Saudi Aramco: H επίθεση δεν επηρέασε τις εγχώριες προμήθειες καυσίμων


Saudi Aramco: H επίθεση δεν επηρέασε τις εγχώριες προμήθειες καυσίμων
Τρίτη 24/11/2020 - 22:42
Τελευταία τροποποίηση στις 24/11/2020 - 22:43
Δυνάμεις των Houthi χτύπησαν με πύραυλο μονάδα διανομής πετρελαιοειδών
Η Saudi Aramco ανακοίνωσε την Τρίτη 24/11/2020 ότι οι εγχώριες προμήθειες καυσίμων δεν επηρεάστηκαν από επίθεση των Houthi της Υεμένης σε εργοστάσιο διανομής πετρελαιοειδών στο βόρειο τμήμα της πόλης Τζέντα, με τις επιχειρήσεις να ξαναρχίζουν τρεις ώρες μετά το συμβάν.
Δυνάμεις των Houthi δήλωσαν τη Δευτέρα ότι εκτόξευσαν πύραυλο και χτύπησαν την εγκατάσταση.
Οι Σαουδαραβικές αρχές επιβεβαίωσαν αργότερα την επίθεση.
Οι εγκαταστάσεις παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου της Aramco βρίσκονται κυρίως στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, 1.000 χλμ. πάνω από τη Τζέντα.
Μία από τις 13 δεξαμενές που χρησιμοποιούνται για πετρέλαιο ντίζελ, βενζίνη και καύσιμα τζετ στο εργοστάσιο της Aramco είναι αυτή τη στιγμή εκτός λειτουργίας, δήλωσε ο διευθυντής της εγκατάστασης Abdullah al-Ghamdi σε δημοσιογράφους σε περιοδεία.

Ο Ghamdi δήλωσε ότι εξακολουθούν να εκτιμούν το μέγεθος και το κόστος της ζημιάς από την επίθεση που συνέβη στις 3:50 π.μ.
Περιέγραψε την περιοχή ως «κρίσιμη εγκατάσταση» με συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης 5,2 εκατομμύρια βαρέλια.
Μπορεί να διανείμει περισσότερα από 120.000 βαρέλια προϊόντων την ημέρα στην Τζέντα, τη Μέκκα και την περιοχή al-Baha. «Μέσα σε ένα λεπτό [από την επίθεση] η ομάδα ανταπόκρισης ξεκίνησε το σύστημα πυρόσβεσης που είναι στερεωμένο στην ίδια τη δεξαμενή. Έν α ή δύο λεπτά αργότερα το πλήρωμα του πυροσβεστικού σταθμού έφτασε στην περιοχή», είπε ο Ghamdi.
Πυρκαγιά που προκλήθηκε από την επίθεση κατασβέστηκε σε περίπου 40 λεπτά χωρίς απώλειες, είπε. «Ήταν μια μεγάλη πυρκαγιά, μια μεγάλη έκρηξη, αλλά αντιμετωπίστηκε γρήγορα», είπε ο Ghamdi.
Το βλήμα έπληξε τη δεξαμενή αποθήκευσης, η οποία έχει μέγιστη χωρητικότητα 500.000 βαρέλια, από την κορυφή, προκαλώντας «σοβαρές ζημιές» στην οροφή του, με μια τρύπα περίπου 2 τετραγωνικών μέτρων, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η επίθεση της Δευτέρας έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την πυρκαγιά κοντά σε μια πλωτή πλατφόρμα που ανήκει στον τερματικό σταθμό πετρελαϊκών προϊόντων Jazan.
Αυτή η πυρκαγιά ήταν αποτέλεσμα μιας ακόμης απόπειρας επίθεσης των Houthi η οποία αναχαιτίσθηκε και κατέστρεψε δύο σκάφη με εκρηκτικά στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.



ΠΗΓΗ:www.worldenergynews.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr