TAP: Market Test τον Ιούλιο για αύξηση δέσμευσης χωρητικότητας - Οι προβλέψεις για τους Κήπους


TAP: Market Test τον Ιούλιο για αύξηση δέσμευσης χωρητικότητας - Οι προβλέψεις για τους Κήπους
Αναμένεται αύξηση της μεταφορικής ικανότητας του αγωγού στους Κήπους του Έβρου
Ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αγοράς φυσικού αερίου της Ευρώπης διαδραματίζει πλέον ο αγωγός φυσικού αερίου TAP ο οποίος ξεκίνησε την εμπορική λειτουργία του στα τέλη του 2020.
Μάλιστα προγραμματίζεται για τον Ιούλιο η διενέργεια market test για την αύξηση της δέσμευσης χωρητικότητας του αγωγού, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην Ιταλία μέσω Αλβανίας.
Τα δεσμευτικά αποτελέσματα του market test προβλέπεται να είναι διαθέσιμα έως τον Οκτώβριο του 2021, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η διεξαγωγή της δεσμευτικής φάσης καθυστέρησε λόγω της πανδημίας του κορονωϊού.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα αποτελέσματα του market test θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αύξηση της μεταφορικής ικανότητας του αγωγού στους Κήπους του Έβρου, δηλαδή στα ελληνοτουρκικά σύνορα, από 49 – 60 εκατ. κ.μ. / ημέρα.
Πάντως σε περίπτωση που δεν διατεθεί μέρος της πρόσθετης χωρητικότητας, τα market test θα διενεργούνται τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια, σε περίπτωση.

Μέχρι και διπλασιασμός της ζήτησης στην Ιταλία ως το 2030

Σύμφωνα με την εκτίμηση της ζήτησης που δημοσίευσε ο TAP μετά το μη δεσμευτικό τεστ, οι συμμετέχοντες στην αγορά δήλωσαν ότι στην Ιταλία η πρόσθετη ζήτηση στο σημείο εισόδου Melendugno θα μπορούσε να ανέλθει σε 4 εκατ. κ.μ. / ημέρα για το έτος φυσικού αερίου 2024-2025, αλλά θα μπορούσε να αυξηθεί στα 23 εκατ. κ.μ. / ημέρα από το έτος φυσικού αερίου 2025-2026 έως το έτος φυσικού αερίου 2029-2030. Το τελευταίο σημαίνει διπλασιασμό της τρέχουσας ικανότητας εισόδου.
Η αύξηση των ροών αερίου από τον ΤΑΡ θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την τάση που ήδη εμφανίστηκε όταν άρχισε να λειτουργεί ο αγωγός, δηλαδή τη σημαντική μείωση των ροών από τον αγωγό Transitgas που μεταφέρει αέριο στην Ιταλία από τη βορειοδυτική Ευρώπη.
Εξάλλου η μείωση της παραγωγής από το πεδίο αερίου Groningen της Ολλανδίας και οι συνεχείς περιορισμοί χωρητικότητας στον αγωγό ΤΕΝΡ θεωρείται ότι ενισχύουν τη βιωσιμότητα του ΤΑΡ
Τον Ιανουάριο, ο αγωγός TAP μετέφερε στην Ιταλία κατά μέσο όρο 11 εκατ. κ.μ. / ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιταλού Διαχειριστή SNAM.
Η αύξηση της εισαγωγικής ικανότητας της Ιταλίας μέσω αύξησης της πίεσης στον αγωγό ΤΑΡ αποτυπώθηκε και στις τιμές TTF, τις τιμές αναφοράς που διαμορφώνονται στο ολλανδικό hub, τους περασμένους μήνες.
Το premium τιμών στο ιταλικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (PSV) για τις παραδόσεις του έτους 2023 μειώθηκε κατά 0,075 ευρώ ανά εκατομμύρια MWh , στα 0,925/MWh, ένα επίπεδο κατά πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
Η αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων αερίου στην ιταλική αγορά μεταφράστηκε επίσης σε ιταλικές εξαγωγές προς την Ελβετία, καθώς η τιμή spot στην αγορά PSV έπεσε σε αρκετές περιπτώσεις κάτω από την τιμή TTF.
Η Ιταλία εξήγαγε συνολικά 66 εκατ κ. μ. μέσω του Gries Pass τον Ιανουάριο, το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε ποτέ από τον αγωγό αυτό.

ΠΗΓΗ:www.worldenergynews.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr