Στο πετρέλαιο τοποθετούνται τα μεγάλα funds παγκοσμίως – Τι περιμένουν

Στο πετρέλαιο τοποθετούνται τα μεγάλα funds παγκοσμίως – Τι περιμένουν
Η Centaurus Energy προέβλεψε τιμές 70 έως 80 δολάρια το βαρέλι για το Brent μέχρι το τέλος του 2021
Στο πετρέλαιο έχουν στραφεί το τελευταίο διάστημα τα μεγάλα hedge funds, στοιχηματίζοντας ότι η πανδημία και οι νέοι περιβαλλοντικοί κανόνες έχουν βλάψει σοβαρά την ικανότητα των επιχειρήσεων να αυξήσουν την παραγωγή.
Τέτοιοι περιορισμοί στην προσφορά θα ωθήσουν τις τιμές σε πολυετή υψηλά επίπεδα και θα τις κρατήσουν εκεί για δύο ή περισσότερα χρόνια, αναφέρουν αρκετά hedge funds, σύμφωνα με το Reuters.
Όπως δείχνουν επίσης τα στοιχεία του eVestment, λόγω των ταχέως κινούμενων στρατηγικών τους, τα hedge funds εντοπίζουν γρήγορα τις νέες τάσεις στις αγορές.
Το turnaround story
Ο παγκόσμιος δείκτης πετρελαίου Brent σημείωσε άνοδο 59% από τις αρχές Νοεμβρίου όταν εμφανίστηκαν οι ειδήσεις για τα εμβόλια.
Την περασμένη εβδομάδα έφτασε τα επίπεδα πριν από την πανδημία στα 60 δολάρια το βαρέλι.
Το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 54% σε περίπου 57 δολάρια ανά βαρέλι κατά την ίδια περίοδο.
«Μέχρι το καλοκαίρι, το εμβόλιο θα πρέπει να παρέχεται ευρέως και εγκαίρως για την επανέναρξη των καλοκαιρινών ταξιδίων», δήλωσε ο David D. Tawil, συνιδρυτής στο hedge fund Maglan Capital, και Διευθύνων Σύμβουλος της Centaurus Energy.
Ο ίδιος προέβλεψε τιμές 70 έως 80 δολάρια το βαρέλι για το Brent μέχρι το τέλος του 2021 και επενδύει σε ανεξάρτητους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι προειδοποιήσεις από τον ΙΕΑ
Οι bullish τοποθετήσεις των hedge fund έρχονται παρά την προειδοποίηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) τον Ιανουάριο ότι μια αύξηση στα κρούσματα του κορωνοϊού θα παρεμποδίσει τη ζήτηση πετρελαίου φέτος και θα καθυστερήσει την πλήρη ανάκαμψη της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης έως το 2025.
Κανονικά, οι παραγωγοί πετρελαίου θα αυξήσουν την παραγωγή καθώς αυξάνονται οι τιμές, αλλά μια κίνηση από περιβαλλοντικά επικεντρωμένους επενδυτές και η προσοχή από τους επενδυτές τους θα ασκήσουν πιέσεις.
Ωστόσο, ο ρυθμός ανάκαμψης της παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Νο 1 παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο, προβλέπεται να είναι αργός και δεν θα φτάσει το ρεκόρ του 2019 στα 12,25 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) έως το 2023.
Η παραγωγή το 2020 μειώθηκε κατά 6,4% στα 11,47 εκατομμύρια bpd.
Ανατιμητική αγορά
Η παγκόσμια παραγωγή αργού και των προϊόντων του μειώθηκε κατά 8% τον Δεκέμβριο από τον Φεβρουάριο του 2020, πριν από την επιτάχυνση της εξάπλωσης της πανδημίας, σύμφωνα με την Rystad Energy.
Η παραγωγή της Βόρειας Αμερικής μειώθηκε κατά 9,5% και η παραγωγή της Ευρώπης μειώθηκε μόλις 1% την ίδια χρονική περίοδο.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας και η πτώση των πετρελαιοπηγών στο Μεξικό έχουν κρατήσει την παραγωγή πετρελαίου από τη Λατινική Αμερική χαμηλά.
Ορισμένες τράπεζες προβλέπουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν μεγάλη αύξηση κρουσμάτων COVID-19, θα φτάσουν στην ασυλία της αγέλης έως τον Ιούλιο, γεγονός που θα τονώσει τη ζήτηση πετρελαίου, δήλωσε ο Jean-Louis Le Mee, επικεφαλής του Westbeck Capital Management.
«Οι εταιρείες πετρελαίου, για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, είναι πιθανό να κάνουν μια μεγάλη επιστροφή», είπε.
"Έχουμε όλα τα συστατικά για μια εξαιρετική αγορά ταύρων στο πετρέλαιο για τα επόμενα χρόνια."
Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα hedge funds αύξησαν τις θέσεις τους στην Exxon Mobil κατά 21.314 μετοχές το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που συνέταξε η Symmetric.io.
Αύξηση θέσεων παρατηρείται και στην ConocoPhillips και Chevron την ίδια χρονική περίοδο.
Αντιθέτως, μείωση παρατηρείται στην BP, αλλά ελαφρά αύξηση στην ευρωπαϊκή πετρελαϊκή εταιρεία Royal Dutch Shell, σύμφωνα με στοιχεία της Astec Analytics της FIS.
Ορισμένοι επενδυτές παραμένουν δύσπιστοι στις καναδικές εταιρείες πετρελαίου, μεταξύ των παραγωγών με την μεγαλύτερη ένταση άνθρακα στον κόσμο, αν και ανακάμπτουν γρηγορότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι τρέχουσες αρνητικές θέσεις (short) αυξήθηκαν σε 10 από τις 14 καναδικές εταιρείες πετρελαίου στον ενεργειακό δείκτη του Τορόντο κατά τη διάρκεια των δεύτερων δύο εβδομάδων του Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία που αναθεωρήθηκαν από το Reuters.
ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr