Υδρογονάνθρακες: Τι σημαίνει η απόφαση των Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ για διενέργεια των σεισμικών ερευνών στην Κρήτη το χειμώνα 2021 – 2022

03 02 2021 | 08:56
Το χειμώνα του 2021 – 2022 επιλέγει η κοινοπραξία Total ExxonMobil ΕΛΠΕ προκειμένου να πραγματοποιήσει τις σεισμικές έρευνες στα δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης. Βάσει συμβάσεως, η κοινοπραξία είχε δύο παράθυρα ευκαιρίας για τη διενέργεια των σεισμικών, είτε το χειμώνα 2020 – 2021 είτε το χειμώνα 2021 – 2022.
Όπως διευκρινίζουν πηγές της κοινοπραξίας, δεν υπήρξε προγραμματισμός ή άλλη δέσμευση προς τρίτους για άλλο χρονικό σημείο, δηλαδή δεν ανελήφθη υποχρέωση εκ μέρους των αναδόχων να γίνουν έρευνες νωρίτερα. Αυτό τεκμαίρεται και από το γεγονός ότι δεν είχε συμπεριληφθεί slot για τα σεισμικά της Κρήτης στο workplan που εγκρίνει ετησίως η ΕΔΕΥ. Επιπλέον η κοινοπραξία δεν έχει άδεια για να πραγματοποιήσει τις σεισμικές έρευνες ενώ ακόμη αναμένονται οι περιβαλλοντικές εγκρίσεις. 
Επί της ουσίας, η απόφαση της κοινοπραξίας να επιλέξει να πραγματοποιήσει τις σεισμικές έρευνες σε περίπου 10 με 12 μήνες από σήμερα, αποτυπώνει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί όχι μόνο στην ελληνική αγορά αλλά διεθνώς στον κλάδο της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, όπου καταγράφεται τσουνάμι ακυρώσεων επενδύσεων και οι εταιρείες υπό το βάρος της κρίσης περικόπτουν δραστικά τις επενδυτικές τους δαπάνες, ιδίως σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων. Όλη η πετρελαϊκή βιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα και περιορίζει τα επενδυτικά της κόστη, άρα προτιμά να μεταθέτει επενδυτικές δαπάνες που μπορούν να αναβληθούν. 
Σε κάθε περίπτωση τα προγράμματα της πρώτης και της δεύτερης φάσης στην Κρήτη, δηλαδή οι σεισμικές έρευνες, δεν απειλούνται, τουλάχιστον με βάση όσα ισχύουν σήμερα, καθώς οι επενδύσεις που αναστέλλονται από τις μεγάλες εταιρείες αφορούν πρωτίστως την έναρξη παραγωγής σε νέα κοιτάσματα και όχι τις σχετικά μικρές δαπάνες για τη διενέργεια σεισμικών. Παράλληλα, η κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά και τα κόστη διενέργειας των σεισμικών καταγραφών, εξέλιξη που επίσης κλίνει υπέρ των ερευνών στην Κρήτη. 
Αντίθετα, η κοινοπραξία των Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ φαίνεται ότι στην παρούσα χρονική και οικονομική συγκυρία δεν προτίθεται να αυξήσει το ρίσκο της στην περιοχή, σε περίπτωση που τελικά αποφασιστεί να βγουν προς παραχώρηση και άλλα θαλάσσια οικόπεδα στα νότια και νότιο – ανατολικά της Κρήτης, σενάριο που είχε πέσει στο τραπέζι το προηγούμενο διάστημα. 
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/ydrogonanthrakes-ti-simainei-i-apofasi-ton-total-exxonmobil-elpe-gia-dienergeia-ton-seismikon

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr