Η Εξοικονόμηση Ενέργειας Βασικό Εργαλείο στην Επίτευξη των Στόχων για την Κλιματική Αλλαγή

 
Η Εξοικονόμηση Ενέργειας Βασικό Εργαλείο στην Επίτευξη των Στόχων για την Κλιματική Αλλαγή
 Του Δημήτρη Αβαρλή
 Τρι, 12 Ιανουαρίου 2021 - 08:20
 
Με φόντο τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, στην Ευρώπη παραμένει μεγάλη πρόκληση η επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένας από τους βασικούς άξονες των παγκόσμιων προσπαθειών για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων. Ωστόσο, για το προηγούμενο έτος ο οργανισμός εκτιμούσε πως ο δείκτης της ενεργειακής εξοικονόμησης δεν θα βελτιωνόταν αρκετά, σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. Μια σειρά από χώρες, ανάμεσά τους και η δική μας στρέφονται προς την υλοποίησητου στόχου της εξοικονόμησης ενέργειας στις κατοικίες. Στην Ελλάδα, επιδιώκεται η υλοποίηση τουλάχιστον ενός προγράμματος για την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων κάθε χρόνο. Άλλωστε και για το 2021, έχει προαναγγελθεί η επέκτασή του τρέχοντος προγράμματος. Στον ίδιο δρόμο βαδίζουν και μια σειρά από άλλες χώρες, ενώ σύμφωνα  με αναλυτές μέσα στους επόμενους έξι μήνες οι ευρωπαϊκές χώρες θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε νέα σχέδια ανακαίνισης των κτιρίων.
Εστιάζοντας σε χώρες που έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης σχεδίων για την ενεργειακή εξοικονόμηση, το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση καθώς θα χρειαστούν 50 δισεκατομμύρια λίρες για την ενεργειακή εξοικονόμηση των 28 εκατομμυρίων σπιτιών του πριν από το 2050, με το Green Finance Institute - ένα δίκτυο παγκόσμιων εμπειρογνωμόνων και επαγγελματιών- να προσπαθεί να άρει τα εμπόδια , ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για ενεργειακά αποδοτικά κτίρια.
Παράλληλα, στην Ουγγαρία σύμφωνα με έρευνα θα μπορούσε να εξοικονομηθεί το 16 % της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας με ανακατασκευή όλων των υφιστάμενων οικιστικών και δημόσιων κτιρίων. Η έρευνα διενεργήθηκε για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Στήριξης των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).Το ποσοστό αυτό που αναφέρει η έρευνα ισούται με 122 PJ και οι βελτιώσεις ενεργειακής απόδοσης σε αυτήν την κλίμακα θα συνέβαλαν επίσης σημαντικά στην επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας της Ουγγαρίας. Το εθνικό σχέδιο ενέργειας και κλίματος θέτει έναν σωρευτικό τελικό στόχο εξοικονόμησης ενέργειας για όλους τους οικονομικούς τομείς 331 PJ μεταξύ 2020 και 2030. Επιπλέον, σύμφωνα με την μελέτη τα βασικά εμπόδια που παρεμποδίζουν τις ανακαινίσεις ενεργειακής απόδοσης, είναι η έλλειψη μεταρρυθμίσεων στον τομέα αυτό και των χρηματοδοτικών μέσων που θα επιτρέψουν την επιτάχυνση του ρυθμού των επενδύσεων.

Στην Ευρώπη, υπάρχουν αρκετές χώρες που συγκλίνουν στην εφαρμογή ακόμα πιο γενναίων μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Πορτογαλίας σε συνέντευξή του στο Reuters τόνισε  πως η αλλαγή του κλίματος προκαλεί ήδη άνοδο της θερμοκρασίας και της ξηρασίας στην Ευρώπη. Ο Μάτος Φερνάντες δήλωσε ότι θα πιέσει  για συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών έως τον Ιούνιο σε ένα σχέδιο της ΕΕ για προσαρμογή στις κλιματικές επιπτώσεις. 

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/173954/h-exoikonomhsh-energeias-vasiko-ergaleio-sthn-epiteyxh-ton-stohon-gia-thn-klimatikh-allagh

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr