Η καθαρή ενέργεια επιβάλλει τις νέες μεγάλες δυνάμεις


08 02 2021 | 10:00
Γεωπολιτικές ανακατατάξεις, ενδεχομένως μείζονος κλίμακας, αναμένεται να επέλθουν ως συνεπακόλουθο της στροφής στην καθαρή ενέργεια και στη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Θα ωφεληθούν όσες χώρες έχουν αναπτύξει τις τεχνολογίες της καθαρής ενέργειας και όσες οικονομίες εισάγουν λιγότερα ορυκτά καύσιμα, ενώ αναμένεται να αποδυναμωθούν δυνάμεις που διαδραματίζουν επί μακρόν καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια σκακιέρα και συγκεκριμένα οι παραδοσιακοί γίγαντες του πετρελαίου: η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και οι πετρελαιοπαραγωγοί της Μέσης Ανατολής. Την ίδια στιγμή, σε χώρες όπως το Μαρόκο, που καλύπτει το 80% των ενεργειακών του αναγκών με εισαγωγές, αλλά έχει άφθονη ηλιακή ενέργεια, η μετάβαση θα αποτελέσει οικονομικό δώρο.
Οπως επισημαίνουν αναλυτές των Financial Times, το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου αιώνα η γεωπολιτική ισχύς ήταν συνδεδεμένη με τα ορυκτά καύσιμα. Και μόνον ο φόβος ενός εμπάργκο πετρελαίου ή μιας διακοπής στην προσφορά φυσικού αερίου αρκούσε για να προκαλέσει συσπειρώσεις χωρών και συμμαχίες ή να τις οδηγήσει σε πολέμους. Η πρόσβαση στα αποθέματα πετρελαίου συνεπαγόταν αυτομάτως μεγάλο πλούτο. Η ανάδυση ενός νέου κόσμου καθαρής ενέργειας θα δημιουργήσει καινούργιες κατηγορίες κερδισμένων και χαμένων.
Σε σχετικό δημοσίευμά τους, οι Financial Times παραθέτουν τις εκτιμήσεις του Ολαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, πρώην προέδρου της Ισλανδίας και νυν προεδρεύοντος της Παγκόσμιας Επιτροπής Γεωπολιτικής και Ενεργειακού Μετασχηματισμού, που προεξοφλεί ότι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα δημιουργήσει νέα πολιτικά δεδομένα. Ο κ. Γκρίμσον προβλέπει πως μαζί με τα ορυκτά καύσιμα θα εγκαταλειφθεί και η παλιά γεωπολιτική τάξη πραγμάτων αλλά και οι σφαίρες επιρροής που κυριάρχησαν στις διεθνείς σχέσεις. Σταδιακά θα εξανεμισθεί η ισχύς των άλλοτε μεγάλων παικτών της διεθνούς σκακιέρας και των μεγάλων επιχειρήσεων όπως οι πετρελαϊκοί κολοσσοί. 
Εις επίρρωσιν των εκτιμήσεών του, η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στην περίπτωση της Αυστραλίας, όπου μια ομάδα συμφερόντων ασκεί πιέσεις για να επιδιώξει η χώρα την ανάδειξή της σε «υπερδύναμη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δεδομένης της ηλιοφάνειας και των δυνατών ανέμων της. «Οι παλαιοί μοχλοί άσκησης ελέγχου στην πλειονότητά τους θα εξαφανιστούν», προβλέπει ο Τις βαν ντε Γκράαφ, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, που τονίζει πως «πρόκειται για μια πλήρη ανακατάταξη στη θέση των αστεριών και δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε με τους όρους της παλιάς εποχής». Οπως εξηγεί ο ίδιος, υπάρχει μια νέα κατηγορία χωρών που θα εξάγουν ενέργεια και θα αναδυθούν στην παγκόσμια σκηνή. Στις εξαγωγές καθαρής ενέργειας προηγούνται ήδη η Νορβηγία, το Μπουτάν και η Γαλλία. Σε λίγους μήνες, άλλωστε, η Νορβηγία και η Βρετανία θα ολοκληρώσουν την κατασκευή του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου   καλωδιακού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Η πλευρά της Νορβηγίας περνάει κάτω από χιονισμένα βουνά και κάτω από μια βαθιά λίμνη και στη συνέχεια διανύει μια έκταση μεγαλύτερη των 720 χιλιομέτρων κατά μήκος της Βόρειας Θάλασσας μέχρις ότου να φτάσει στη Βρετανία. Το υψηλής τεχνολογίας καλωδιακό δίκτυο έχει κατασκευαστεί στη Νορβηγία, σε μια βιομηχανική μονάδα κοντά στα φιορδ, έτσι ώστε να μπορεί εύκολα να φορτωθεί σε πλοία και να μεταφερθεί στη θάλασσα και να εγκατασταθεί εκεί. 
Υδροηλεκτρική ενέργεια
Με την ολοκλήρωσή του θα είναι η έβδομη υποθαλάσσια σύνδεση της Νορβηγίας που θα της δίνει τη δυνατότητα να εξάγει την άφθονη υδροηλεκτρική της ενέργεια στις γειτονικές της χώρες. Και όπως τονίζει ο Αϊκ Λοντ, διευθύνων σύμβουλος της Statnett, του κρατικού δικτύου της Νορβηγίας, το σημαντικότερο είναι ότι αποτελεί την μετάβαση της χώρας σε μια οικονομία χωρίς πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ο ίδιος τονίζει πως ο «εξηλεκτρισμός» θα είναι η λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, καθώς τώρα έχουμε πρόσβαση σε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια.
Αλλες χώρες θα έχουν προβάδισμα λόγω των φυσικών τους πόρων σε αιολική και ηλιακή ενέργεια ή σε βιομάζα, σε υδροηλεκτρική ενέργεια, σε γεωθερμική, ενώ κάποιες άλλες θα ενισχυθούν καθώς θα ελέγχουν τις πρώτες ύλες για τη χρήση καθαρής ενέργειας όπως είναι το λίθιο και το κοβάλτιο για τις μπαταρίες των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Ανάμεσά τους η Δημοκρατία του Κονγκό που παράγει το περισσότερο κοβάλτιο. Και κάποιες άλλες θα ενισχυθούν χάρη στην εξειδικευμένη τεχνολογία και τεχνογνωσία τους που θα απαιτείται για τη μετάβαση. Στο μεταξύ, αυξάνεται συνεχώς η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για την κίνηση φορτηγών, επιβατικών αυτοκινήτων και για τη θέρμανση των κατοικιών. Οπως επισημαίνει η Διεθνής Υπηρεσία Ανανεώσιμης Ενέργειας, ήδη καλύπτει περίπου το 20% των ενεργειακών αναγκών και το ποσοστό αυτό πρέπει  να αυξηθεί μέχρι το 2050 προκειμένου να επιτύχουν οι χώρες τους στόχους που έχουν θέσει για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
(Καθημερινή)
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/i-kathari-energeia-epivallei-tis-nees-megales-dynameis

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr