Υδρογονάνθρακες: Αποχωρούν από το block Αιτωλοακαρνανίας Repsol-Energean

Στις 22/1 η κοινοπραξία γνωστοποίησε στην ΕΔΕΥ την παραίτηση από τα δικαιώματα έρευνας-εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Πληροφορίες για αποχώρηση των Ισπανών και από το block του Ιονίου.
Υδρογονάνθρακες: Αποχωρούν από το block Αιτωλοακαρνανίας Repsol-Energean
Δημοσιεύθηκε: 26 Ιανουαρίου 2021 - 08:40
Το γαϊτανάκι των επενδυτικών περικοπών στον ελληνικό upstream ξεκινάνε πρώτες η Repsol και η Energean, γνωστοποιώντας στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων την παραίτησή τους από τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο χερσαίο block της Αιτωλοακαρνανίας.
Σύμφωνα με απάντηση που έδωσε η ΕΔΕΥ σε ερώτημα του Euro2day.gr, με αφορμή τις πληροφορίες περί αποχώρησης του ισπανικού ομίλου από τη χώρα«Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε., ως Εκμισθώτρια των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους ν. 4001/2011 και 2289/1995, παρέλαβε, την Παρασκευή 22.01.2021, έγγραφη γνωστοποίηση από τις εταιρείες "Repsol Exploracion Aitoloakarnania S.A." και "Energean Oil & Gas S.A." (ο Μισθωτής) περί παραίτησής τους από τα δικαιώματα έρευνας σε ολόκληρη τη Συμβατική Περιοχή της Σύμβασης Μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή "Αιτωλοακαρνανία" (ν. 4524/2018), σύμφωνα με τις παρ. 6.1(α) και (β) της Σύμβασης Μίσθωσης».
Η κρίση στην πετρελαϊκή αγορά με την πτώση των τιμών του αργού και η στροφή στις καθαρές μορφές ενέργειας αφήνουν πια και στον εγχώριο τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων τα αποτυπώματά τους. Το χερσαίο οικόπεδο της Αιτωλοακαρνανίας, που ανήκει κατά 60% στη Repsol και 40% στην Energean, είχε παραχωρηθεί προς έρευνα με νόμο το 2018.
Οι εταιρείες δεν είχαν προχωρήσει καν στις σεισμικές έρευνες της περιοχής, ευρισκόμενες το διάστημα αυτό στη φάση της προετοιμασίας τους. Ωστόσο, όπως επιβεβαιώνει και η ΕΔΕΥ, η κοινοπραξία αποφάσισε να αποχωρήσει.
Πηγές αναφέρουν ότι ο ισπανικός όμιλος δρομολογεί την αποχώρησή του σίγουρα από την παραχώρηση του Ιονίου, την οποία έχουν αναλάβει με τα ΕΛ.ΠΕ με μερίδιο από 50% η κάθε εταιρεία. Αντίστοιχα σενάρια εξετάζονται και για το χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων, αν και οι διαδικασίες βρίσκονται λίγο πριν την έναρξη της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης.
Όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, η Repsol στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου είχε ανακοινώσει το στρατηγικό της σχέδιο για την περίοδο 2021-2025, το οποίο προβλέπει τη μείωση των επενδύσεών της από τα 2,6 δισ. δολ. ετησίως που ήταν κατά την περίοδο 2018-2020 στο 1,9 δισ. δολ. ετησίως την προσεχή πενταετία. Ο πολυεθνικός όμιλος επίσης δίνει έμφαση στην έρευνα κι εκμετάλλευση κοιτασμάτων που έχει σε 14 χώρες και πρόκειται για ώριμα επενδυτικά σχέδια. 

Σε αυτές τις χώρες δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα. 

ΠΗΓΗ:https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2062402/edey-apohoroyn-apo-to-block-ths-aitoloakarnanias-r.html

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr