Αυξάνεται η Ενεργειακή Φτώχεια στην Ελλάδα του 2021 – Τι Δείχνουν τα Στοιχεία για τις Αιτήσεις Επιδόματος Θέρμανσης

 
Αυξάνεται η Ενεργειακή  Φτώχεια στην Ελλάδα του 2021 – Τι Δείχνουν τα Στοιχεία για τις Αιτήσεις Επιδόματος Θέρμανσης
 energia.gr
 Σαβ, 16 Ιανουαρίου 2021 - 12:13
 
Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τον αριθμό-ρεκόρ στις φετινές αιτήσεις για επίδομα θέρμανσης. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις έφτασαν τις 687.000, γεγονός που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά στην Ελλάδα είναι, κατά κανόνα τετραμελή, αυτές αφορούν περί τα 2,75 εκατ. συμπολίτες μας
Αυτό σημαίνει ότι ένα ποσοστό 25-28% των Ελλήνων είναι τόσο πτωχοποιημένο που αδυνατεί να στηριχθεί στα εισοδήματά του για την κάλυψη των αναγκών του σε θέρμανση. Το ότι για πρώτη φορά, μάλιστα, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι και οι καταναλωτές φυσικού αερίου αλλά και όσοι χρησιμοποιούν ξύλα-πέλετ (για τις ορεινές και αραιοκατοικημένες περιοχές) για τη θέρμανσή τους δείχνει την έκταση που λαμβάνει πλέον το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, ως ενεργειακή φτώχεια ορίζεται η κατάσταση ενός νοικοκυριού που αδυνατεί να έχει πρόσβαση στις πλέον βασικές υπηρεσίες ενέργειας για επαρκή θέρμανση, μαγείρεμα, φωτισμό και χρήση οικιακών συσκευών.
Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι, παρ’ ότι η σχετική προθεσμία έληξε χθες, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας τόνισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση, «γιατί πρέπει να σεβαστούμε κομμάτι της κοινωνίας που έχει υποβάλει αίτηση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Το εύρος του επιδόματος θέρμανσης για τη φετινή σεζόν θα κυμανθεί από 80 έως 650 ευρώ, ενώ οι πληρωμές θα γίνουν τον Ιανουάριο. Ας σημειωθεί ότι, για να λάβει κάποιος το σύνολο του επιδόματος, θα πρέπει να έχει αγοράσει καύσιμο τουλάχιστον διπλάσιας αξίας. Όσοι καλύψουν το σύνολο των αναγκαίων τιμολογίων, θα λάβουν το σύνολο του επιδόματος που δικαιούνται. Οι υπόλοιποι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν συμπληρωματικά τιμολόγια ώς τον Φεβρουάριο-Μάρτιο όταν και θα ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα.
Τέλος, σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών διευρύνει το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου μετρούν οι αποδείξεις για αγορά καυσόξυλων προκειμένου να υπολογιστεί το επίδομα. Σύμφωνα με αυτήν, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του επιδόματος, από 1η Οκτωβρίου 2020 έως και 28 Φεβρουαρίου 2021 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου 2020, ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει η διάθεσή του. Κατ’ εξαίρεση, για τα καυσόξυλα, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο οι αγορές να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2020 έως και 28 Φεβρουαρίου 2021. Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα.

 

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/174109/ayxanetai-h-energeiakh-ftoheia-sthn-ellada-toy-2021-ti-deihnoyn-ta-stoiheia-gia-tis-aithseis-epidomatos-thermanshs

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr