Από την αρχή η διαδικασία για την αλλαγή προμηθευτή ρεύματος - Η ΡΑΕ βγάζει σε διαβούλευση τα μοντέλα που ισχύουν σε 8 χώρες

 
30 11 2020 | 07:47
Με τις προβλέψεις του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε ότι αφορά τη διαδικασία και τις δεσμεύσεις στην αλλαγή προμηθευτή να έχουν καταπέσει με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και με τους "παίχτες" της αγοράς να έχουν αντιδράσει στην εφαρμογή των προβλέψεων αυτών, η υπόθεση ξεκινάει από το μηδέν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τις επόμενες ημέρες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει συγκεντρώσει τις ακολουθούμενες πρακτικές διεθνώς και έχει καταγράψει τα βασικά μοντέλα που ακολουθούνται σε 8 χώρες.
Τα μοντέλα αυτά θα τα θέσει σε δημόσια διαβούλευση μαζί με ενδεικτικές προτάσεις, προκειμένου οι εταιρείες προμήθειας, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος, να διατυπώσουν τις απόψεις και την προτίμησή τους. Από τη διαβούλευση εκτιμάται ότι θα προκύψει η κοινή συνισταμένη, έτσι ώστε να τίθεται πράγματι "απαγορευτικό" στους  μπαταχτσήδες να κάνουν "ενεργειακό τουρισμό" μετακινούμενοι σε άλλον προμηθευτή και αφήνοντας χρέη στον προηγούμενο, αλλά χωρίς να δυσχεραίνεται η φυσιολογική ροή μετακίνησης πελατών.
Η προηγούμενη διαδικασία (που υιοθετήθηκε από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 και αποσύρθηκε στο τέλος Οκτωβρίου) αποδείχτηκε στην πράξη προβληματική (θέμα που ανέδειξε με σχετικό ρεπορτάζ το energypress), καθώς δημιουργούσε μεγάλα προσκόμματα και αποθάρρυνε τους καταναλωτές από το να αναζητήσουν τη συμφερότερη λύση και να πράξουν αναλόγως.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κώδικας προέβλεπε, όταν ένας καταναλωτής συμφωνήσει με μια νέα εταιρεία προμήθειας να ενταχθεί σε αυτή, να δίνεται η δυνατότητα στον προηγούμενο προμηθευτή να «μπλοκάρει» τη μετακίνηση, εάν ο καταναλωτής έχει οφειλές.

Παρατηρήθηκαν ωστόσο πολλές περιπτώσεις όπου «μπλόκαρε» η μετακίνηση ενώ ο καταναλωτής δεν είχε καν λάβει το νέο λογαριασμό, ή είχαν περάσει μόλις λίγες μέρες από τη λήξη του, ή είχε καταβάλει εγγύηση μεγαλύτερη από την οφειλή του, ή ακόμα ακόμα, δεν είχε κανένα πρόβλημα αλλά ο παλιός προμηθευτής δήλωνε «απαγορευτικό» προσδοκώντας ότι θα καταφέρει να τον μεταπείσει. 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/apo-tin-arhi-i-diadikasia-gia-tin-allagi-promitheyti-reymatos-i-rae-vgazei-se-diavoyleysi-ta

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr