Έσπασαν όλα τα κοντέρ... - 1857 αιτήσεις για 45,5 Γιγαβάτ ΑΠΕ κατατέθηκαν τελικά στη ΡΑΕ - Τα 36,2 Γιγαβάτ αφορούν φ/β


23 12 2020 | 11:00
Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αλλά και κάθε πρόβλεψη, το επενδυτικό ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις ΑΠΕ, όπως καταγράφεται στις αιτήσεις για Βεβαιώσεις Παραγωγού που κατατέθηκαν στη ΡΑΕ στο πλαίσιο του κύκλου Δεκεμβρίου που έληξε στις 21 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το συνολικό πλήθος των φακέλων που κατατέθηκαν είναι 1857, με το συνολικό δυναμικό ισχύος που αντιπροσωπεύουν να φτάνει στο "αστρονομικό" νούμερο των 45,5 Γιγαβάτ! Από αυτά, τα 36,2 Γιγαβάτ αφορούν αιτήσεις για φωτοβολταϊκά, τα 8,6 Γιγαβάτ αιτήσεις για αιολικά και η υπόλοιπη ισχύς κατανέμεται σε μικρά υδροηλεκτρικά, μονάδες βιομάζας, υβριδικά (συνδυασμός τεχνολογιών) και μονάδες συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού.
Το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθιστά σαφές ότι η χώρα μας, για διάφορους λόγους, παραμένει ένας ιδιαίτερα "καυτός" επενδυτικός προορισμός για εγκατάσταση ΑΠΕ και η ελκυστικότητά της δεν φαίνεται να επηρεάστηκε ούτε κατ΄ ελάχιστον από τα πρόσφατα μέτρα του ΥΠΕΝ για τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ που "ακούμπησαν" υπογεγραμμένες συμβάσεις σταθμών ΑΠΕ και επιβάρυναν επενδυτές με την έκτακτη εισφορά 6%.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το επενδυτικό εδιαφέρον, εκτός από τους ελληνικούς ομίλους, προέρχεται και από πολύ μεγάλες ξένες ενεργειακές εταιρείες και funds από όλο τον κόσμο.
Όπως έχει γράψει και πάλι το energypress, από το σύνολο των Βεβαιώσεων Παραγωγού θα υλοποιηθεί, βεβαίως, ένα μικρό κλάσμα. Το πόσο θα είναι αυτό, εξαρτάται από τις συνολικότερες εξελίξεις στον κλάδο τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα:
  • από τα χαρακτηριστικά που θα έχουν οι διαγωνισμοί που θα γίνουν στο πλαίσιο του νέου σχήματος που θα ζητήσει η χώρα μας από τις Βρυξέλλες,
  • από την αρχιτεκτονική της συνολικής αγοράς ρεύματος στο πλαίσιο του target model, καθώς η τάση στην Ευρώπη είναι τα διμερή συμβόλαια παραγωγών - προμηθευτών,
  • από την επέκταση και διεύρυνση των δικτύων στην ηπειρωτική και τη νησιωτική χώρα, καθώς και από τον εμπλουτισμό των διασυνοριακών διασυνδέσεων,
  • από το πόσο γρήγορα θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για εγκατάσταση σταθμών κεντρικής αποθήκευσης στο ηλεκτρικό σύστημα.
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/espasan-ola-ta-konter-1857-aitiseis-gia-455-gigavat-ape-katatethikan-telika-sti-rae-ta-362

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr