Σε Πείσμα των Καιρών, η Ζήτηση Άνθρακα θα Αυξηθεί το 2021

 
Σε Πείσμα των Καιρών, η Ζήτηση Άνθρακα θα Αυξηθεί το 2021
 του Αδάμ Αδαμόπουλου
 Δευ, 28 Δεκεμβρίου 2020 - 17:06
 
Η οικονομική ανάκαμψη που προοιωνίζεται για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη το επόμενο έτος, 2021, αναμένεται να οδηγήσει και σε σημαντική άνοδο της παγκόσμιας ζήτησης άνθρακα, όπως προβλέπει ο έτος ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ). Μπορεί ο πλανήτης να προσανατολίζεται να υιοθετήσει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σε βαθμό ώστε να επικρατήσουν όλων των υπολοίπων πηγών στις προσεχείς δεκαετίες, εν τούτοις, και παρά τον «πόλεμο» που δέχεται, ο άνθρακας μοιάζει να διατηρεί τη θέση του ως η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας, παγκοσμίως, ακόμη και αν το μερίδιό του εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 35% το 2021, από 36,5% φέτος.

Παράλληλα, η καύση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί ακόμη και στο 2,8% κατά το επόμενο έτος, καθώς η ζήτηση ηλεκτρισμού ανακάμπτει ραγδαία, ιδίως στην ασιατική ήπειρο, όπως αναφέρει ο IEA στην έκθεσή του για τον άνθρακα, για το 2020.

Επίσης, αξίχει να σημιωθεί ότι οι προβλέψεις φέρουν την παγκόσμια ζήτηση άνθρακα να αξομλύνεται κατά την επόμνη πενταετία, για να διαμορφωθεί σε περίπου 7,4 δισ. τόνους, καθώς η μείωση της ζήτησης σε  Ευρώπη και ΗΠΑ, θα αντισταθμίσουν την αυξημένη χρήση του στην Ασία.
Κατά τα φαινόμενα και σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, η Κίνα και η Ινδία θα είναι οι δύο βασικοί μοχλοί διατήρησης της ανοδικής τροχιάς της ζήτησης για άνθρακα, καθώς βασίζουν το ενεργειακό μείγμα τους σε αυτό το ορυκτό καύσιμο.
Ακόμη είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι είναι λιγοστές οι ενδείξεις πως η χρήση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή θα μειωθεί κατακόρυφα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με τον IEA να σημειώνει ότι αναμένεται να υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις που θα τονώσουν σημαντικά τη ζήτηση, αν καοι υπογραμίζει ότι είναι πιθανό η κατανάλωση άνθρακα κορυφώθηκε το 2013!
Η ζήτηση άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί οριακά, για πρώτη φορά από το 2012, στο 3,5%. Έως το 2025, η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ, θα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% της παγκόσμιας ζήτησης άνθρακα, σε σύγκριση με  το 37% που αντιπροσώπευαν το 2000!

«Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας βρίσκονται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσουν τον άνθρακα ως η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, έως το 2025. Έως τότε, το φυσικό αέριο πιθανότατα θα έχει ξεπεράσει, με τη σειρά του, τον άνθρακα ως η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή πρωτογενούς ενέργειας, μετά το πετρέλαιο» τόνισε ο Keisuke Sadamori, διευθυντής ενεργειακών αγορών και ασφάλειας του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. 

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/173631/se-peisma-ton-kairon-h-zhthsh-anthraka-tha-ayxhthei-to-2021

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr