Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που καθιστά παράγοντα-κλειδί τον "πράσινο" έλεγχο στη χρηματοδότηση ενεργειακών επενδύσεων

 
29 01 2021 | 07:30
Μια απόφαση με σημαντικό απόηχο για το τι μέλλει γενέσθαι με το κρίσιμο ζήτημα της χρηματοδότησης ενεργειακών επενδύσεων έλαβε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου αποφάνθηκε σε βάρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Ειδικότερα, η περίπτωση αφορά προσφυγή της ClientEarth στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της EIB επειδή η τράπεζα απάντησε αρνητικά σε αίτημα περιβαλλοντικού σχετικά με την χορήγηση δανείου ύψους 60 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, το «κατηγορητήριο» της ClientEarth αφορά σε δάνειο που χορήγησε η τράπεζα για την κατασκευή μονάδας βιομάζας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία, όπου, συντρέχουν αμφιβολίες ως προς την συμμόρφωση με τα κριτήρια επιλεξιμότητας σχετικά με επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια και εκτιμάται πως έγιναν λάθη και παραλείψεις στην αξιολόγηση του έργου σχετικά με την καταληλλότητα προς χρηματοδότηση.
Όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Euractiv, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων απέρριψε το αίτημα της ClientEarth για έλεγχο – ένα δικαίωμα που διασφαλίζεται από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και την σύμβαση του ¶αρχους.
Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη στο είδος της υπόθεση εναντίον του μεγαλύτερου πολυμερούς επενδυτή στον κόσμο και σηματοδοτεί σοβαρό προηγούμενο για περισσότερη διαφάνεια στη περιβαλλοντική χρηματοδότηση (environmental funding). Η απόφαση έρχεται να επιβεβαιώσει την υποχρέωση της ΕΤΕπ να ακολουθεί τους κοινοτικούς κανόνες και να επανεξετάζει περιπτώσεις χρηματοδότησης όταν ζητείται μέσω της νομικής οδού, συμπεριλαμβανομένου αυτών που αφορούν επενδύσεις με περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
«Η σημερινή απόφαση αποτελεί σημαντικό προηγούμενο. Ως δημόσιο ίδρυμα που χρησιμοποιεί τα χρήματα των φορολογουμένων, η ΕΤΕπ πρέπει να είναι υπόλογη και έτοιμη να επανεξετάσει τις αποφάσεις της αν αυτές παραβιάζουν τους εσωτερικούς κανονισμούς ή την ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο Sebastian Bechtel, δικηγόρος περιβαλλοντικής δημοκρατίας της ClientEarth.
Η απόφαση του Δικαστηρίου καθιστά σαφές ότι η ΕΤΕπ οφείλει να μετράει καλύτερα πως επενδύει δημόσια χρήματα. Μάλιστα αυτό δημιουργεί προηγούμενο συνολικά για τα δημόσια ιδρύματα ως προς την λήψη των αποφάσεών τους, και ιδιαίτερα, αυτών που πλήττουν το περιβάλλον, όπως ανέφερε, ο Xavier Sol, διευθυντής στο Counter Balance.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του Euractiv, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υποστήριξε ότι «Μόλις λάβαμε την απόφαση του δικαστηρίου και η νομική μας ομάδα την αναλύει με σκοπό να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις μας ως προς αυτό. Θα επανέλθουμε στο ζήτημα, μόλις ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις».

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται μόλις μια εβδομάδα μετά την δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης της ΕΤΕπ, η οποία σηματοδοτεί περισσότερες επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στα πλαίσια του οδικού χάρτη για το κλίμα, ο οποίος δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2020. Η τράπεζα της ΕΕ σχεδιάζει να αξιοποιήσει το 50% των δανείων της προς υποστήριξη του κλίματος και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, αναγνωρίζοντας ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τα ορυκτά καύσιμα. 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/i-apofasi-toy-eyropaikoy-dikastirioy-poy-kathista-paragonta-kleidi-ton-prasino-elegho-sti

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr