Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής, στις …25 Μαρτίου οι Αποφάσεις για Τουρκία

 
Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής, στις …25 Μαρτίου οι Αποφάσεις για Τουρκία
 energia.gr
 Παρ, 11 Δεκεμβρίου 2020 - 12:40
 
Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού έγινε νωρίς σήμερα το πρωί ολιγόλεπτη συζήτηση για το BREXIT και ενώ είχαν προηγηθεί ολονύχτιες διαβουλεύσεις για το κλίμα, οι οποίες κατέληξαν σε συμφωνία βάσει της οποίας ο στόχος είναι η μείωση των ρύπων στο 55% μέχρι το 2030. Σχετικά με το ΒREXIT, η κατάσταση είναι δύσκολη και τα βασικά εμπόδια παραμένουν. Όσο για τις κυρώσεις στην Τουρκία, αυτές αναβλήθηκαν (όπως αναμενόταν) για του …χρόνου.

Η ΕΕ και συγκεκριμένα η προεδρεύουσα Γερμανία έκανε ότι μπορούσε για «κλοτσήσει το τενεκεδάκι παρακάτω», αφήνοντας την επόμενη προεδρεύουσα χώρα, την Πορτογαλία να πάρει τις αποφάσεις.

Ετσι λοιπόν η ΕΕ παρέπεμψε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021 τις όποιες πιθανές αποφάσεις για την Τουρκία καλώντας τον ύπατο εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής και άμυνας να υποβάλει έκθεση αναφορικά με τις πολιτικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας με σκοπό να εξεταστούν, το αργότερο, στην προκαθορισμένη εκείνη σύνοδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του επόμενου Μαρτίου, όταν πλέον την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα ασκεί η Πορτογαλία (όπως προαναφέρθηκε), έχει καθοριστεί να ξεκινήσει σε μια πολύ σημαντική ημερομηνία για την Ελλάδα και συγκεκριμένα την 25η του μήνα, όταν και θα συμπληρώνονται τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Στην ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκαλεί την Άγκυρα για τις παράνομες και μονομερείς δραστηριότητές της, καθώς και για τη ρητορική της εναντίον συγκεκριμένων κρατών - μελών, καλώντας παράλληλα το Συμβούλιο της ΕΕ να υιοθετήσει περισσότερες πιθανές κυρώσεις κατά της Άγκυρας βάσει των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου και ζητεί από τον ύπατο εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της ΕΕ να υποβάλει έκθεση αναφορικά με τις πολιτικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας με σκοπό να εξεταστούν, το αργότερο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021. Ωστόσο ζητεί να εξεταστούν νέα μέτρα σε περίπτωση που η Άγκυρα εξακολουθήσει τις «χωρίς εξουσιοδότηση» ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο. 

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/173212/oloklhrothhke-h-synodos-koryfhs-stis-25-martioy-oi-apofaseis-gia-toyrkia

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr