Ολλανδικό δικαστήριο έκρινε υπεύθυνη την Shell για τις διαρροές στη Νιγηρία

 
Ολλανδικό δικαστήριο έκρινε υπεύθυνη την Shell για τις διαρροές στη Νιγηρία
Εντείνονται τα νομικά προβλήματα για την πετρελαϊκή
 
Ολλανδικό δικαστήριο έκρινε την Παρασκευή 29/1/2021 τη θυγατρική της Royal Dutch Shell, ως υπεύθυνη για πολλαπλές διαρροές πετρελαιαγωγών στο Δέλτα του Νίγηρα και διέταξε την καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες.
Η υπόθεση ξεκίνησε το 2008 από τέσσερις αγρότες και την περιβαλλοντική ομάδα Friends of the Earth, ζητώντας αποζημιώσεις για το χαμένο εισόδημα από μολυσμένες χερσαίες και πλωτές οδούς στην περιοχή, την καρδιά της βιομηχανίας πετρελαίου της Νιγηρίας.
Μολονότι μόνο η θυγατρική της Shell SPDC βρέθηκε να είναι άμεσα υπεύθυνη, η ολλανδική απόφαση θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για περισσότερες περιβαλλοντικές υποθέσεις εναντίον πετρελαϊκών. Επίσης, ενισχύει τα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Shell.
Τον Νοέμβριο, έχασε μια δικαστική υπόθεση στη Νιγηρία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποζημίωση 44 εκατομμυρίων δολαρίων. Τον Μάρτιο, ένα δικαστήριο του Μιλάνου πρόκειται να εκδώσει ετυμηγορία σε μια από τις μεγαλύτερες δίκες για τη διαφθορά της βιομηχανίας πετρελαίου στην Ιταλία, στις οποίες συμμετέχουν οι Eni και Shell.
Η απόφαση της Παρασκευής προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα από την απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου του 2013, λέγοντας ότι η θυγατρική της Shell στη Νιγηρία ήταν υπεύθυνη για πολλές περιπτώσεις ρύπανσης από πετρέλαιο. Ο δικαστής των εφέσεων συντάχθηκε με τους αγρότες σε τέσσερις από τις έξι διαρροές που καλύπτονται από την αγωγή και ανέβαλε την ετυμηγορία στις υπόλοιπες υποθέσεις, όπου το κατώτερο δικαστήριο είχε βρει προηγουμένως υπεύθυνη την SPDC.

ΠΗΓΗ:www.worldenergynews.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr