Επικυρώθηκε η εκλογή Μπάιντεν στη σκιά της εισβολής στο Καπιτώλιο

έσσερις νεκροί είναι ο απολογισμός των τραγικών επεισοδίων από την εισβολή στο Καπιτώλιο. Παρά τα σοκαριστικά γεγονότα, Βουλή και Κογκρέσο επικύρωσαν τα αποτελέσματα των εκλογών. «Συντεταγμένη μετάβαση εξουσίας» υπόσχεται ο Τραμπ.
Επικυρώθηκε η εκλογή Μπάιντεν στη σκιά της εισβολής στο Καπιτώλιο
Δημοσιεύθηκε: 7 Ιανουαρίου 2021 - 10:44
Τελ. Ενημ.: 7 Ιανουαρίου 2021 - 11:19
O Τζο Μπάιντεν ανακηρύχθηκε και επίσημα επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια διαδικασία που βάζει οριστικά τέλος στις αποτυχημένες προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ να αμφισβητήσει δικαστικά την εκλογή του. 
Σε μια διαδικασία που συνεχίστηκε, μετά τα πρωτοφανή επεισόδια που προηγήθηκαν και την εισβολή των διαδηλωτών στο Καπιτώλιο, τα μέλη της Βουλής και της Γερουσίας απέρριψαν και τον τελευταίο κύκλο αντιρρήσεων για το αποτέλεσμα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, τις οποίες υπέβαλαν Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές για λογαριασμό του Προέδρου. 
Μετά το αποτέλεσμα ο Τραμπ παραδέχτηκε ότι η προεδρική του θητεία έχει τελειώσει και υπόσχεται «συντεταγμένη μετάβαση», σύμφωνα με ανακοίνωση στον λογαριασμό του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου στο Twitter. «Αν και διαφωνώ πλήρως με το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, και τα γεγονότα με επιβεβαιώνουν, ωστόσο θα υπάρξει συντεταγμένη μετάβαση στις 20 Ιανουαρίου».
Τα θλιβερά επεισόδια
Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στον χώρο του Καπιτωλίου την Τετάρτη και 52 συνελήφθησαν, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Robert J. Contee, μετά την εισβολή υποστηρικτών του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, σε μια πρωτοφανή προσπάθεια να σταματήσουν την επικύρωση της εκλογικής νίκης του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο. Όπως διευκρίνισε, οι τρεις θάνατοι οφείλονταν σε έκτακτα ιατρικά περιστατικά και το τέταρτο πρόσωπο υπέκυψε σε νοσοκομείο, αφού υπέστη τραύμα από σφαίρα.
Σύμφωνα με την αστυνομία, βρέθηκαν και δύο αυτοσχέδιες βόμβες στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών και της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων.
Τα δύο σώματα ξανάρχισαν τη συνεδρίασή τους για την κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών έπειτα από πολύωρη διακοπή εξαιτίας της βίαιης εισβολής οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.
Οι σκληροπυρηνικοί διαδηλωτές υπέρ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν και εισέβαλαν στο κτίριο, διακόπτοντας τη συνεδρίαση που θα επικύρωνε την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.
Όπως ανέφεραν αμερικανικά ΜΜΕ, για λόγους ασφαλείας φυγαδεύτηκε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος νωρίτερα αρνήθηκε την προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ να μην επικυρώσει την εκλογή του Τζο Μπάιντεν. Στους βουλευτές δόθηκαν αντιασφυξιογόνες μάσκες καθώς γίνεται χρήση χημικών.
Η αστυνομία διέταξε την εκκένωση αρκετών κτιρίων του αμερικανικού Κογκρέσου. Η αστυνομία του Καπιτωλίου διέταξε το προσωπικό του Κογκρέσου να απομακρυνθεί από το κτίριο Cannon καθώς και από άλλα που βρίσκονται περιμετρικά του Καπιτωλίου, λίγο μετά τη λήξη μιας ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ.
Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ουάσιγκτον
Ο δήμαρχος της Ουάσινγκτον διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00 τοπική ώρα (01:00 της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας) στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, που βρίσκεται αντιμέτωπη με βίαιες διαδηλώσεις οπαδών του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, την ημέρα που επρόκειτο να επικυρωθεί η νίκη του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζον Μπάιντεν.
 
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκέσει έως τις 6:00 το πρωί της Πέμπτης (13:00 ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε η δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής καθώς και οι δημοσιογράφοι.
Εντολή State Department στους Αμερικανούς διπλωμάτες να μην κάνουν οποιαδήποτε ανάρτηση σε social media
Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διέταξε τους διπλωμάτες του που υπηρετούν στο εξωτερικό να μην κάνουν απολύτως καμιά ανάρτηση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, εν μέσω της διαδήλωσης και της εισβολής στο Καπιτώλιο, μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, εστάλη σημείωμα σε όλες τις αποστολές στο εξωτερικό, με τις οποίες συστήνεται να αναστείλουν «οποιαδήποτε» ανάρτηση στους λογαριασμούς τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης «μέχρι νεωτέρας».
Το CNN σημείωσε ότι η αμερικανική διπλωματία συνήθως λαμβάνει μέτρα αυτής της φύσης σε περιπτώσεις τρομοκρατικών ενεργειών ή φυσικών καταστροφών.
Twitter, Facebook, Snapchat μπλόκαραν τους λογαριασμούς του Τραμπ
Σημειώνεται πως η διαχείριση του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter, η οποία νωρίτερα αφαίρεσε ανάρτηση του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την οποία ο μεγιστάνας καλούσε τους οπαδούς του να «θυμούνται για πάντα» τη χθεσινή ημέρα, ανακοίνωσε ότι μπλοκάρει τον λογαριασμό του για δώδεκα ώρες και απείλησε να τον αναστείλει μόνιμα, μετά τα επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί του στο Καπιτώλιο, προσπαθώντας να εμποδίσουν την κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών.
Σε βίντεο, που απέσυραν επίσης από τις πλατφόρμες τους τόσο το Facebook όσο και το Twitter, ο απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ καλούσε τους οπαδούς του, που επιτέθηκαν στο Κογκρέσο, να «γυρίσουν σπίτια τους», αλλά επαναλάμβανε τον ισχυρισμό του πως έγινε «κλοπή» στις εκλογές, αποκαλούσε «σπουδαίους πατριώτες» τους διαδηλωτές, που τους «στέρησαν» τη νίκη.
Αφαιρέθηκαν επίσης από την πλατφόρμα του Twitter δύο αναρτήσεις με κείμενο που περιείχαν πρακτικά το ίδιο μήνυμα.
Στη μία από τις επίμαχες γραπτές αναρτήσεις, ο Τραμπ απέδωσε το χάος, τα επεισόδια και την εισβολή στο Καπιτώλιο, μέσα στο οποίο σκοτώθηκε μια γυναίκα, στην «κλοπή» της «ιερής» και «συντριπτικής» νίκης που διατείνεται ότι κατήγαγε.
Σε ανάρτησή της, η διαχείριση του ιστότοπου προειδοποίησε ότι τυχόν «μελλοντικές παραβιάσεις» των κανονισμών χρήσης του, συμπεριλαμβανομένης της διατύπωσης «απειλών για τη χρήση βίας», θα οδηγήσουν στη μόνιμη αναστολή του λογαριασμού του Ρεπουμπλικάνου (@realDonaldTrump).
Μετά το Twitter, την αναστολή των λογαριασμών του Τραμπ αποφάσισαν επίσης το Facebook και το Snapchat.
«Καταγράψαμε στη σελίδα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δύο παραβιάσεις των όρων χρήσης, οι οποίες οδήγησαν στην αναστολή» της λειτουργίας του λογαριασμού του «για 24 ώρες,» πράγμα που σημαίνει ότι «δεν θα έχει τη δυνατότητα να κάνει αναρτήσεις στην πλατφόρμα» την περίοδο αυτή, διευκρίνισε η διαχείριση του Facebook σε ανακοίνωσή της.
Νωρίτερα διαχειριστές αφαίρεσαν από τον ιστότοπο βίντεο στο οποίο ο μεγιστάνας καλούσε τους οπαδούς του να «γυρίσουν στα σπίτια τους» αλλά επαναλάμβανε τον αναπόδεικτο ισχυρισμό του ότι του «έκλεψαν» την εκλογική νίκη.
Πομπέο: «Απαράδεκτη εδώ όπως και στο εξωτερικό» η πολιτική βία
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, πιστός συνεργάτης του Ρεπουμπλικανού προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καταδίκασε χθες Τετάρτη τη βία οπαδών του μεγιστάνα που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην οποία εξέφραζαν την αντίθεσή τους στη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
«Έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες και πάντοτε υποστηρίζω το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να μπορεί να διαδηλώνει ειρηνικά για να διατρανώνει τις πεποιθήσεις του και τους σκοπούς του», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μέσω Twitter.
«Όμως η βία, το να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια άλλων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι επιφορτισμένοι να εγγυώνται την ασφάλεια όλων μας, είναι απαράδεκτη, εδώ όπως και στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ρεπουπλικανοί στρέφονται κατά του Τραμπ
Μερικοί Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και γερουσιαστές στράφηκαν σήμερα εναντίον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αφού υποστηρικτές του εισέβαλαν στο κτίριο του Καπιτωλίου, θέλοντας να τον βοηθήσουν να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές του Νοεμβρίου.
«Δεν υπάρχει θέμα ότι ο πρόεδρος σχημάτισε τον όχλο, ο πρόεδρος υποκίνησε τον όχλο, ο πρόεδρος απευθύνθηκε στον όχλο. Άναψε τη φωτιά», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής Διάσκεψης στη Βουλή των Αντιπροσώπων Λιζ Τσέινι.
Η κόρη του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι περιέγραψε την επίθεση ως απόπειρα να εμποδισθεί το Κογκρέσο να επιτελέσει το συνταγματικό καθήκον του, επικυρώνοντας τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020.
Ο βουλευτής Μάικ Γκάλαχερ, ένας Ρεπουμπλικανός που υποστηρίζει τον Τραμπ, είχε μια πιο παραστατική περιγραφή για την επίθεση. «Είμαστε μάρτυρες της απόλυτης μπανανίας αυτή τη στιγμή στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών. @realDonald Trump, πρέπει να το σταματήσεις αυτό», έγραψε στο Twitter, την ώρα που διαδηλωτές έσπαζαν παράθυρα για να εισβάλουν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.
Ο βουλευτής Τζέιμς Φρεντς Χιλ, ο οποίος έχει ψηφίσει σε ποσοστό άνω του 95% αυτά που εισηγούνταν ο Τραμπ, δήλωσε στο CNBC: «Ο πρόεδρος φέρει μέρος της ευθύνης για την εξημμένη ρητορική».
Υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στις αίθουσες του Κογκρέσου καθώς Ρεπουμπλικανοί σύμμαχοι του Τραμπ εξέθεταν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με τις προεδρικές εκλογές του 2020 που κέρδισε ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Ο Μπάιντεν, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, έκανε λόγο για «μια ανταρσία» καθώς διαδηλωτές εφορμούσαν στο Καπιτώλιο, έσπαγαν παράθυρα, καταλάμβαναν γραφεία, εσέβαλλαν στις αίθουσες του Κογκρέσου και απειλούσαν την ασφάλεια αιρετών αξιωματούχων.
«Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με τη δήλωση του εκλεγμένου προέδρου Μπάιντεν προς το έθνος», ανέφερε σε δήλωσή του στο Twitter ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, χωρίς να αναφέρει τον Τραμπ.
Επίσης χωρίς να κατονομάζει τον Τραμπ, ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους ανέφερε σε δήλωσή του πως είναι «συγκλονισμένος από την απερίσκεπτη συμπεριφορά μερικών πολιτικών ηγετών μετά τις εκλογές και από την έλλειψη σεβασμού που επιδεικνύεται σήμερα προς τους θεσμούς μας, τις παραδόσεις μας και την επιβολή του νόμου μας».
«Είναι ένα εξοργιστικό και σπαραξικάρδιο θέαμα», υπογραμμίζει ο Μπους. «Έτσι αμφισβητούνται εκλογικά αποτελέσματα σε μια μπανανία -όχι στη δημοκρατία μας».
Ο ίδιος προσθέτει πως η βίαιη επίθεση στο Καπιτώλιο έγινε από «ανθρώπους των οποίων τα πάθη πυροδοτήθηκαν από ψεύδη και ψευδείς ελπίδες. Η ανταρσία μπορεί να κάνει σοβαρή ζημιά στο έθνος και στη φήμη μας».
Ο γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ, συχνός επικριτής του Τραμπ, τον κατηγόρησε άμεσα.

«Αυτό που συνέβη σήμερα εδώ ήταν μια ανταρσία που έχει υποκινηθεί από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Ρόμνεϊ. «Αυτοί που επιλέγουν να συνεχίζουν να υποστηρίζουν το επικίνδυνο τέχνασμά του, αμφισβητώντας τα αποτελέσματα νόμιμων, δημοκρατικών εκλογών θα θεωρούνται για πάντα συνεργοί σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον της δημοκρατίας μας».

ΠΗΓΗ:https://www.euro2day.gr/news/world/article/2059666/proedros-ton-hpa-kai-me-th-voyla-o-tzo-mpainten.html

 

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr