Ένας νέος αγωγός πετρελαίου αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της κεντρικής και ανατολικής Αφρικής

 
18 12 2020 | 12:13
Η Ουγκάντα έδωσε το πράσινο φως και την επίσημη έγκριση των αρμόδιων περιβαλλοντικών υπηρεσιών για την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου και πολυαναμενόμενου αγωγού πετρελαίου της Ανατολικής Αφρικής (EACOP), αξίας 3,5 δισ. δολαρίων. Ο νέος αγωγός θα επιτρέψει την εξαγωγή αργού πετρελαίου από τις δυτικές περιφέρειες της χώρας στις ακτές του Ινδικού Ωκεανού στην Τανζανία.
Η κρατική Εθνική Αρχή Διαχείρισης Περιβάλλοντος (NEMA) στην Ουγκάντα ενέκρινε πρόσφατα την έκθεση για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την κατασκευή του νέου αγωγού αργού πετρελαίου της Ανατολικής Αφρικής (EACOP). Ο νέος αγωγός εξαγωγής αργού πετρελαίου θα έχει μήκος 1.443 χλμ. και θα μεταφέρει αργό πετρέλαιο από τις δυτικές περιφέρειες της Ουγκάντας, νότια της λίμνης του Αλβέρτου, σε μια νέα λιμενική εγκατάσταση στη χερσόνησο Chongoleani, πλησίον του λιμένα Τάνγκα της Τανζανίας. Η κυβέρνηση της Τανζανίας είχε δώσει, από το 2019, την έγκρισή της για το τμήμα του αγωγού που θα διαπερνά τα εδάφη της.
Η Ουγκάντα, γνωστή ως το «μαργαριτάρι της Αφρικής», λόγω του τεράστιου πλούτου στη βιοποικιλότητα της χώρας, αντιμετώπιζε ανέκαθεν με ευαισθησία την κατασκευή του νέου αγωγού. ΜΚΟ εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τα νέα έργα υποδομών, αλλά και ο ίδιος ο αγωγός πιθανώς θα διαταράξει το εύθραυστο φυσικό περιβάλλον της πλούσιας σε πανίδα και χλωρίδα περιοχής.
Ωστόσο, εκπρόσωποι τόσο της εταιρείας εκμετάλλευσης όσο και των κρατικών αρχών της Ουγκάντας δήλωσαν σε τοπικά ΜΜΕ ότι το συγκεκριμένο κατασκευαστικό έργο θα προσελκύσει σημαντικές ξένες επενδύσεις στην Ουγκάντα και στην Τανζανία ακόμα και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, ενώ παράλληλα το έργο θα συμβάλει σημαντικά στην απελευθέρωση της αγοράς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην Ουγκάντα και στα γειτονικά περίκλειστα κράτη.

(ναυτικά χρονικά) 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/enas-neos-agogos-petrelaioy-allazei-ton-energeiako-harti-tis-kentrikis-kai-anatolikis-afrikis

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr