WWF Ελλάς και Vouliwatch Aνοίγουν τον Διάλογο για έναν Νέο Κλιματικό Νόμο

WWF Ελλάς και Vouliwatch Aνοίγουν τον Διάλογο για έναν Νέο Κλιματικό Νόμο

energia.gr
Δευ, 7 Δεκεμβρίου 2020 - 11:26
Το WWF Ελλάς και το Vouliwatch ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη θωράκιση της Ελλάδας από τις επιπτώσεις της κλιματική κρίσης. Σήμερα, γίνεται το πρώτο βήμα δημόσιου διαλόγου με στόχο τη συνδιαμόρφωση πρότασης κλιματικού νόμου, ενώ πολίτες και φορείς καλούνται να συμμετέχουν ενεργά στην πρωτοβουλία. Τώρα είναι η στιγμή να χτίσουμε το μέλλον μας, προτού η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη. Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
για την κλιματική κρίση, η οποία αποτελεί κορυφαία πρόκληση για την ανθρωπότητα. Οι πρόσφατες πλημμύρες στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν ότι η χώρα μας είναι ευάλωτη. Εκτός από την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, που ήδη κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, τα σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας περιλαμβάνουν αύξηση έως και κατά 80% της απώλειας των αγροτικών καλλιεργειών, καθώς και έκθεση έως και του 50% του πληθυσμού σε συνθήκες λειψυδρίας.
Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, το WWF Ελλάς και το Vouliwatch, με την υποστήριξη επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων, αναλαμβάνουν δράση για τη θωράκιση της χώρας από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Η πρωτοβουλία δημόσιου διαλόγου στοχεύει στη συνδιαμόρφωση μιας φιλόδοξης πρότασης εθνικού κλιματικού νόμου, που θα στηρίζεται σε στέρεη επιστημονική βάση και θα ευθυγραμμίζει την οικονομική, κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική της χώρας με τον στόχο συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5°C.
Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας βρίσκεται η νέα πλατφόρμα www.klimatikosnomos.gr. Εκεί, πολίτες και φορείς θα μπορέσουν να συνδιαμορφώσουν την πρόταση κλιματικού νόμου. Από σήμερα και για τις επόμενες 40 ημέρες, οι επισκέπτες της ιστοσελίδας θα μπορούν να συμμετάσχουν σε σχετική έρευνα γνώμης. Πρόκειται για ένα ερωτηματολόγιο με 10 σύντομες ερωτήσεις, οι οποίες στρέφονται γύρω από ζητήματα που αφορούν την κλιματική κρίση, καθώς και τα μέτρα και τις πολιτικές για την αντιμετώπισή της.
Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά το πρώτο βήμα διαλόγου για τη συνδιαμόρφωση πρότασης κλιματικού νόμου στην Ελλάδα. Η στάση των πολιτών και φορέων που θα καταγραφεί, θα συμβάλει στη σύνταξη του αρχικού προσχεδίου της πρότασης νόμου, το οποίο θα αναρτηθεί στη συνέχεια και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την άνοιξη του 2021. Σε αυτό το επόμενο στάδιο, πολίτες και φορείς θα έχουν την ευκαιρία να σχολιάσουν ή και να τροποποιήσουν το προσχέδιο, καθώς και να ανταλλάξουν απόψεις μεταξύ τους, συνδιαμορφώνοντας την τελική πρόταση νόμου. Η οριστική διαμόρφωση του κειμένου, στη βάση των σχολίων και τροποποιήσεων που θα έχουν κατατεθεί, θα γίνει από το WWF Ελλάς σε συνεργασία με ένα επιστημονικό γνωμοδοτικό συμβούλιο.
«Ένας αποτελεσματικός κλιματικός νόμος, σύμφωνα με τα πιο επιτυχημένα ευρωπαϊκά παραδείγματα, καλύπτει ζητήματα που μας αφορούν όλους: από το σύγχρονο ενεργειακό και αγροδιατροφικό μοντέλο, μέχρι το πώς στηρίζουμε τους πιο ευάλωτους πολίτες και τα μέτρα προσαρμογής. Αυτό φιλοδοξεί να προσφέρει η πρωτοβουλία μας, βάζοντας τους πολίτες στο επίκεντρο της διαδικασίας διαμόρφωσης πολιτικής από την πρώτη στιγμή», δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος του τομέα ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής στο WWF Ελλάς.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία συγκριτικής αξιολόγησης των ευρωπαϊκών κλιματικών νόμων, οι περισσότεροι απολαμβάνουν ευρεία πολιτική στήριξη και έχουν ψηφιστεί με διακομματική συναίνεση. Παραδόξως όμως, ελάχιστοι έχουν διαμορφωθεί με ευρεία κοινωνική συμμετοχή και ουσιαστική διαβούλευση. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η πρωτοβουλία διαλόγου του WWF Ελλάς με τη συμμετοχή τουVouliwatch.
«Από την εμπειρία μας στο Vouliwatch, είμαστε αισιόδοξοι ότι οι πολίτες θα αγκαλιάσουν αυτή την πρωτοβουλία ανοιχτής συζήτησης και συνδιαμόρφωσης, για ένα τόσο επείγον και σημαντικό θέμα όπως η κλιματική αλλαγή, και ότι θα αποτελέσει ένα λαμπρό παράδειγμα συμμετοχικής δημοκρατίας με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη», συμπληρώνει ο Διευθυντής του Vouliwatch, Στέφανος Λουκόπουλος.
Ορόσημο της πρωτοβουλίας είναι η επόμενη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο του 2021. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η τελική πρόταση νόμου, στο πλαίσιο ευρείας και ουσιαστικής διαβούλευσης, και να αποτελέσει τη βάση για έναν πρωτοποριακό ελληνικό νόμο.
Με αφορμή τη δημοσίευση της έρευνας γνώμης, WWF και Vouliwatch απευθύνουν κάλεσμα σε πολίτες και φορείς που επιθυμούν να συμμετέχουν ενεργά σε ολόκληρη τη διαδικασία συνδιαμόρφωσης πρότασης κλιματικού νόμου, να δηλώσουν συμμετοχή στο email [email protected].
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/173043/wwf-ellas-kai-vouliwatch-anoigoyn-ton-dialogo-gia-enan-neo-klimatiko-nomo

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr