Προειδοποίηση από Elpedison για στρεβλώσεις από τα όρια της ΡΑΕ στην αγορά εξισορρόπησης - Αντιπροτείνει μέγιστη μέση μηνιαία τιμή

 
06 01 2021 | 01:11
Ανασταλτικά προς το target model θα λειτουργήσουν τα χαμηλά όρια που θέτει η ΡΑΕ στην αγορά εξισορρόπησης, όπως εκτιμά η Elpedison, κάνοντας λόγο για μια στρεβλή κατάσταση.
Όπως ανέφερε η εταιρεία στα πλαίσια της σχετικής διαβούλευσης της ΡΑΕ για τη θέσπιση των εν λόγω μέτρων για διάστημα τριών μηνών, η επιβολή χαμηλών ορίων επηρεάζει και στρεβλώνει και την αγορά επόμενης ημέρας και την ενδοημερήσια αγορά.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι καθώς η ήδη συζευγμένη αγορά επόμενης ημέρας εκκαθαρίζει τιμές που κινούνται σε υψηλότερα όρια από τα προτεινόμενα, με τον αλγόριθμο να επιτρέπει ακόμα και αρνητικές τιμές, η αγορά θα οδηγηθεί σε μια στρεβλή κατάσταση που δεν θα παρέχει επαρκή κίνητρα για ορθολογική διαχείριση φορτίου, προβλέψεων ΑΠΕ, ορθολογική διαχείριση θερμικών μονάδων και χρήσης πολύτιμων εθνικών πόρων.
Η Elpedison προσθέτει ότι στόχος μιας καλά δομημένης αγοράς εξισορρόπησης πρέπει να είναι η μείωση της ανάγκης εξισορρόπησης. Θέτοντας χαμηλά όρια στις προσφορές, κρύβεται η όποια αναποτελεσματικότητα, η οποία θα επανέλθει μετά το πέρας του τριμήνου.
Ένα ακόμη στοιχείο που επικαλείται η εταιρεία είνα ότι στόχος της Κομισιόν είναι να αποκαλύπτεται κάθε στιγμή η πραγματική αξία του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας και να παρέχονται κίνητρα για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων.
Ως εκ τούτου, η Elpedison προτείνει μια προσέγγιση με τρίμηνη διάρκεια όπου η ΡΑΕ θα θέτει κάθε μήνα μέγιστη μέση μηνιαία τιμή αποζημίωσης ενέργειας εξισορρόπησης για τους συμμετέχοντες στο διπλάσιο ή τριπλάσιο του αντίστοιχου μέσου όρου της τιμής εκκαθάρισης της αγοράς επόμενης ημέρας, με βάση το οποίο θα αμοίβονται τελικά οι πάροχοι στο τέλος του διαστήματος 28 ημερών ανεξαρτήτως των τιμών προσφοράς και των αντίστοιχων οριακών τιμών οι οποίες θα συνεχίσουν να υπολογίζονται ώστε η αγορά εξισορρόπησης να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα.
 Με τον τρόπο αυτό εκτιμά ότι δεν θα δημιουργηθούν θέματα στη λειτουργία της αγοράς επόμενης ημέρας και οι αγορές θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε σωστή βάση.
Επίσης, σημειώνεται ότι σε περίπτωση που οι εβδομαδιαίες εκκαθαρίσεις της αγοράς εξισορρόπησης για τους πάροχους αντίστοιχων υπηρεσιών αθροίζουν μηνιαία ποσά που αντιστοιχούν σε αξία μεγαλύτερη του ως άνω μέγιστου ορίου τιμής, θα εφαρμόζεται το μέσο μηνιαίο όριο που θα ενέχει υποχρέωση αντίστοιχης επιστροφής χρημάτων από τους υπόχρεους παρόχους.

Τέλος, η μέγιστη μέση μηνιαία τιμή θα πρέπει να αυξάνεται από μήνα σε μήνα για να αντικατοπτρίζει την προοδευτική ωρίμανση της αγοράς. 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/proeidopoiisi-apo-elpedison-gia-strevloseis-apo-ta-oria-tis-rae-stin-agora-exisorropisis 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr