Η ΕΔΕΥ ενισχύει τις διεθνείς συμμαχίες για την Υπεράκτια Ασφάλεια στην Έρευνα και Ανάπτυξη Υδρογονανθράκων


08 12 2020 | 12:08
Με μια πρωτοβουλία η οποία αναδεικνύει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας, η ΕΔΕΥ συνεχίζει να υλοποιεί το όραμά της να συμβάλει αποφασιστικά στη συνεχή βελτίωση του πλαισίου και των πρακτικών στην Υπεράκτια Ασφάλεια της Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου μέσω ης ανταλλαγής τεχνογνωσίας, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών. 
Την Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου, η ΕΔΕΥ διοργάνωσε το "Mediterranean Offshore Authorities Forum" με τη συμμετοχή εκπροσώπων αρμόδιων αρχών για την Υπεράκτια Ασφάλεια από μεσογειακές χώρες της ΕΕ (Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Ισπανία και Πορτογαλία), του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου, του υπουργείου Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου και της Κροατικής Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων.
 
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και τους ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον τους για την εκδήλωση. Αναγνώρισε το γεγονός ότι η ΕΔΕΥ έχει υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας (MOU) με πολλές από τις συμμετέχουσες χώρες και ανέφερε ότι το φόρουμ θα αποτελέσει την αρχή για πολλές εποικοδομητικές συνεργασίες στο μέλλον. Εξέφρασε την επιθυμία η πρωτοβουλία αυτή να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για τη διευκόλυνση του διαλόγου, τη συζήτηση για τις εξελίξεις σε τεχνικό επίπεδο στα κράτη μέλη και την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών. Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση να καταστήσει το Φόρουμ επίσημη οντότητα στο μέλλον ενώ έκανε ειδική μνεία στη δυναμική και τις προκλήσεις της βιομηχανίας σημειώνοντας ότι: 
"Καθώς η Ευρώπη χαράσσει την πορεία της στο μέλλον, η προσβασιμότητα σε ενεργειακούς πόρους όπως το φυσικό αέριο, το οποίο αναγνωρίζεται ως μεταβατικό καύσιμο, αποκτά κρίσιμη σημασία. Η ασφάλεια και η διαφοροποίηση των ενεργειακών μας πηγών εξυπηρετεί το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων. Σήμερα, σε περιόδους που η βιομηχανία αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις, είναι η ευκαιρία μας – αν όχι υποχρέωση – να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συνεργαστούμε ακόμη πιο δυναμικά για τον κοινό στόχο της ανάπτυξης του τομέα ακολουθώντας τα υψηλότερα πρότυπα. Υπάρχει μια κληρονομιά γνώσης και εμπειρίας στον τομέα που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλη τη βιομηχανία σε πολλούς άλλους τομείς", σημείωσε ο κ. Στεφάτος.
 
O κ. Joerg Koehli, επικεφαλής της ομάδας Έρευνας και Εκμετάλλευσης Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απηύθυνε χαιρετισμό και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών ενώ εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστούν στο εγγύς μέλλον και οι συναντήσεις της ομάδας υπεράκτιων αρχών της ΕΕ.
Η Γενική Γραμματέας του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, κ.  Αλεξάνδρα Σδούκου, καλωσόρισε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του φόρουμ κάνοντας την ακόλουθη δήλωση: "Χαιρετίζω την πρωτοβουλία της ΕΔΕΥ για τη δημιουργία του φόρουμ των αρμόδιων αρχών για την Υπεράκτια Ασφάλεια των μεσογειακών κρατών της ΕΕ. Ο διάλογος και η ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης ήταν και είναι η κινητήριος δύναμη για την πρόοδο και την εξέλιξη.  Η ανεύρεση ενός κοινού τόπου επικοινωνίας μεταξύ κρατών για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και την επίτευξη κοινών στόχων αποτελεί το εχέγγυο της επιτυχίας. Η τεχνική εμπειρία και εξειδίκευση που έχει αποκτήσει και εξακολουθεί να αποκτά με τον τρόπο αυτό η ΕΔΕΥ την κατατάσσουν στους οργανισμούς εκείνους που θα συνδράμουν στην εξέλιξη νέων ενεργειακών έργων και υποδομών στην Ελλάδα αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι θα μπορέσει επίσης να εξάγει αυτή την τεχνογνωσία στις γειτονικές μας χώρες σε παρόμοιες προσπάθειες".
Οι συμμετέχοντες και τα θέματα που αναλύθηκαν στο "Mediterranean Offshore Authorities Forum"
Το "Mediterranean Offshore Authorities Forum" αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των εκπροσώπων θεσμικών οργάνων και υπουργείων εθνικών κυβερνήσεων από ευρωπαϊκές χώρες. Στο φόρουμ μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι: κ. Κατερίνα Πλάτή (Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου, Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας), κ. Vlatka Vanicek ( Κροατική Υπηρεσία Υδρογονανθράκων), κ. Κατερίνα Κωστάκη (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων), κ. Roberto Cianella (Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης Ιταλίας ), κ. Στέλιος Ζέρβος (Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Κύπρου). Ακόμη, στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι: κ. Μαρία Ματζάκου (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων), ο κ. Νίκος Μπάρκας (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων), η κ. Ειρήνη Ελευθερίου και ο κ. Νικόλαος Δρουσιώτης από την Εταιρία Υδρογονανθράκων της Κύπρου, ο κ. Jose Miguel Martins (Διεύθυνση Διαχείρισης Ορυχείων, Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Γεωλογίας), η κ.  María Henche (Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης και Δημογραφικής Πρόκλησης της Ισπανίας), o κ. David Dobrinic από την Κροατική Υπηρεσία Υδρογονανθράκων, οι κ. κ. Albert Caruana, Charles Galea και Yanika Farrugia από το γραφείο του Πρωθυπουργού της Μάλτας.
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/i-edey-enishyei-tis-diethneis-symmahies-gia-tin-yperaktia-asfaleia-stin-ereyna-kai-anaptyxi

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr