Οι Προκλήσεις της Μείωσης του Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος και οι Επενδύσεις στην "Πράσινη" Ενέργεια

 
Οι Προκλήσεις της Μείωσης του Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος και οι Επενδύσεις στην Πράσινη Ενέργεια
 του Αδάμ Αδαμόπουλου
 Παρ, 19 Φεβρουαρίου 2021 - 10:43
 
Η Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελεί το νέο ζητούμενο για τα κράτη του πλανήτη, καθώς ολοένα και περισσότερο γίνεται φανερό ότι το μέλλον αφορά στην οικονομία των μηδενικών ρύπων, με ενσωμάτωση των βασικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών αρχών και των κανόνων διακυβέρνησης. Στο διαδικτυακό Συνέδριο με τίτλο, «Net Zero Action: From challenge to opportunity for accelerated & sustainable value creation»  που διοργάνωσε χθες η Mytilineos, παρουσιάστηκαν οι στόχοι και οι δεσμεύσεις του Ομίλου για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματό του τα επόμενα χρόνια, ενώ κορυφαίοι ομιλητές από το χώρο της πολιτικής, επαγγελματικών φορέων, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των επιχειρήσεων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό έδωσαν το δικό τους στίγμα στην εκδήλωση.

Στην ομιλία της, η γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου είπε πως η Ελλάδα έχει προβεί σε μια μγάλη αλλαγή του τρόπου με τον οποίο προτεραιοποιεί και χρησιμοποιεί τους ενεργειακούς πόρους της.

«Απομακρυνόμστε από ένα ακριβό ορυκτό καύσιμο λιγνίτη και προγραμματίζουμε έτσι ώστε το ενεργειακό μας σύστημα να βασίζεται σε φθηνότερες και καθαρότερες πηγές στο οποίο οι ΑΠΕ θα αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του, έχοντας το φ. αέριο ως καύσιμο-γέφυρα», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Αυτή η μετάβαση που την πιστεύω απόλυτα είναι απολύτως απαραίτητη. Πρέπει να εγκαταλείψουμε την εξάρτησή μας από τον άνθρακα όχι μόνο επειδή είναι βρωμικός, αλλά επειδή είναι ακριβός.»
Η κα Σδούκου αναφέρθηκε, ακόμη στο γεγονός ότι η Ενεργειακή Μετάβαση, εκτός από αναγκαιότητα αποτελεί και μια ευκαιρία για την Ελλάδα να προσελκύσει νέες ξένες επενδύσεις που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία ύστερα από 10 χρόνια χρηματοοικονομικής κρίσης αλλά και τον αντίκτυπο της πανδημίας, ενώ θα συμβάλουν ώστε η χώρα  να κάνει ένα άλμα προς ένα πιο «πράσινο» μέλλον.
Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στις πολιτικές και τους στόχους που έχει θέσει σε εφαρμογή το ΥΠΕΝ -απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης ΑΠΕ για φθηνότερη ενέργεια, εισαγωγή νέων επιχειρηματικών μοντέλων, νέες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, αντιστάθμιση κινδύνου, διαπραγμάτευση και σύναψη διμρών συμβάσεων.   
Τέλος, η κα Σδούκου αναφερόμενη στην Βιώσιμη Ανάπτυξη είπε πως δεν είναι εύκολο, στην Ελλάδα, όπου η αλλαγή νοοτροπίας θεωρούταν έως πρότινος, «κόκκινη γραμμή», να περάσουν εύκολα νέες έννοιες όπως αυτή της Βιώσιμης Ανάπτυξης, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι η χώρα παραμένει μονολιθικά αγκυλωμένη στο εννοιολογικό πλαίσιο λειτουργίας και αντίληψης του παρελθόντος.
 «Πιστεύω πως ακόμη και ο φύση και θέση παραδοσιακός Έλληνας, δεν μπορεί να δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος από την ποιότητα ζωής του, παρά το γεγονός ότι έχει καταφέρει να τη βελτιώσει εντυπωσιακά, χάρη και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Η χώρα μας χρειάζεται να κάνει ολοένα και συχνότερα, μικρά αλλά σημαντικά άλματα, αν θέλει να προλάβει τους προηγμένους λαούς της Δύσης σε αυτή την κούρσα που προσδιορίζει ένα πιο ισορροπημένο και εύρωστο μέλλον για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη», είπε χαρακτηριστικά.
Η ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κατέληξε, λέγοντας πως τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά, αφού η Ελλάδα κατέχει από τα χαμηλότερα ποσοστά κάλυψης των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΟΣΑ για το 2030. Άρα, η υστέρηση της χώρας θα πρέπει να μας παρακινήσει να επισπεύσουμε τα πράγματα. Να μας ωθήσει να αναλάμβουμε ολοένα περισσότερες και πιο συντονισμένες πρωτοβουλίες, ώστε να δώσουμε τα εφόδια που χρειάζονται οι κοινωνίες των πολιτών, οι τοπικές κοινωνίες, ώστε να αγκαλιάσουν το όραμα της Βιώσιμης Ανάπτυξης και να το κάνουν προσωπική τους υπόθεση.
Από την πλευρά της η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Επίτροπος ΕΕ και Υπουργός, ξεκίνησε την τοποθέτησή της με την φράση «It’s Climate Change Stupid», και εστίασε στον ενεργειακό μετασχηματισμό. «Απαιτείται αλλαγή του μοντέλου παραγωγής, αλλαγές στις επιχειρήσεις που πρέπει να βάλουν στόχους για την κλιματική αλλαγή, αλλά ταυτόχρονα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Πρέπει επίσης να αλλάξουμε κουλτούρα κατανάλωσης και νέο τρόπο ζωή. Αυτό απαιτεί ανάλογη πολιτική πρωτοβουλία και αλλαγή τρόπου σκέψης. Οι βιομηχανίες διεθνώς που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι αυτές που είναι πιο ενεργοβόρες , δηλαδή τσιμεντοβιομηχανίες και εξόρρυξης μετάλλων. Στο «Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα» κάναμε μια μελέτη για την επίδραση του ενεργειακού κόστους στην ευρωπαϊκή βιομηχανία και για την περίπτωση της Ελλάδας. Το ενεργειακό κόστος είναι κυρίαρχο ζήτημα για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, καθώς καλούμαστε να αυξήσουμε το ΑΕΠ και την ίδια στιγμή να πετύχουμε τους στόχους της κλιματικής αλλαγής. Αυτό είναι πολύ δύσκολη και απαιτεί πολλαπλές προσπάθειες από τις κυβερνήσεις, την βιομηχανία αλλά και τους πολίτες. Απαιτείται ένα άλλο ενεργειακό μείγμα».
Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ ο οποίος σημείωσε πως «πρέπει να τονώσουμε την κυκλική οικονομία και ως χώρα μπορούμε να βγούμε κερδισμένοι από την ενεργειακή μετάβαση. Στον ΣΕΒ υποστηρίζουμε τη φιλοδοξία της Κομισιόν για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050 και αυτό αποτελεί μια ευκαιρία για τη χώρα μας και την Ευρώπη. Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί αποφασιστική δράση από τους καταναλωτές, την επιστημονική κοινότητα, τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις. Η κεντρική ιδέα είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συμπλήρωση της φιλοδοξίας για το κλίμα, με μία ενεργειακή στρατηγική που να εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια, τις προσιτές τιμές και το κλίμα. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας έχει ειδικό ενδιαφέρον σχετικά με τους μηχανισμούς περιβαλλοντικού ελέγχου, καθώς οι περισσότερες γειτονικές μας χώρες δεν έχουν ζητήματα με τον άνθρακα. Έτσι λοιπόν μια απώλεια του άνθρακα μπορεί να μειώσει τις εξαγωγές, να οδηγήσει στην απώλεια θέσεων εργασίας και να μειωθούν οι επενδύσεις. Έτσι λοιπόν πρέπει να εκμεταλλευθούμε την ευκαιρία που προκύπτει από το ευρωπαϊκό ταμείο για την ενεργειακή μετάβαση και επενδύσεις σε ψηφιακές και τεχνολογικές υποδομές. Μόνο μέσω της καινοτομίας μπορούμε να έχουμε προστιθέμενη αξία».

Τέλος, ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών επεσήμανε πως «το πιο καυτό θέμα στις κεφαλαιαγορές είναι τα κριτήρια ESG και είναι σημαντικό για τη χώρα μας να συμμετάσχει σε αυτή την τάση. Διεθνώς δαπανώνται πολλά χρήματα για να συλλεγούν αξιόπιστα στοιχεία για τη δραστηριότητα των εταιρειών στις μη χρηματοοικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων, αλλά την προσαρμογή τους στους δείκτες ESG. Στο Χρηματιστήριο θα έχουμε στο άμεσο μέλλον συγκεκριμένο αριθμό εταιρειών που θα έχουν διαθέσιμα στοιχεία και έτσι θα δημιουργήσουμε έναν δείκτη για την αγορά σε ότι αφορά στα ESG κρητήρια. Το πιο σημαντικό είναι πως έτσι θα δείξουμε στη διεθνή επενδυτική κονότητα πως οι ελληνικές εταιρείες είναι σύμφωνες με το δείκτη ESG». 

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/175149/oi-proklhseis-ths-meioshs-toy-perivallontikoy-apotypomatos-kai-oi-ependyseis-sthn-prasinh-energeia

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr