«Αργό» το ξεκίνημα της χρονιάς για την αγορά LNG – Αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη τον Απρίλιο – Έχουν ολοκληρώσει τις αγορές τους οι παίκτες – Τα φορτία

24 02 2021 | 08:31
Μείωση κατά περίπου 20% παρουσιάζει στο πρώτο δίμηνο του έτους η εισαγωγή φορτίων LNG στο σταθμό της Ρεβυθούσας, καθώς οι αυξημένες τιμές που επικράτησαν στη διεθνή αγορά επηρέασαν και τις κινήσεις των Ελλήνων παικτών. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ενώ πέρυσι στο πρώτο τρίμηνο του έτους, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αέριου αντιπροσώπευαν περίπου το 50% του συνολικού μείγματος της χώρας, φέτος στο πρώτο δίμηνο το ποσοστό έχει υποχωρήσει περίπου στο 40%. 
Παρά ταύτα οι παίκτες της ελληνικής αγοράς συνεχίζουν τις εισαγωγές φορτίων και είναι χαρακτηριστικό ότι για το επόμενο διάστημα στις αρχές Μαρτίου έχουν προγραμματιστεί εισαγωγές τόσο από την Elpedison όσο και από τη ΔΕΠΑ, ενώ μέσα στο μήνα φορτία αναμένεται να φέρουν τόσο ο Ήρωνας όσο και η Mytilineos.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς πάντως, οι τιμές του LNG αναμένεται να είναι πιο ανταγωνιστικές το επόμενο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα εκτιμάται ότι από τον Απρίλιο το LNG θα καταστεί εκ νέου πολύ πιο ανταγωνιστικό, σε σχέση με το αέριο των αγωγών, το οποίο θα επηρεαστεί σημαντικά από την αισθητή άνοδο των τιμών του brent με το οποίο είναι συνδεδεμένη η φόρμουλα τιμολόγησης των μακροπρόθεσμων συμβολαίων. 
Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρουν πηγές του κλάδου, όλοι οι παίκτες της εγχώριας αγοράς «είναι αγορασμένοι» έχοντας ολοκληρώσει τις κινήσεις τους για το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται ότι αυτήν την περίοδο υπάρχουν άφθονες διαθέσιμες ποσότητες στη διεθνή αγορά γεγονός που εκμεταλλεύτηκαν και οι Έλληνες παίκτες οργανώνοντας τις επόμενες κινήσεις τους.
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/argo-xekinima-tis-hronias-gia-tin-agora-lng-anamenetai-ishyri-anakampsi-ton-aprilio-ehoyn

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr