Η επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης περνάει μέσα από μηχανισμούς στήριξης των ΑΠΕ - Τι αναφέρουν διεθνείς αναλυτές σε ημερίδα της DNV GL

 
30 01 2021 | 08:00
Κλειδί στην προσπάθεια επίτευξης των κλιματικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτηρίζουν αναλυτές τους διαγωνισμούς ΑΠΕ καθώς, και άλλα σχήματα στήριξης της πράσινης ενέργειας. 
Οι διαγωνισμοί για δυναμικότητα πράσινης ενέργειας, όπως αυτοί που πραγματοποιήθηκαν μέσα στην εβδομάδα στην Ισπανία με τα εντυπωσιακά αποτελέσματα ιδίως για τα φωτοβολταϊκά μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου που θέτει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για 55% μείωση στις εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2030, ανέφεραν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς σε σχετική ημερίδα που πραγματοποίησε η DNV GL.
«Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να πετύχουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους για την Ενέργεια και το Κλίμα χωρίς επιδοτήσεις ή κάποιου είδους μηχανισμούς στήριξης που προωθούν και επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση», επισήμανε, χαρακτηριστικά, ο Nicolas Lanoue de Menthon, διευθυντής εμπορικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης στον τομέα των ΑΠΕ.
Πρόσθεσε δε, πως αυτοί οι μηχανισμοί επιτρέπουν την χρηματοδότηση των έργων «επειδή δίχως μηχανισμό υποστήριξης, δύσκολα ελκύουν πόρους χρηματοδότησης».
Παραπέρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Montel, οι διαγωνισμοί επιτρέπουν στις αρμόδιες αρχές να έχουν μια συνολική εικόνα του συστήματος προκειμένου να διασφαλίσουν την σωστή κατανομή των πόρων, τόνισε σχετικά ο Preyavart Gadhavi, επικεφαλής επενδύσεων στην εταιρεία Actis. Σημείωσε πως οι ανταγωνιστικές διαδικασίες επιτρέπουν την πώληση χωρητικότητας «με πολύ δομημένο τρόπο σε μέρη και τοποθεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τις ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης». Συμπλήρωσε επίσης, πως οι δημοπρασίες ΑΠΕ είναι εξαιρετικά σημαντικές για τους επενδυτές, όπως και για άλλους ενδιαφερομένους που θέλουν να μπουν σε αυτές τις αγορές. Τόνισε δε πως «σίγουρα θα βρείτε την καλύτερη τιμή αν πρόκειται για ανταγωνιστικούς διαγωνισμούς».
Την ατζέντα της ημερίδας-συζήτησης απασχόλησαν, ιδιαίτερα, τα νέα εργαλεία ενίσχυσης των ΑΠΕ, όπως είναι η πρόσφατη υιοθέτηση από την Ισπανία του συστήματος εγγύησης των PPAs και το οποίο αποτελεί ένα μηχανισμό στήριξη με την μορφή των εγγυήσεων για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις και που λειτουργεί ως backup εγγύηση για τα PPAs.
Το παραπάνω σχήμα στήριξης έρχεται να καλύψει το κενό που δημιουργείται από μια ενδεχόμενη δυσκολία να βρεθεί συναλλασσόμενος με επαρκή πιστοληπτική ικανότητα, γεγονός που δύναται να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στη σύναψη διμερών συμβάσεων PPAs, όπως αναγνωρίζουν οι αναλυτές. Μάλιστα, αναφέρεται πως ένα τέτοιο σχήμα στήριξης των ΑΠΕ μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για περιπτώσεις σαν την Ισπανία, καθώς, συμβάλλει να επιλυθεί η ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης που προκαλείται από τον υψηλό αριθμό έργων ΑΠΕ που βρίσκονται υπό ανάπτυξη.
«Ένα από τα βασικά εργαλεία για να μπορέσουμε να αυξήσουμε την ζήτηση για PPAs είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των αγοραστών που οι δανειστές μπορούν να θεωρήσουν φερέγγυους πιστοληπτικά», είπε ο Tomas Tuominen, αντιπρόεδρος και επικεφαλής των ευρωπαϊκών PPA στην Green Investment Group.

Τα προϊόντα ενίσχυσης της πιστοληπτικής ικανότητας και άλλα εργαλεία που ενισχύουν το οικονομικό προφίλ των εταιρειών ως προς το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο μπορεί να αποτελέσουν «πραγματική βοήθεια» στο να αυξηθεί η ζήτηση για τα PPAs. 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/i-epityhia-tis-energeiakis-metavasis-pernaei-mesa-apo-mihanismoys-stirixis-ton-ape-ti-anaferoyn

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr