Τι μέλλει γενέσθαι για τις αμερικανικές εισαγωγές πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο


17 01 2021 | 15:50
Την εβδομάδα έως την 1η Ιανουαρίου 2021, οι ΗΠΑ δεν παρέλαβαν κανένα φορτίο πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, γεγονός πρωτόγνωρο για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.
Σύμφωνα με την BIMCO, προηγουμένως, οι ημερήσιες αμερικανικές εισαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία ανέρχονταν κατά μέσο όρο σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια.
Διαφαίνεται ωστόσο ότι το εν λόγω γεγονός είναι μεμονωμένο, καθώς την εβδομάδα έως τις 8 Ιανουαρίου οι εισαγωγές αραβικού πετρελαίου των ΗΠΑ άγγιξαν τα 328.000 βαρέλια/ημέρα. Το 2020, οι αμερικανικές παραλαβές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία ανήλθαν κατά μέσο όρο στα 497.000 βαρέλια/ημέρα, συνεχίζοντας έτσι την καθοδική τους τάση από το 2012, οπότε και άγγιξαν τα 1,4 εκατ. βαρέλια/ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της BIMCO.
Η μείωση των εν λόγω ροών μεταξύ 2019 και 2020 αποτελεί και τη μικρότερη ετήσια από το 2012. Στοιχεία της BIMCO δείχνουν ότι οι αμερικανικές εισαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία μειώθηκαν κατά 0,2% μεταξύ 2019 και 2020. Η αντίστοιχη μείωση μεταξύ 2018 και 2019 άγγιξε το 42%.
«Για μια διαδρομή που θεωρείται σημαντική για τα δεξαμενόπλοια, η μείωση της εξάρτησης των ΗΠΑ από το αργό πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής συνεπάγεται προσαρμογή των εμπορευματικών ροών, με τις εξαγωγές από τον Περσικό Κόλπο να οδεύουν ανατολικά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Peter Sand, ναυτιλιακός αναλυτής της BIMCO.
O ίδιος τονίζει ότι θα υπάρξουν προσαρμογές στο trade pattern των δεξαμενόπλοιων, το οποίο δεν είναι απαραίτητα κακό δεδομένων των μεγαλύτερων αποστάσεων, και εκτιμά ότι οι αμερικανικές εισαγωγές πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο θα παρουσιαστούν μειωμένες φέτος σε σχέση με το 2020.
(ναυτικά χρονικά)
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/ti-mellei-genesthai-gia-tis-amerikanikes-eisagoges-petrelaioy-apo-ton-persiko-kolpo

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr