Χρ. Κολώνας: Αποκρατικοποιήσεις - Η νάρκη στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και η short list στην ΥΑΦΑ Καβάλας

 
14 01 2021 | 09:42
Κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της πορείας της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας αποκτά το επόμενο στάδιο της δικαστικής διένεξης με την ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη.
Πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, εκδικάζεται η έφεση που έχει ασκήσει η δημόσια επιχείρηση κατά της πρωτόδικης απόφασης του 2019, με την οποία δικαίωνε την πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων στις καταγγελίες της για τον τρόπο τιμολόγησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που παραλάμβανε από τη ΔΕΠΑ την περίοδο 2010-2015. Η ELFE, μάλιστα, ήγειρε και απαίτηση αποζημίωσης ύψους 302 εκατ. ευρώ και τελικά το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών της επιδίκασε ποσό 63 εκατ. ευρώ.
Η βιομηχανία της Καβάλας αξιώνει αυτό το ποσό υπολογίζοντας τις διαφορές των τιμών της εποχής εκείνης ανάμεσα στα ευρωπαϊκά hubs φυσικού αερίου και τη σύμβαση με τις συναφείς ρήτρες πετρελαίου που έχει η ΔΕΠΑ με τη ρωσική Gazprom.
Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, στο ενδεχόμενο που η ΔΕΠΑ Εμπορίας χάσει τη δίκη, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση αντίστοιχων αποζημιώσεων και από άλλους πελάτες της (όπως παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας και βιομηχανίας). Πληροφορίες θέλουν μάλιστα το συνολικό ποσό που θα κληθεί να καταβάλει η δημόσια εταιρεία να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Βέβαια, άλλοι κύκλοι σημειώνουν και το δικαίωμα της ΔΕΠΑ Εμπορίας να προσφύγει και σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο, σε περίπτωση που το Εφετείο Αθηνών δεν τη δικαιώσει.
Η εκκρεμότητα αυτή επηρεάζει και την πορεία της αποκρατικοποίησης, την οποία τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται στη φάση των δεσμευτικών προσφορών και οι υποψήφιοι επενδυτές αναμένουν την έκβαση της δικαστικής διαμάχης, προκειμένου να διαμορφώσουν και αναλόγως τις προτάσεις τους.
Αρμόδιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως στο ενδεχόμενο που η τροπή της υπόθεσης είναι αρνητική για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, τότε τινάζεται στον αέρα η υπόθεση της αποκρατικοποίησής της. Αντίθετα, κανονικά συνεχίζεται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, με τις δεσμευτικές προσφορές να προγραμματίζονται για τον Μάρτιο.
Η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Ν. Καβάλας
Προς το τέλος του μήνα με αρχές του επόμενου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ να εκκινήσει και την τελευταία φάση του διαγωνισμού της παραχώρησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου στη Νότια Καβάλα.
Πηγές αναφέρουν ότι στο προαναφερόμενο διάστημα, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα είναι σε θέση να αποφασίσει για το αν και τα τρία υποψήφια επενδυτικά σχήματα ή ορισμένα εξ αυτών θα περάσουν στο επόμενο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Υπενθυμίζεται ότι εκδήλωση ενδιαφέροντος υπέβαλαν η κοινοπραξία των ΔΕΣΦΑ - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Energean Oil & Gas και το σχήμα των κινεζικών εταιριών CMEC - MAISON GROUP. Να σημειωθεί ότι η Energean έχει ανακοινώσει πως έχει στη διάθεσή της επιστολή πρόθεσης της αιγυπτιακής East Gas να συμμετάσχει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.
Υπενθυμίζεται ότι το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της υπολεκάνης Πρίνου-Καβάλας, σε θαλάσσιο βάθος 52 μέτρων στο Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, περίπου 6 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Θάσου. Η παραχώρηση θα αφορά σε χρονικό διάστημα έως και 50 έτη μετά την αδειοδότηση του έργου της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ).
Η μετατροπή του υπόγειου φυσικού χώρου του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» σε ΥΑΦΑ θα πραγματοποιηθεί από τον παραχωρησιούχο εντός δεσμευτικής προθεσμίας, η οποία θα προσδιοριστεί στη σύμβαση παραχώρησης. Η εγκατάσταση και λειτουργία της ΥΑΦΑ Νοτίου Καβάλας θα συμβάλει, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην προστασία εφοδιασμού των καταναλωτών, καθώς και στην εκπλήρωση των σχετικών με την ασφάλεια εφοδιασμού υποχρεώσεων των ηλεκτροπαραγωγών και των προμηθευτών φυσικού αερίου.

(euro2day.gr) 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/hr-kolonas-apokratikopoiiseis-i-narki-sti-depa-emporias-kai-i-short-list-stin-yafa-kavalas

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr