Κομισιόν: Αυξημένη η τιμή χονδρικής στην Ελλάδα σε σχέση με το μέσο όρο - Με καθυστέρηση ανέκαμψε η αγορά ηλεκτρισμού της ΝΑ Ευρώπης στο γ' τρίμηνο 2020


19 01 2021 | 07:31
Την έκθεσή της για την αγορά ηλεκτρισμού της Ευρώπης κατά το γ' τρίμηνο του 2020 δημοσίευσε χθες η Κομισιόν, όπου καταγράφεται η πορεία της ανάκαμψης μετά την έντονη πτώση του β' τριμήνου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στο εν λόγω διάστημα υπήρξε σημαντική διαφοροποίηση των τιμών χονδρικής ανά την Ευρώπη με την τιμή στο Nord Pool να βρίσκεται στα 16 ευρώ ανά μεγαβατώρα και στην Ελλάδα στο τριπλάσιο. Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζονται οι διαφορές αυτές:
Για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, η έκθεση αναφέρει ότι οι μέσες τιμές ανέκαμψαν πιο αργά σε σύγκριση με άλλες περιοχές και έφτασαν τελικά στα επίπεδα προ της πανδημίας το Σεπτέμβριο ως αποτέλεσμα της ασθενούς ζήτησης και της υψηλής παραγωγής των αιολικών και υδροηλεκτρικών. Η μέση τιμή στο γ' τρίμηνο αυξήθηκε κατά 43% σε σύγκριση με το β' τρίμηνο, δηλαδή στα 43 ευρώ ανά μεγαβατώρα και ήταν 30% χαμηλότερη σε ετήσια βάση.
Επίσης σημειώνεται ότι μέσα στον Αύγουστο οι κινήσεις της τιμής στις επιμέρους αγορές ήταν ιδιαίτερα συγχρονισμένες. Η συνηθισμένη διαφορά της τιμής στην Ελλάδα υποχώρησε σημαντικά σε επίπεδο τριμήνου λόγω της χρήσης λιγνιτικών μονάδων και της ασθενούς ζήτησης στη χώρα. Το Σεπτέμβριο η διαφορά αυτή εξανεμίστηκε εντελώς λόγω της παραγωγής των αιολικών που ξεπέρασε τη μια τεραβατώρα για πρώτη φορά. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές βάσης στις αγορές της περιοχής ήταν μεταξύ 46 και 47 ευρώ το Σεπτέμβριο.
Σχετικά με το μείγμα παραγωγής, το Σεπτέμβριο παρατηρήθηκε πτώση της λιγνιτικής παραγωγής στην Ελλάδα με αντικατάσταση με φυσικό αέριο. Στη ΝΑ Ευρώπη, το μερίδιο του λιγνίτη υποχώρησε σε ετήσια βάση από το 35% στο 29% κατά το γ' τρίμηνο και του αερίου αυξήθηκε από το 18% στο 20% ενώ των ΑΠΕ από το 30% στο 34%.
Τέλος, τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρισμού στην Ελλάδα (άνευ φόρων και τελών) ήταν στα 16,54 ευρώ κατά το γ' τρίμηνο και τα αντίστοιχα βιομηχανικά στα 10,62 ευρώ.
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/komision-ayximeni-i-timi-hondrikis-stin-ellada-se-shesi-me-meso-oro-me-kathysterisi-anekampse-i

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr