Από 1η Ιανουαρίου ανοίγουν οι βάνες για το αζέρικο αέριο στην Ελλάδα - Την προσεχή Δευτέρα η διασύνδεση TAP με ΔΕΣΦΑ

 
18 12 2020 | 07:57
Δεκατέσσερις ημέρες απέμειναν για να ανοίξουν οι βάνες του TAP στο αζέρικο αέριο προς την Ελλάδα, με τελευταίο βήμα την διασύνδεση από την προσεχή Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου του διαδρατικού αγωγού με το σύστημα του ΔΕΣΦΑ.
Κίνηση που ξεκλειδώνει και το τελευταίο στάδιο για την υποδοχή αζέρικου αερίου στην χώρα μας, δηλαδή των πρώτων εκείνων ποσότητων συνολικού ύψους 1 bcm το χρόνο, τις οποίες έχει «κλειδώσει» η ΔΕΠΑ από το Αζερμπαϊτζάν. Η τελευταία έχει ήδη συμπεριλάβει το αζέρικο αέριο στο "καλάθι" βάσει του οποίου και δίνει προσφορές για το 2021 στους πελάτες της.
Των παραπάνω είχε προηγηθεί στις 16 Νοεμβρίου, η ανακοίνωση της κοινοπραξίας του διαδρατικού αγωγού για την εκκίνηση της εμπορικής του λειτουργίας, ενώ έτοιμος πλέον είναι και ο ΔΕΣΦΑ, προκειμένου να υποδεχτεί το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν και να προσφέρει άλλη μία εναλλακτική πηγή εφοδιασμού στους χρήστες του ΕΣΦΑ, την πέμπτη κατά σειρά.
Εδώ και αρκετές εβδομάδες, η διασύνδεση TAP - ΔΕΣΦΑ στην Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης είναι τεχνικά έτοιμη, ενώ εδώ και ένα μήνα γίνονται τεχνικές δοκιμές με έμφαση το σημείο όπου «κουμπώνουν» οι δύο αγωγοί. Πλέον οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και από τις αρχές του έτους αρχίζει να ρέει στο εθνικό δίκτυο αέριο και από το Αζερμπαϊτζάν.
Η εκκίνηση του TAP αποφέρει σημαντικά οφέλη στην εσωτερική αγορά και την εθνική οικονομία, ενώ παράλληλα αυξάνει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας. Από τρείς πύλες εισόδου το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου αποκτά πια πέντε. Οι άλλες τέσσερις είναι η Ν. Μεσημβρία που φέρνει το ρωσικό αέριο μέσω του βουλγαρικού συστήματος, οι Κήποι του Έβρου όπου γίνεται υποδοχή φυσικού αερίου από τον ελληνοτουρκικό αγωγό και η Ρεβυθούσα με το LNG.
Τώρα προστίθενται ο αγωγός TANAP, στον οποίο συνδέεται ο TAP και η Ιταλία, μέσω της οποίας υπάρχει η δυνατότητα εισόδου επιπλέον ποσοτήτων φυσικού αερίου, καθώς ο TAP λειτουργεί και αντίστροφα.
Είχε προηγηθεί στις 2 Νοεμβρίου, η πρώτη δημοπρασία για την κατανομή αδιάλειπτης μεταφορικής ικανότητας παράδοσης φυσικού αερίου 53.386.256 KWh στο νέο σημείο διασύνδεσης του ΕΣΦΑ με τον αγωγό TAP, η οποία και ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Οι δύο εταιρείες που δέσμευσαν τις προς διάθεση ποσότητες ήταν η ΔΕΠΑ και η κρατική βουλγαρική εταιρεία Βulgarian Εnergy Ηolding. Σημειωτέον ότι οι προγραμματισμένες δημοπρασίες αφορούν και στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021. 

Σύντομα, τόσο η Ελλάδα όσο και η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα συνδεθεί με τον αγωγό ΤΑΝΑΡ και την Ιταλική αγορά φυσικού αερίου, της οποίας η ετήσια κατανάλωση φτάνει τα 75,4 bcm φυσικού αερίου, με βάση τα περσινά στοιχεία. 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/apo-1i-ianoyarioy-anoigoyn-oi-vanes-gia-azeriko-aerio-stin-ellada-tin-prosehi-deytera-i

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr