Πλώρη για Αιγαίο έχει βάλει το Cesme - Το μήνυμα του Erdogan στην Ελλάδα ενόψει διερευνητικών

Προς το Αιγαίο κινείται το τουρκικό ωκεανογραφικό Cesme. Αν και δεν είναι εφικτό να προσδιοριστεί η ακριβής θέση του, φαίνεται πως κινείται με σχετικά χαμηλή ταχύτητα, προς την περιοχή που έχει δεσμευτεί με την τουρκική NAVTEX (δυτικά της Λήμνου και στα βορειοανατολικά της Χίου και της Αλοννήσου).
Η Αθήνα έχει αντιδράσει με προφορικό διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, έκανε λόγο για μια αχρείαστη ενέργεια και επεσήμανε ότι η Αθήνα έχει προτείνει στην Άγκυρα ημερομηνίες για τον 62ο γύρο διερευνητικών επαφών, αλλά ακόμα δεν έχει λάβει απάντηση από την τουρκική πλευρά.
H κομβική διαφορά των ερευνών του Cesme με του Oruc Reis, είναι το πρώτο -επί του παρόντος- τουλάχιστον δεν συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά.
Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είναι έτοιμη να απαντήσει σε περίπτωση που αλλάξουν τα δεδομένα, καθώς δεν θα διστάσει -όπως και στην περίπτωση με το Oruc Reis- να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή για να επιβλέπουν τις κινήσεις του Cesme.

Το… μήνυμα του Erdogan

Ποια είναι τα δεδομένα αυτή τη φορά;
1. Το Cesme κινείται σε διεθνή ύδατα κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα καταπάτησης της ελληνικής κυριαρχίας.
2. Το Cesme κινείται σε απόσταση μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων από τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.
3. Το Cesme σε αντίθεση με το Oruc Reis πραγματοποιεί έρευνες στην επιφάνεια της θάλασσας και όχι σεισμογραφικές. Αυτό σημαίνει ότι διεξάγει έρευνες που δεν αφορούν την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.
4. Το Cesme θεωρείται «γηρασμένο» καθώς ναυπηγήθηκε το 1965, ενώ διαθέτει πεπαλαιωμένο εξοπλισμό.
Κατά συνέπεια, σύμφωνα με γεωπολιτικούς αναλυτές, το «μήνυμα» που θέλει να στείλει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, προς την ελληνική πλευρά -ενόψει και των διερευνητικών επαφών- είναι ότι δεν αναγνωρίζει το ελληνικό δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

ΠΗΓΗ:https://www.bankingnews.gr/amyna-diplomatia/articles/547574/plori-gia-aigaio-exei-valei-to-cesme-to-minyma-tou-erdogan-stin-ellada-enopsei-dierevnitikon

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr