Χ. Φλουδόπουλος: Μείωση-σοκ 30% στην κατανάλωση καυσίμων το Δεκέμβριο

 
08 01 2021 | 09:01
Σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση βρίσκεται ο κλάδος των καυσίμων, καθώς η κρίση της πανδημίας και το lockdown, έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα αποτυπώματά τους στα μεγέθη της αγοράς.
Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του κλάδου καυσίμων, ο χειρότερος μήνας ολόκληρης της χρονιάς ήταν ο περασμένος Δεκέμβριος, με τη συνολική υποχώρηση της κατανάλωσης να φτάνει στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 30%.
Και αυτό διότι όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, εκτός από τη σημαντική υποχώρηση των καυσίμων κίνησης, ο ήπιος μέχρι στιγμής χειμώνας επηρεάζει σημαντικά την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, η οποία επίσης εμφανίζεται σημαντικά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.
Σε ό,τι αφορά στην πορεία της αγοράς στο σύνολο του 2020, οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση της τάξης του 6%, ποσοστό πλασματικό, υπό την έννοια ότι την περασμένη σεζόν καταγράφηκαν εξαιρετικά ικανοποιητικές επιδόσεις στις πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης.
Έτσι η μείωση είναι σημαντικά μεγαλύτερη, σε ό,τι αφορά στα καύσιμα κίνησης, τα οποία επηρεάστηκαν περισσότερο από το σκληρό lockdown της περασμένης άνοιξης ενώ αντίθετα το πρόσημο για το θέρμανσης είναι θετικό.
Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος της περασμένης σεζόν δόθηκε παράταση στη διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, προκειμένου οι καταναλωτές να επωφεληθούν από τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο.
Σε ό,τι αφορά τέλος στις προοπτικές της αγοράς, φαίνεται ότι θα συνεχίσει να ασκείται πίεση, ιδιαίτερα στις μικρότερες εταιρείες του κλάδου, οι οποίες καλούνται να διαχειριστούν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και διψήφια νούμερα μείωσης των πωλήσεών τους.
Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, εντάσσεται και η πρόσφατη εξαγορά του δικτύου της Silk Oil από την κυπριακή Petrolina, η οποία ολοκληρώθηκε την τελευταία ημέρα της περασμένης χρονιάς.

(capital.gr) 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/h-floydopoylos-meiosi-sok-30-stin-katanalosi-kaysimon-dekemvrio

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr