Κομισιόν: Εξασφάλισε επιπλέον 300.000.000 δόσεις εμβολίου της Pfizer

Ανακοίνωση της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι Βρυξέλλες, απέναντι στις κριτικές για έλλειμμα δόσεων, υπερασπίζονται την επιλογή «να μη βάλουν όλα τα αβγά σε ένα καλάθι».
Κομισιόν: Εξασφάλισε επιπλέον 300.000.000 δόσεις εμβολίου της Pfizer
Δημοσιεύθηκε: 8 Ιανουαρίου 2021 - 11:30
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεκτείνει το συμβόλαιο που έχει με τις Pfizer/ΒiοΝΤech, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η πρόεδρος της Κομισιόν.
Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Κομισιόν εξασφάλισε 300.000.000 επιπλέον δόσεις από τις Pfizer/ΒioNΤech.
Η ανακοίνωση της Κομισιόν:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στα κράτη μέλη της ΕΕ την αγορά επιπλέον 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά της COVID-19 το οποίο παρασκευάζεται από τις εταιρείες BioNTech και Pfizer, με δυνατότητα απόκτησης ακόμα 100 εκατομμυρίων δόσεων.
Έτσι, η ΕΕ θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει έως και 600 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου, το οποίο ήδη χορηγείται σε ολόκληρη την Ένωση.
Οι επιπλέον δόσεις θα αρχίσουν να παραδίδονται το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Η ΕΕ έχει αποκτήσει ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων τα οποία βασίζονται σε διαφορετικές τεχνολογίες. Έχει εξασφαλίσει έως και 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις των πλέον ελπιδοφόρων υποψήφιων εμβολίων για την Ευρώπη και τους γείτονές της.
 
Πέρα από το εμβόλιο των εταιρειών BioNTech-Pfizer, στις 6 Ιανουαρίου 2021 εγκρίθηκε και δεύτερο εμβόλιο, που παρασκευάζεται από την εταιρεία Moderna. Σύντομα αναμένεται να εγκριθούν και άλλα εμβόλια.
Χάρη στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων, η ΕΕ θα είναι σε θέση όχι μόνο να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού της, αλλά και να προμηθεύσει εμβόλια στις γειτονικές της χώρες».
«Οχι όλα τα αβγά σε ένα καλάθι»
 
Ο εκπρόσωπος της ΕΕ όταν ρωτήθηκε πρόσφατα σχετικά με τις κριτικές για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν παρήγγειλε αρκετές δόσεις του εμβολίου αυτού, υπερασπίσθηκε την επιλογή των Βρυξελλών «να μη βάλουν όλα τα αβγά σε ένα καλάθι» και να υπογράψουν συμφωνίες με έξι εταιρείες που χρησιμοποιούν «διαφορετικές τεχνολογίες» ανάπτυξης εμβολίων.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατόρθωσε να συγκροτήσει ένα πολύ διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο δύο δισεκατομμυρίων δόσεων περίπου... Τη στιγμή κατά την οποία διαπραγματευόμασταν τα εμβόλια αυτά... δεν υπήρχε καμία βεβαιότητα ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα έκρινε ένα από αυτά ασφαλές και αποτελεσματικό», είπε ο εκπρόσωπος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενεργώντας εξ ονόματος των κρατών-μελών, υπέγραψε επίσης συμβόλαια με τις AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Moderna-CureVac και σχεδιάζει να υπογράψει συμβόλαιο και με τη Novavax.
Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για το εμβόλιο κατά της Covid-19, το οποίο αναπτύχθηκε από την εταιρεία Moderna και γίνεται έτσι το δεύτερο εμβόλιο κατά της Covid-19 που εγκρίνεται στην ΕΕ. Η άδεια αυτή αποτελεί συνέχεια της θετικής επιστημονικής σύστασης που εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του εμβολίου, και εγκρίνεται από τα κράτη-μέλη.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε τα εξής: «Εξασφαλίζουμε για τους Ευρωπαίους περισσότερα εμβόλια κατά της Covid-19. Με το εμβόλιο της Moderna, το δεύτερο που εγκρίνεται στην ΕΕ, θα έχουμε επιπλέον 160 εκατομμύρια δόσεις. Και θα έρθουν περισσότερα εμβόλια. Η Ευρώπη έχει εξασφαλίσει έως και δύο δισεκατομμύρια δόσεις δυνητικών εμβολίων κατά της Covid-19. Θα έχουμε υπεραρκετή ποσότητα ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων, ώστε να προστατευθούν όλοι οι Ευρωπαίοι». 

ΠΗΓΗ:https://www.euro2day.gr/news/world/article/2059844/komision-exasfalise-epipleon-300000000-doseis-emvo.html

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr