Τουρκικές Παλινωδίες Ενόψει της Συνόδου Κορυφής

 
Τουρκικές Παλινωδίες Ενόψει της Συνόδου Κορυφής
 Της Μύρνας Νικολαΐδου
 Τετ, 25 Νοεμβρίου 2020 - 08:41
 
Το κλίμα θυμίζει πολύ τον περασμένο Οκτώβριο. Τότε που η Τουρκία ως ένδειξη  δήθεν καλής θελήσεως είχε ακυρώσει τις στρατιωτικές ασκήσεις στην καρδιά του Αιγαίου την 28η Οκτωβρίου και μετά επανήλθε δριμύτερη. Έτσι και προ ημερών ανακοίνωσε ότι  οι έρευνες του Ορούς Ρέις ολοκληρώνονται στις 29 Νοεμβρίου. Ωστόσο η ανακούφιση κάποιων δεν κράτησε παρά λίγα 24ωρα, καθώς χθες εξέδωσε τρεις νέες navtex

 ζητώντας εκ νέου αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Παράλληλα, εξαπέλυσε μια ακόμη επίθεση εναντίον της ΕΕ, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει τα λάθη της», καλώντας την μάλιστα να «κατανοήσει την αξία που θα προσθέσει η ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση»! Και αυτό ενώ προ ολίγων ημέρων ο Τούρκος Πρόεδρος είχε προσπαθήσει να την καλοπιάσει, τονίζοντας ότι η χώρα του βλέπει τον εαυτό της ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και επιμένοντας ότι η Τουρκία πρέπει να γίνει πλήρες μέρος της Ένωσης. 

Εντελώς τυχαία όλα αυτά συμβαίνουν λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10-11 Δεκεμβρίου που θα εξετάσει το θέμα των  κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας.  Χρόνος αρκετός για την Άγκυρα ώστε να εξαντλήσει όλο το οπλοστάσιο των τακτικισμών της, που μόνο στόχο έχουν να προκαλέσουν σύγχυση και φυσικά να παρουσιάσουν την Τουρκία από την θέση του θύτη σε αυτή του θύματος. Αυτή την φορά όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τουλάχιστον έτσι διαφαίνεται μέχρι στιγμής. Διότι η Άγκυρα έχει καταφέρει να εξοργίσει εντελώς τους Γάλλους, που ζητούν μετ επιτάσεως κυρώσεις, ενώ έχει ενοχλήσει αρκετά και τους βασικούς συμμάχους  της στην ΕΕ, Γερμανούς με αποκορύφωμα την διαρροή στα ΜΜΕ της αναχαίτισης τουρκικού πλοίου  από γερμανική φρεγάτα στο πλαίσιο της επιχείρησης επιτήρησης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας ζητάει και η Αυστρία, ενώ το ολλανδικό Κοινοβούλιο ψήφισε ήδη υπέρ του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ήταν άλλωστε σαφής: «Η  Άγκυρα με τις νέες παράνομες ενέργειές της δυναμιτίζει την προοπτική για διάλογο με τη χώρα μας. Δυστυχώς, δεν αφήνει περιθώριο για οποιοδήποτε θετικό θεματολόγιο στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δόθηκε στην Τουρκία κάθε ευκαιρία μέχρι σήμερα. Η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε. Οιαδήποτε εκ του πονηρού εκδήλωση δήθεν «καλής θέλησης» της τελευταίας στιγμής, οποιαδήποτε προσχηματική «θετική» χειρονομία, θα έχει μόνο στόχο να αμβλυνθεί η εικόνα της κατ’ εξακολούθηση απαράδεκτης παραβατικής συμπεριφοράς. Αυτή την φορά, ανεξαρτήτως οψίμων δηλώσεων, η Τουρκία δεν είναι εύκολο να ξεγελάσει την ΕΕ. Η  Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αφελής». Πράγματι η ΕΕ δεν είναι αφελής Ούτε στο παρελθόν ήταν. Ο λόγος που δεν έχουν επιβληθεί ακόμη σοβαρές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας είναι τα μεγάλα συμφέροντα που  εξακολουθούν να έχουν  ισχυρά κράτη, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία.  Εν προκειμένω ωστόσο η Άγκυρα έχει υπερβεί τα εσκαμμένα, καθώς οι προκλήσεις δεν έχουν τέλος, ξεκινούν από το Αιγαίο και την περίκλειστη Αμμόχωστο, σε δρόμο της οποία έδωσαν όνομα στρατηγού του Αττίλα, μέχρι την Συρία, την Λιβύη και τον Καύκασο. Και  έχει αρχίσει να ωριμάζει πλέον η πεποίθηση στο εσωτερικό της ΕΕ ότι κάποιος πρέπει επιτέλους να την σταματήσει. Εγκαίρως, ελπίζουμε.  

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/172682/toyrkikes-palinodies-enopsei-ths-synodoy-koryfhs 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr