Τι αναφέρει η Κομισιόν στην 9η αξιολόγηση για την πρόοδο σε "anti-trust case" και ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΠΑ, Νότιας Καβάλας και ΕΛΠΕ


24 02 2021 | 14:57
Την πρόοδο των ενεργειακών αποκρατικοποίησεων ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΕΛΠΕ και Νότια Καβάλα καθώς και την εξέλιξη του anti-trust case, εστιάζοντας κύρια στα χρονοδιαγράμματα, καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 9η ενδιάμεση έκθεσή της στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.
Αναλυτικά ανά project αξιοποίησης η Κομισιόν παρατηρεί τα εξής:
Στο τομέα της ενεργειακής πολιτικής, οι αρχές εγκαινίασαν το market test με την προοπτική να κλείσουν την χρονίζουσα υπόθεση του anti-trust case μέσα στους επόμενους μήνες, ζήτημα που αποτελεί ειδική δέσμευση. Επιπρόσθετα, η Επιτροπή βρίσκεται σε διαβούλευση με την αγορά σχετικά με την πρόταση της ελληνικής αρχής για την επίλυσης της πολυσυζητημένης υπόθεσης.
Να θυμίσουμε ότι η αρχική συμφωνία Σκρέκα-Θεσμών προβλέπει «πακέτα» ρεύματος, δηλαδή, μικρές ποσότητες λιγνιτικής παραγωγής, σε τιμή όχι πολύ χαμηλότερη από αυτήν της προημερήσιας αγοράς (Day Ahead Market), θα διατίθενται από την επιχείρηση τμηματικά και για μια τριετία, μέσω διμερών συμβολαίων σε ιδιώτες προμηθευτές. Όπως αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν η σχετική διαβούλευση ολοκληρώθηκε και αναμένεται η παρουσίαση των θέσεων των συμμετεχόντων.   
ΔΕΠΑ Υποδομών: Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε τα αναπτυξιακά σχέδια για την πενταετία 2021-2025 για τις τρεις θυγατρικές της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΕΔΑ Αττικής, ΔΕΔΑ) τον Δεκέμβριο και στις αρχές Φεβρουαρίου, παρέχοντας περαιτέρω σαφήνεια όσον αφορά το πλαίσιο λειτουργίας των διαχειριστών συστημάτων διανομής.
Υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου Νότια Καβάλα: Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναμένεται να εκδώσει απόφαση που θα παρέχει σαφήνεια σχετικά με το πλαίσιο καθορισμού των τιμολογίων έως το τέλος Φεβρουαρίου.
Τελος, η Κομισιόν ανγνωρίζει συνολικά ότι το ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε πρόοδο στην αξιοποίηση συγκεκριμένων δημόσιων υποδομών και εταιριών, παρά το γεγονός ότι δεν έλειψαν περιπτώσεις με assets όπως τα ΕΛΠΕ που έμειναν παραπίσω στο χρονοδιάγραμμα λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία. 
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/ti-anaferei-i-komision-stin-9i-axiologisi-gia-tin-proodo-se-anti-trust-case-kai

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr