Νέα πρόταση από την Κομισιόν για τη λίστα PCI - Ποιά ελληνικού ενδιαφέροντος έργα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας παίρνουν "διαβατήριο"

 
15 01 2021 | 07:30
Σε δημόσια διαβούλευση θέτει η Κομισιόν την 5η λίστα με τα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI) στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, η οποία εμφανίζει σημαντικές προσθαφαιρέσεις σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη, τουλάχιστον προς ώρας.
Η διαδικασία της διαβούλευσης προβλέπεται να διαρκέσει 12 εβδομάδες, στα πλαίσια της οποίας, φορείς της αγοράς και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις και παρατηρήσεις τους, ενώ η οριστικοποίησή της και υιοθέτησή της από την Κομισιόν αναμένεται στα τέλη του 2021.
Η υπό διαβούλευση λίστα έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνει τα εξής έργα:
  • Διασύνδεση Βουλγαρίας Ελλάδας με πρόβλεψη ολοκλήρωσης το 2023
  • Διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας-Λιβύης, με project promoter την GreenPower 2020 και πρόβλεψη ολοκλήρωσης το 2025.
Σχετικά με την φάση ωρίμανσης του έργου, αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες η τεχνική μελέτη και η μελέτη σκοπιμότητας (technical and economic feasibility studies), έπειτα η αναγνώριση των δραστηριοτήτων που θα χρειαστούν αδειοδότηση (υποθαλάσσιες έρευνες) και στη συνέχεια αίτηση για τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.
  • Διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας, με project promoter την Κυκλαδικά Μελτέμια ΑΕ και πρόβλεψη ολοκλήρωσης το 2025.
Εντός του έτος αναμένεται η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για ολόκληρο το έργο από το Ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και οι όροι τελικής διασύνδεσης (Final Interconnection Terms) από τον ΑΔΜΗΕ, φτάνοντας έτσι στο τελικό στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας και την εκκίνηση της υλοποίησης του έργου.
  • Διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας, με project promoter την εταιρεία ELICA ΑΕ και πρόβλεψη ολοκλήρωσης το 2028.  
Σύμφωνα με την καταγεγραμμένη στην 5η λίστα φάση ωρίμανσης του έργου, τα ακόλουθα βήματα συνοψίζονται ως εξής: Επικοινωνία με τους προμηθευτές καλωδίων για το υποβρύχιο καλώδιο (μέχρι τον Ιούλιο του 2021), περαιτέρω διερεύνηση για την βελτιστοποίηση της όδευσης του υποβρύχιου καλωδίου (μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021), προετοιμασία της ιστοσελίδας του έργου για το «ανέβασμα» δεδομένων σχετικών με το έργο διασύνδεσης GREGY (μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021).
Επιπρόσθετα, σε ότι αφορά τις επικείμενες ενέργειες για την προώθηση του έργου, υπογραμμίζεται η εκπόνηση μελετών για τις τεχνικές λεπτομέρειες του έργου (detail technical parameters). Δεύτερον, η περαιτέρω ανάλυση όλων των οικονομικών και επιχειρηματικών παραμέτρων (business parameters) σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους του έργου. Τέλος, τεχνική μελέτη για τις ροές ενέργειας στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα με σκοπό την διαπίστωση πρόσθετων αναγκών σε αναβαθμίσεις και βελτιώσεις του δικτύου.
  • Διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας, με project promoter την εταιρεία Κυκλαδικά Μελτέμια ΑΕ, και πρόβλεψη ολοκλήρωσης του 2028.
Για την ώρα, η κοινοπραξία του έργου καταρτίζει τις τεχνικοοικονομικές μελέτες του έργου.
Σε ότι αφορά τον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, θέση στη νέα λίστα των PCIs συνεχίζει να έχει το Αντλητικό Υδροηλεκτρικό Έργο Αποθήκευσης στην Αμφιλοχία, με project promoter την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και πρόβλεψη ολοκλήρωσης το 2024.
Μετά την πρόταση του ΑΔΜΗΕ για μια μικρή τροποποίηση αναφορικά με την διασύνδεση των ταμιευτήρων με τον Υποσταθμό και το Κέντρο Υπερυψηλής τάσης, εκκρεμεί η αναθεώρηση της Περιβαλλοντικής Μελέτης, ως προς το κομμάτι αυτό. Επιπρόσθετα, ο ΑΔΜΗΕ έχει εκδώσει τους όρους σύνδεσης από τον Ιούλιο του 2018. Με μια καθυστέρηση λόγω πανδημίας, η έκδοση της αναθεωρημένης απόφασης για τους Περιβαλλοντικούς Όρους αναμένεται σύντομα, όπως υπογραμμίζεται.
Νέα προσθήκη αποτελεί το σύστημα αποθήκευσης με μπαταρίες της Eunice στη Πτολεμαΐδα και το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2022.
Σε ότι αφορά την πρόοδο ωρίμανσης, η διαδικασία αξιολόγησης της αίτησης προχωράει κανονικά από την ΡΑΕ χωρίς να έχουν προκύψει εμπόδια και η άδεια παραγωγής αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες. Με την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας, η εταιρεία θα προχωρήσει στα επόμενα βήματα που είναι αίτηση για όρους σύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, περιβαλλοντική αδειοδότηση, άδεια εγκατάστασης, χωρίς, ωστόσο να προσδιορίζεται κάποιο χρονοδιάγραμμα για τα παραπάνω στη λίστα της Κομισιόν.
Φυσικό Αέριο
Στην κατηγόρια του φυσικού αερίου οι αλλαγές είναι μικρότερες που κυρίως εστιάζουν σε παρεμβάσεις βέλτιστης λειτουργίας του δικτύου αερίου. Στην λίστα περιλαμβάνονται τα εξής έργα:
  • Τερματικός σταθμός LNG στη Βόρεια Ελλάδα (FSRU Αλεξανδρούπολης), 2022
  • Ο υποθαλάσσιος αγωγός μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, γνωστός ως Poseidon Pipeline, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025
  • Ο αγωγός Eastmed με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025, για την μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μέσω της Κρήτης προς την ηπειρωτική χώρα και στη συνέχεια την ευρωπαϊκή αγορά.
  • Σταθμός Συμπίεσης στη Νέα Μεσημβρία (3η μονάδα), 2022
  • Μετρητικός και Ρυθμιστικός Σταθμός στην Αλεξανδρούπολη, 2022
  • Μετρητικός και Ρυθμιστικός Σταθμός στη Μεγαλόπολη, 2025
  • Σταθμός Συμπίεσης στην Αμπελιά, 2023
  • Σταθμός Συμπίεσης στους Κήπους, 2024
  • Αγωγός διασύνδεσης του τερματικού LNG της Αλεξανδρούπολης, 2022
  • Η επέκταση δυναμικότητας του αγωγού TAP, 2025
  • Σταθμός Συμπίεσης στη Νέα Μεσημβρία, 2023
  • Υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, μετρητικός και ρυθμιστικός σταθμός, 2023
Τα επόμενα βήματα
Να θυμίσουμε ότι η 5η λίστα έργων PCIs αναμένεται να υιοθετηθεί στα τέλη του 2021, βάσει του υφιστάμενου πλαισίου για τα διευρωπαϊκά δίκτυα (Trans-European Energy Networks/TEN-E), ενώ οι αλλαγές που έχει ήδη εισαγάγει η Κομισιόν θα ισχύσουν από την επόμενη λίστα έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Συνοπτικά, οι αλλαγές που εισήγαγε η Κομισιόν τον Δεκέμβριο αφορούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των έργων, προβλέποντας την υιοθέτηση κριτηρίων βιωσιμότητας για όλες τις κατηγορίες έργων. Παρ’ όλα αυτά, η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι μπροστά στην κατάρτιση της 5ης λίστας θα εκτιμηθεί ο αντίκτυπος του κάθε έργου και ιδίως αυτών του τομέα φυσικού αερίου στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Σε ότι αφορά τα επόμενα «νομοθετικά» βήματα, με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις απαντήσεις επί των παρατηρήσεων που κατατέθηκαν στα «περιφερειακά συμβούλια» (regional groups) και θα προχωρήσει στην οριστικοποίηση της λίστας, πράγμα που προβλέπεται να γίνει τέλος του 2021 και αρχές του 2022 θα ακολουθήσει η δημοσίευση στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δείτε εδώ και εδώ τις υπό διαβούλευση λίστες με τα έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος στους τομείς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/nea-protasi-apo-tin-komision-gia-ti-lista-pci-poia-ellinikoy-endiaferontos-erga-fysikoy-aerioy 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr