθούσαν (μέχρι χθες) να μην αναφέρονται στον Τζο Μπάιντεν ως εκλεγμένο πρόεδρο ή να αμφισβητούν την επιμονή του Τραμπ να δηλώνει (χωρίς αποδείξεις) ότι έχασε τις προεδρικές εκλογές, εξαιτίας νοθείας.

Ωστόσο, το πολιτικό αυτό έδαφος άλλαξε ουσιαστικά αργά χθες το βράδυ, όταν ο Τραμπ έδωσε το πράσινο φως για τη διάθεση ομοσπονδιακών κονδυλίων, ώστε ο Μπάιντεν να μπορεί να εκπληρώσει τα καθήκοντα μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας πριν από την ορκωμοσία του ως 46ου προέδρου των ΗΠΑ, στις 20 Ιανουαρίου 2021.
Από την άλλη μεριά, ο Τραμπ δεν έχει επίσημα αναγνωρίσει την εκλογική νίκη του Μπάιντεν.
Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένων του ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, αλλά και του ηγέτη της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜακΚάρθι, δεν έχουν αντιδράσει άμεσα, καθώς φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη αναγνώριση του Μπάιντεν ως εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ.
Ωστόσο, η κλιμακούμενη πίεση από μερικούς Ρεπουμπλικάνους, ίσως έχει επηρεάσει εν μέρει την απόφαση του Τραμπ, να επιτρέψει τη ροή ομοσπονδιακών κονδυλίων προς την ομάδα μεταβίβασης της εξουσίας του Μπάιντεν. Επίσης, η κίνηση του Τραμπ είναι πιθανώς αποτέλεσμα, και ίσως κάτι περισσότερο, της επικύρωσης της εκλογικής νίκης του Μπάιντεν από την πολιτεία του Μίσιγκαν.
Η νομική ομάδα του Τραμπ βρέθηκε επίσης, αντιμέτωπη με μια σειρά από δικαστικές ήττες, στην προσπάθειά της να αποτρέψει αμερικανικές πολιτείες από την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Μπάιντεν.
Παράλληλα, ειδικοί σε νομικά ζητήματα δηλώνουν ότι οι περιπτώσεις αμερικανικών πολιτειών που απομένουν και δεν έχουν επικυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα (υπέρ του Μπάιντεν), δεν μπορούν να προσφέρουν στον Τραμπ μία πρακτική διέξοδο ανατροπής του αποτελέσματος.

Προς την ίδια κατεύθυνση των εξελίξεων, η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Σέλι Μουρ Καπίτο, που εκπροσωπεί τη Δυτική Βιρτζίνια, η οποία στήριξε πλειοψηφικά τον Τραμπ, εξέδωσε μία ανακοίνωση χθες, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη εντοπισμού εκτεταμένων εκλογικών παρατυπιών, που θα ήταν αρκετές για την αμφισβήτηση της εκλογικής νίκης του Μπάιντεν. 

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/172655/hpaekloges-2020-misigkan-kai-repoymplikanoi-odhghsan-ton-tramp-se-allagh-stashs

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr