Οι μεγάλες πετρελαϊκές διέγραψαν περιουσιακά στοιχεία 80 δισ. δολ. λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής μετάβασης


Οι μεγάλες πετρελαϊκές διέγραψαν περιουσιακά στοιχεία 80 δισ. δολ. λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής μετάβασης
Τρίτη 01/12/2020 - 22:09
Τελευταία τροποποίηση στις 01/12/2020 - 22:26
Η Exxon Mobil θα μειώσει την αξία των περιουσιακών στοιχείων φυσικού αερίου κατά 17 - 20 δις. δολ.
Οι κορυφαίες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο έχουν μειώσει την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους μήνες μετά την αναθεώρηση των χαμηλότερων μακροπρόθεσμων προοπτικών για τις τιμές των καυσίμων μετά την επιδημία του κορωνοϊού και την ενεργειακή μετάβαση.
Η Exxon Mobil, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου των ΗΠΑ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα μειώσει την αξία των περιουσιακών στοιχείων φυσικού αερίου κατά 17 δισεκατομμύρια δολάρια έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια, τη μεγαλύτερη απομείωσή της μετά την απότομη πτώση των τιμών της ενέργειας φέτος.

Ακολουθεί παρόμοια βήματα με τους ανταγωνιστές της, όπως η Royal Dutch Shell, η BP και η Chevron από τα τέλη του 2019
Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου «αναγνωρίζουν ως υπερβολικά αισιόδοξες τις απόψεις τιμών των commodity του προηγούμενου έτους», δήλωσε ο αναλυτής του Bernstein Oswald Clint.
Τα περισσότερα από τα μειονεκτήματα της Exxon επικεντρώθηκαν σε κληρονομικά περιουσιακά στοιχεία από την απόκτηση 30 εκατομμυρίων δολαρίων από τον αμερικανό παραγωγό σχιστόλιθου XTO Energy το 2010, μια συμφωνία που είχε πει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Rex Tillerson στο παρελθόν ότι ήταν «κακή χρονική στιγμή».

Μετά τις απομειώσεις, οι εταιρείες θα επικεντρωθούν στα τμήματα της επιχείρησης που είναι σε θέση να αντέξουν τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε ο Clint.
"Οι ισολογισμοί αντικατοπτρίζουν τώρα το χαμηλότερο χαρτοφυλάκιο σε δύο δεκαετίες και ως εκ τούτου τα πιο ανθεκτικά στα μελλοντικά σοκ των τιμών των commodity."
Η Exxon δεν αποκάλυψε τις νέες προοπτικές για τις τιμές των βασικών προϊόντων.

Απώλειες

Η αξία των μεγάλων πετρελαίου μειώθηκε το 2020 μετά την κατάρρευση της ζήτησης ενέργειας λόγω της πανδημίας.
Οι μετοχές της Exxon, της Shell και της BP έχουν χάσει πάνω από 45% μέχρι στιγμής φέτος, περισσότερο από τις τιμές του πετρελαίου Brent που έχουν χάσει περίπου 27% και σήμερα είναι κοντά στα 48 $ το βαρέλι.
Οι ζημιές για τους ευρωπαίους μεγάλους προήλθαν επίσης μετά τη μείωση των μακροπρόθεσμων προβλέψεων των τιμών του πετρελαίου καθώς προετοιμάζονται να στραφούν όλο και περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τις επόμενες δεκαετίες για να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα στο μηδέν. Ωστόσο, οι αναθεωρήσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου τα επόμενα χρόνια ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων επενδύσεων σε νέα έργα, δήλωσε ο Clint.
«Κοιτάζουμε την άβυσσο όσον αφορά την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης λόγω έλλειψης κεφαλαίων που χρειάζονται πολύ.»

ΠΗΓΗ:www.worldenergynews.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr